Hipertensiunea arterială din tinerețe crește riscul de demență și alte afecțiuni neurologice la bătrânețe
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Hipertensiunea arterială din tinerețe crește riscul de demență și alte afecțiuni neurologice la bătrânețe](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44096.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pentru lucrarea actuală, cercetătorii au analizat datele a peste 400 de participanți din studiile Kaiser Healthy Aging and Diverse Life Experiences (KHANDLE) și Study of Healthy Aging in African Americans (STAR), realizate din 1964 până în 1985, care au inclus cohorte diverse de adulți în vârstă din Asia. Cercetătorii au descoperit că participanții din grupul cu hipertensiune arterială aveau volume cerebrale regionale semnificativ mai mici și o integritate mai proastă a materiei albe, ambele fiind asociate cu demența.
Rezultatele au arătat că reducerea semnificativă a volumului materiei cenușii cerebrale este observată atât la bărbați, cât și la femeile cu hipertensiune arterială, dar este mai puternică la bărbați. Cercetătorii remarcă că, din cauza dimensiunii eșantionului, nu au putut examina diferențele rasiale și etnice și recomandă interpretarea cu prudență a rezultatelor privind diferențele de sex.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că datele RMN au fost disponibile doar de la un punct de timp târziu în viață, ceea ce poate determina numai proprietăți fizice, cum ar fi diferențele volumetrice, nu dovezi specifice de neurodegenerare în timp. Studiul sugerează că tensiunea arterială crescută la vârsta de 30 de ani poate fi un factor de risc important pentru sănătatea creierului la vârsta de 75 de ani. Înțelegerea acestui factor poate ajuta la dezvoltarea unor intervenții timpurii și la prevenirea tulburărilor cognitive.
sursa: Science Daily
foto: UC Davis Neurological Health
Data actualizare: 11-04-2023 | creare: 11-04-2023 | Vizite: 264
Bibliografie
High blood pressure in your 30s is associated with worse brain health in your 70s, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230407110728.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Acuratețea măsurătorilor frecvenței cardiace de către dispozitivele portabile variază în funcție de activitatea fizică, nu de culoarea pielii
- Un medicament experimental ar putea încetini progresia aterosclerozei, potrivit unui nou studiu
- Dieta mediteraneană verde poate reduce rigiditatea aortică proximală
- Exercițiile de anduranță, efecte protectoare pentru inimă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Functionarea creierului conform corelatiei credinta - principiu ying si yang - fizica
- 'Radioul' din creier
- 16 alimente care intarzie imbatranirea creierului si stimuleaza activitatea cerebrala
- Care e cea mai buna dintre vitaminele B pentru creier și de ce?