Hormonii de creștere
Autor: Patriche Silvia
Hormonii sunt implicați în aproape toate funcțiile corpului inclusiv în creștere. Dacă organismul uman nu produce suficienți hormoni de creștere poate fi necesară injectare lor. Mai jos vom afla ce sunt hormonii de creștere, ce funcții au, cum se manifestă excesul/deficitul de hormoni de creștere și multe altele.
Ce sunt hormonii de creștere
Hormonul de creștere (HGH sau somatropină) este un hormon produs în mod natural de glanda pituitară și este implicat mai ales în creștere, la copii. Odată ce corpul a ajuns la maturitate iar creșterea în înălțime încetează, corpul mai produce hormonul de creștere pentru a susține metabolismul, pentru a contribui la echilibrarea structurii corpului și pentru menținerea unui nivel sănătos al glicemiei. (1, 2, 3, 4)
Hormonul de creștere este produs de către glanda pituitară, o glandă endocrină de mărimea unei boabe de mazăre care se află la baza creierului, sub hipotalamus. Glanda pituitară este formată din doi lobi, lobul posterior și lobul anterior, care produce hormonul de creștere. (1)
Această glandă pituitară este legată de hipotalamus prin vase de sânge și nervi. Hipotalamusul este în directă legătură cu glanda pituitară și îi transmite să elibereze hormoni. Pe scurt, hipotalamusul eliberează hormonul eliberator al hormonului de creștere (GHRH) care stimulează producția de hormon de creștere și de somatostatină la nivelul glandei pituitare. (5, 6)
Ce funcții au hormonii de creștere
Hormonii de creștere au două funcții majore, stimularea creșterii și susținerea metabolismului.
Creșterea și hormonii de creștere
Hormonii de creștere declanșează creșterea în aproape toate țesuturile din organele corpului. Totuși, acești hormoni sunt cunoscuți mai ales pentru promovarea creșterii oaselor și a cartilajelor la adolescenți. (7)
Celulele cartilajului și ale oaselor primesc semnale de la hormonul creșterii pentru a stimula multiplicarea celulară. Astfel, cartilajul și oasele cresc în dimensiuni. Odată ce oasele au ajuns la maturitate hormonul de creștere nu mai este folosit pentru această funcție ci doar asigură buna funcționare a acestor structuri pentru tot restul vieții. (8, 9)
Metabolismul și hormonii de creștere
Metabolismul se referă la reacțiile chimice care au loc în organism pentru a transforma mâncarea în energie. Toate celulele din corp au nevoie de energie pentru a funcționa normal.
Hormonul de creștere afectează metabolismul prin stimularea producției de factor de creștere de tip insulinic (IGF-1). Acest factor de creștere este un hormon asemănător din punct de vedere structural cu insulina și are un efect asemănător cu aceasta. (10)
Care sunt valorile normale ale hormonilor de creștere
Valorile normale ale hormonilor de creștere sunt:
- Pentru bărbați – 0,4-10 ng pe ml (ng/mL) sau 18-44 picomoli per litri (pmol/L)
- Pentru femei – 1-14 ng/mL sau 44-616 pmol/L
- Pentru copii – 10-50 ng/mL sau 440-2200 pmol/L.
Valorile normale pot avea mici diferențe de la un laborator la altul. Citește cu atenție valorile normale menționate în rezultatele de laborator.
Cum se manifestă excesul de hormoni de creștere?
O producție prea mare de hormoni de creștere poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de acromegalie. Această boală se manifestă prin:
- Umflarea mâinilor și/sau a picioarelor
- Mărirea buzelor, a nasului și a limbii
- Anomalii ale oaselor – fruntea și maxilarul inferior ies în afară, oasele nasului se măresc iar spațiile dintre dinți se adâncesc
- Pielea devine mai groasă, mai aspră și mai uleioasă
- Transpirație excesivă și miros corporal neobișnuit
- Vocea devine mai groasă
- Mici excrescențe de piele, care se pot extinde sau pot căpăta o nuanță închisă
- Dureri de cap
- Dureri articulare
- Probleme de vedere. (11)
Cum se manifestă deficitul de hormoni de creștere?
Chiar și o producție mai mică de hormoni de creștere poate cauza probleme de sănătate. Principalul simptom al deficitului de hormoni de creștere la copii este încetinirea creșterii în înălțime după vârsta de trei ani. La copii, simptomele asociate deficitului de hormoni de creștere mai includ:
- Un aspect foarte tânăr în ciuda vârstei
- Probleme de creștere a unghiilor și a părului
- Dezvoltarea întârziată a dinților
- Pubertate întârziată
- Hipoglicemie (un nivel scăzut al zahărului din sânge)
- Micropenis. (12)
Deficitul de hormoni de creștere la adulți poate fi dificil de diagnosticate. În general, simptomele pot include:
- Anxietate
- Depresie
- Lipsa energiei
- Un procent ridicat de grăsime corporală, mai ales în jurul burții
- Tonus muscular slăbit
- Scăderea densității osoase care poate duce la osteoporoză
- Rezistență la insulină care poate duce la diabet zaharat
- Un nivel ridicat al trigliceridelor și a colesterolului LDL care crește riscul de boli de inimă.
Ce efecte psihologice au hormonii de creștere?
Există mai multe studii care arată impactul hormonilor de creștere asupra psihicului. Hormonii de creștere au un impact major asupra bunăstării mentale și emoționale pentru și în menținerea energiei. Adulții cu deficit de hormoni de creștere au un risc mai mare de depresie. (13)
Terapia de înlocuire a hormonilor de creștere a fost propusă pentru a trata depresia asociată deficitului acestui hormon însă nu se știu care sunt efectele pe termen lung. Există inclusiv studii care arată că terapia hormonală de creștere poate exacerba depresia la copii. (14, 15)
Alte studii indică faptul că terapia hormonală de creștere poate susține unele probleme cognitive precum învățarea și memoria care apar la persoanele cu deficit de hormoni de creștere. (16)
Cum să stimulezi în mod natural producția de hormoni de creștere
Cu excepția afecțiunilor genetice care influențează hormonii de creștere, există și modalități de a stimula în mod natural producția de hormoni de creștere.
