Persoanele nocturne au un risc aproape dublu de calcifiere a arterelor coronare
Un studiu de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a descoperit că persoanele care preferă să stea treze noaptea, cunoscute și ca "night owls", au un risc aproape dublu de calcifiere a arterelor coronare comparativ cu persoanele care se trezesc devreme, cunoscute ca "early birds". Funcția circadiană pare să fie deosebit de importantă în stadiile incipiente ale bolilor cardiovasculare.
Ateroscleroza implică acumularea de depozite grase pe interiorul arterelor, făcând mai dificilă trecerea sângelui. Boala se dezvoltă pe o perioadă foarte lungă de timp și nu este observată până când nu duce la cheaguri de sânge care cauzează angină, atac de cord sau accident vascular cerebral. Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu obiceiuri nocturne au un risc crescut de boli cardiovasculare, dar acesta este primul studiu care arată cum ritmurile circadiene afectează în mod specific calcificarea arterelor.
Calcificarea arterei coronare
Studiul, publicat în revista Sleep Medicine, a implicat 771 de bărbați și femei cu vârste între 50 și 64 de ani, toți fiind parte a studiului populațional mai larg SCAPIS. Gradul de calcifiere a arterelor coronare ale inimii a fost examinat folosind tomografia computerizată.
Participanții și-au indicat singuri tipul lor de cronotip pe o scară de cinci puncte: tip extrem de matinal, tip moderat matinal, tip intermediar, tip moderat nocturn sau tip extrem nocturn.
Dintre cei 771 de participanți, 144 s-au identificat ca tipuri extreme matinale, iar 128 ca tipuri extreme nocturne. Printre grupul cel mai activ dimineața, 22.2% au avut calcifiere arterială pronunțată - cea mai mică proporție dintre toate cele cinci cronotipuri. Grupul cu tip extrem nocturn a avut cea mai mare prevalență a calcifierii severe a arterei coronare, la 40.6%.
"Rezultatele noastre indică faptul că tipul extrem nocturn poate fi legat nu numai de o sănătate cardiovasculară mai slabă în general, dar și mai specific de calcificarea arterelor coronare și ateroscleroză." declară unul din autorii studiului.
Tratament preventiv
Analiza statistică a luat în considerare o serie de alți factori care pot afecta riscul de ateroscleroză, inclusiv tensiunea arterială, lipidele din sânge, greutatea, activitatea fizică, nivelul de stres, somnul și fumatul.
"Pe lângă factorii deja cunoscuți, ritmul circadian individual pare, de asemenea, să fie un factor de risc important pentru ateroscleroză. Interpretăm rezultatele noastre ca indicând faptul că ritmurile circadiene sunt mai semnificative la începutul procesului bolii. Prin urmare, acestea ar trebui să fie considerate în special în tratamentul preventiv al bolilor cardiovasculare."
Cronotipul auto-raportat
Cei care au suferit un atac de cord au fost excluși din studiu, ceea ce înseamnă că participanții la studiu erau mai sănătoși decât populația generală. O altă slăbiciune identificată de cercetători este faptul că participanții și-au furnizat singuri cronotipul.
Fiecare cronotip poate fi spus că are un moment mediu când jumătate din somnul nopții a trecut. Într-un studiu anterior pe aceeași populație, deși nu neapărat aceiași indivizi, acest moment a avut loc la 02:55 AM pentru grupul cu tip extrem matinal și la 04:25 AM pentru grupul cu tip extrem nocturn. Cu celelalte grupuri de cronotipuri având momente medii de somn undeva între aceste extreme.
SCAPIS reprezintă Swedish CArdioPulmonary bioImage Study. Este un proiect de cercetare în domeniul bolilor cardiace, vasculare și pulmonare. Ca parte a proiectului, 30.000 de suedezi aleși aleatoriu cu vârste între 50 și 64 de ani au fost supuși unor examinări de sănătate extinse: prelevări de sânge, teste funcționale și imagistică radiologică avansată a organelor și vaselor de sânge. Șase universități și spitale universitare conduc și desfășoară SCAPIS în strânsă colaborare cu Fundația Suedeză pentru Inimă-Plămâni, principalul finanțator al studiului.
Eveningness is associated with coronary artery calcification in a middle-aged Swedish population. Sleep Medicine.
doi:10.1016/j.sleep.2023.11.004.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Autocompasiunea poate reduce riscul de boli cardiovasculare în rândul femeilor de vârstă mijlocie
- Persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, identificate folosind o nouă modalitate
- Temperatura scăzută poate fi un factor major pentru declanșarea infarctului
- Un medicament îmbunătățit pentru tratamentul fibrilației atriale
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni