De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții
Autor: Teodorescu Mihai
Esențială pentru supraviețuire, transpirația reprezintă un proces fiziologic manifestat printr-o secreție a glandelor sudoripare, cu scopul principal de menținere a unei temperaturi optime a organismului. Glandele ecrine sunt principalele glande sudoripare și se găsesc pe aproape întreaga suprafață corporală, cu excepția buzelor, mameloanelor și a organelor genitale externe. La nivelul corpului există mai bine de două milioane de glande ecrine, cele mai mari în densitate fiind localizate la nivelul palmelor, tălpilor, frunții, obrajilor și la axile. (1) (2) (4) (5)
Producția de sudoare (secreție a glandelor sudoripare) poate să fie redusă, atunci când dormim sau când temperatura ambientală este mică, sau poate să fie crescută, atunci când realizăm exerciții fizice sau când temperatura ambientală este crescută. Transpirația abundentă, dar care apare în timpul efectuării unor exerciții fizice sau pe fondul unei temperaturi crescute în mediul înconjurător nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Așadar, dacă transpirați mai mult decât alte persoane în timpul exercițiilor fizice sau când temperatura din mediul înconjurător este crescută, nu trebuie să vă îngrijorați. În schimb, dacă transpirația apare chiar și în repaus, într-un mediu în care temperatura este una optimă, poate fi vorba despre hiperhidroză, o condiție medicală care poate semnala alte probleme de sănătate. De asemenea, transpirația poate să constituie un răspuns al organismului la starea emoțională, o bună parte dintre oamenii care transpiră mai mult decât în mod firesc confruntându-se cu tulburare de anxietate. O creștere a activității nervului simpatic, pusă pe fondul unei stări de nervozitate sau anxietate, determină apariția sudorii. Majoritatea specialiștilor nu consideră transpirația provocată de anxietate o formă de hiperhidroză. (2) (3) (5) (6)
Transpirația excesivă reprezintă răspunsul exagerat al glandelor sudoripare în fața unor factori interni sau externi și are drept consecință o creștere în cantitate a sudorii eliminate. Anumite afecțiuni medicale, precum diabetul zaharat, malaria, boala Parkinson, tulburările de funcționare ale tiroidei, HIV/SIDA, guta sau obezitatea sunt considerate potențialele cauze ale hiperhidrozei și totodată motivul pentru care unii oameni transpiră mai mult decât alții. (2) (3)
În funcție de cantitatea de sudoare eliminată și de regiunile prin care are loc eliminarea, hiperhidroza se clasifică astfel:
Hiperhidroză focală primară
Persoanele care transpiră într-o anumită regiune din corp (cel mai adesea la nivelul palmelor, axilelor sau al tălpilor) se confruntă cu această condiție medicală. Deși nu constituie o problemă gravă de sănătate, hiperhidroza focală ar putea determina apariția anxietății sau a altor tulburări psihice. Conform statisticilor, această formă de hiperhidroză afectează între 1% și 3% din populația globală. Cauza exactă a hiperhidrozei focale nu este cunoscută la momentul actual, însă specialiștii consideră că de vină ar fi o defecțiune minoră a sistemului nervos, menopauza, consumul anumitor medicamente sau alimente sau o hiperactivitate a glandei tiroide. (2) (3) (5)
Hiperhidroza secundară
Transpirația excesivă apare pe întreaga suprafață corporală, în mod simetric. Considerată o condiție mai gravă din punct de vedere medical, hiperhidroza secundară are o cauză fundamentală, adesea fiind provocată de o afecțiune. Dintre cele mai comune boli care determină apariția transpirațiilor excesive pe întreaga suprafață corporală sunt de menționat guta, diabetul zaharat, boala Parkinson, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, malaria, HIV/SIDA, accidentul vascular cerebral, tuberculoza, afecțiunile cardiovasculare sau afecțiunile tiroidiene. Consumatorii cronici de alcool, consumatorii de droguri, cât și persoanele obeze se pot confrunta cu una dintre cele două forme ale hiperhidrozei. (2) (3) (6)
(2) Hyperhidrosis, link: https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/hyperhidrosis#causes
(3) Is Your Excessive Sweating Caused by a Medical Problem? link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/is-your-excessive-sweating-caused-by-a-medical-problem
(4) Eccrine Sweat Gland, link: https://www.sciencedirect.com/topics/veterinary-science-and-veterinary-medicine/eccrine-sweat-gland
(5) How Sweat Works, link: https://health.howstuffworks.com/skin-care/information/anatomy/how-sweat-works2.htm
(6) What is hyperhidrosis? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tiroida?
- Atac de panica = transpiratie, lesin, tremuraturi
- Durerea de cap
- Am senzatii foarte ciudate de panica, frica, problema e ca nu stiu de ce...
- Transpiratie excesiva!!
- Transpiratii recii - am facut examen radioscopic
- Transpir in zona capului in special dimineata
- Transpirație copil și hematocrit crescut
- Transpiratii abundente ale capului
- Lesin, transpiratie rece in exces, nu stiu carei ramura de medicina trebuie sa ma adresez