Hobby-urile protejează persoanele în vârstă de declinul sănătății mentale și al bunăstării legate de vârstă
Un nou studiu condus de cercetători de la University College London (UCL) a descoperit că practicarea unui hobby este legată de mai puține simptome depresive și niveluri mai ridicate de fericire, sănătate auto-raportată și satisfacție în viață în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste. Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a analizat datele a 93.263 de persoane în vârstă din 16 țări de pe trei continente.
Cercetătorii au analizat datele participanților pe o perioadă de 4 până la 8 ani și au constatat că practicarea unui hobby a fost, de asemenea, legată de scăderi ulterioare ale simptomelor depresive și creșteri ale fericirii și satisfacției în viață. Rezultatele au rămas constante chiar și după ajustarea pentru alți factori, cum ar fi statutul de parteneriat, angajarea și venitul gospodăriei.
Studiul a arătat că beneficiile practicării unui hobby sunt relativ universale, cu doar mici diferențe între țări. Dr. Karen Mak, autorul principal al studiului și membru al Institutului de Epidemiologie și Îngrijire a Sănătății de la UCL, a declarat că hobby-urile au potențialul de a proteja persoanele în vârstă de declinul sănătății mentale și al bunăstării legate de vârstă. Acest potențial este consistent în multe țări și contexte culturale.
Hobby-urile pot varia de la voluntariat sau participarea la un club, la lectură, grădinărit, jocuri și arte și meșteșuguri.
Cercetătorii au descoperit că proporția de persoane care au declarat că au un hobby variază considerabil între țări. De exemplu, 51% dintre participanții la studiu din Spania au raportat că au un hobby, comparativ cu 96% în Danemarca, 95.8% în Suedia și 94.4% în Elveția.
Studiul subliniază importanța promovării accesului la hobby-uri în rândul persoanelor în vârstă ca modalitate de îmbunătățire a bunăstării și sănătății lor. Rezultatele sugerează că hobby-urile pot contribui la satisfacția în viață în anii noștri ulteriori prin mai multe mecanisme, inclusiv simțindu-ne în controlul minților și corpurilor noastre, găsind un scop în viață și simțindu-ne competenți în abordarea problemelor zilnice.
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02506-1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Microbiomul ar putea deține cheia către o îmbătrânire mai sănătoasă (studiu pe octogenari asiatici)
- Sunt utile multivitaminele pentru memorie la vârstnici?
- Taurina ar putea fi cheia unei vieți mai lungi și mai sănătoase, conform unui nou studiu
- Potrivit cercetătorilor, osteoartrita ar putea fi tratată și chiar reversibilă
intră pe forum