Redu procentul de grăsime corporală
Nivelul de grăsime corporală influențează în mod direct producția de hormoni de creștere. În special grăsimea abdominală afectează producția de hormoni de creștere. (17)
Persoanele cu un nivel ridicat al grăsimii abdominale pot influența negativ producția de hormoni de creștere și un risc mai mare de boală. (18)
Reducerea grăsimii abdominale poate ajuta la reglarea nivelului de hormoni de creștere și reduce riscul de afecțiuni cronice. (19, 20)
Ține post intermitent
Studiile arată că postul intermitent ajută la creșterea nivelului de hormoni de creștere (HGH). O cercetare interesantă arată că postul intermitent realizat doar într-o zi crește de cinci ori nivelul HGH. (21)
Mai mult, studiile indică faptul că postul intermitent de 2-5 zile poate crește secreția de hormoni HGH. Postul intermitent influențează nivelul HGH în două moduri. Mai întâi, reduce procentul de grăsime corporală apoi contribuie la echilibrarea producției de insulină. (22)
Totuși, este important de știut că postul intermitent nu este recomandat pe termen lung, cu atât mai mult dacă suferi de afecțiuni cronice.
Redu consumul de zahăr
O producție mai mare de insulină afectează expresia neuronilor care produce hormoni de creștere. Potrivit unui studiu, pentru persoanele cu obezitate un nivel ridicat de insulină este asociat unui nivel mai mic de hormoni de creștere. (23, 24)
Pe lângă efectele directe asupra insuline, excesul de zahăr reprezintă un factor de risc pentru îngrășare și obezitate și de aici afectează și nivelul hormonilor de creștere. (25, 26)
Realizează exerciții aerobic
Sportul poate crește nivelul hormonilor de creștere. În special, exercițiile de mare intensitate cresc nivelul hormonilor de creștere. (27, 28)
Pe termen lung sportul ajută la reglarea producției de hormoni de creștere, reduce procentul de grăsime corporală și ameliorează alți factori pentru bolile cronice.
Hormonii de creștere sunt esențiali pentru dezvoltare în copilărie și necesari la maturitate. Dacă observi simptomele asociate deficitului sau excesului de hormoni de creștere este recomandat să mergi la medic.
2. The Intricate Role of Growth Hormone in Metabolism, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356038/
3. Effects of growth hormone on glucose, lipid, and protein metabolism in human subjects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19240267/
4. Effects of growth hormone on glucose metabolism and insulin resistance in human, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5642081/
5. Physiology, Pituitary Gland, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459247/
6. Pituitary Somatostatin Receptor Signaling, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834886/
7. Human Growth Hormone (HGH) , link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23309-human-growth-hormone-hgh
8. Growth hormone and bone, link: https://www.youtube.com/watch?v=oUmHHaiXUOA
9. Growth Hormone Cartilage Regenerative Potential for Knee Osteoarthritis: a Systematic Review of Preclinical Animal Studies, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s40883-022-00287-6
10. Effect of Growth Hormone on Insulin Signaling, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7606590/
11. Acromegaly, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/acromegaly#symptoms
12. Growth Hormone Deficiency (GHD) , link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23343-growth-hormone-deficiency-ghd
13. Quality of life, mood disturbances and psychological parameters in adult patients with GH deficiency, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123585/
14. Impact of growth hormone (GH) therapy on quality of life along the lifespan of GH-treated patients, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11786687/
15. Growth hormone treatment for children may exacerbate feelings of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140623141838.htm
16. Growth hormone and cognitive function, link: https://www.nature.com/articles/nrendo.2013.78
17. Effects of growth hormone-releasing hormone on visceral fat, metabolic, and cardiovascular indices in human studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25555516/
18. Novel Relationships of Age, Visceral Adiposity, Insulin-Like Growth Factor (IGF)-I and IGF Binding Protein Concentrations to Growth Hormone (GH) Releasing-Hormone and GH Releasing-Peptide Efficacies in Men during Experimental Hypogonadal Clamp, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690428/
19. Body fat distribution, in particular visceral fat, is associated with cardiometabolic risk factors in obese women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5619737/
20. Visceral Obesity and Its Shared Role in Cancer and Cardiovascular Disease: A Scoping Review of the Pathophysiology and Pharmacological Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730690/
21. Effects of Short-term Fasting on Ghrelin/GH/IGF-1 Axis in Healthy Humans: The Role of Ghrelin in the Thrifty Phenotype, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35678263/
22. Augmented growth hormone (GH) secretory burst frequency and amplitude mediate enhanced GH secretion during a two-day fast in normal men, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1548337/
23. Influence of insulin on growth hormone secretion, level and growth hormone signalling, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063103/
24. Elevated insulin levels contribute to the reduced growth hormone (GH) response to GH-releasing hormone in obese subjects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10484056/
25. The role of dietary sugars in health: molecular composition or just calories? , link: https://www.nature.com/articles/s41430-019-0407-z
26. Growth Hormone’s Effect on Adipose Tissue: Quality versus Quantity, link: https://www.mdpi.com/1422-0067/18/8/1621
27. Growth Hormone as a Potential Mediator of Aerobic Exercise-Induced Reductions in Visceral Adipose Tissue, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8107361/
28. High-intensity interval exercise test stimulates growth hormone secretion in children, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33906078/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum