Helicobacter pylori are o atracție pentru clor
Autor: Pleșca Roberta Ioana
La Universitatea din Oregon s-a descoperit faptul că Helicobacter pylori este atras de acidul hipocloros (HOCl), cunoscut și sub denumirea de înălbitor.
Bacteria utilizează o proteină denumită T1Pd prin care sesizează acidul și se deplasează în direcția acestuia, în plus se pare că Salmonella enterica și E-coli folosesc proteine asemănătoare T1Pd pentru a detecta acest acid în mediu.
Cercetătorii doresc să folosească această proteină pentru a pune în evidență zonele de inflamație din țesuturi.
Autorul studiului precizează că se dorește a se cunoaște funcția pe care o are această proteină și prin realizarea unui nou medicament, oprirea acesteia.
Studiul a început în urmă cu doi ani și s-a concentrat pe determinarea funcției moleculare a proteinei T1Pd, despre care se știa faptul că este implicată în reglarea flagelului bacterian.
Precum majoritatea bacteriilor, Helicobacter Pylori folosește proteine speciale pentru a localiza substanțele chimice din mediu. Acest proces este denumit chemotactism și ajută la reglarea flagelului în modul de deplasare printre aceste substanțe.
Cercetătorii doresc să determine modul cum bacteria răspunde în prezența acidului hipocloros, ce este produs de către globulele albe ale organismului și care reprezintă o parte cheie a modului în care sistemul imunitar luptă împotriva bacteriilor.
Deși pare ciudat ca o bacterie să fie atrasă de substanțe nocive, s-a demonstrat faptul că nu este afectată de concentrația de acid hipocloros produsă de către organism. Acest acid este produs în timpul inflamațiilor și este eficient în distrugerea bacteriilor. Se cunoaște faptul că bacteria poate supraviețui ani de zile în țesutul inflamat, ceea ce sugerează că este atrasă de compusul toxic și și-a creat un sistem de protecție împotriva concentrațiilor crescute de acid.
Antibioticele sunt utilizate pentru a distruge sau preveni multiplicarea bacteriană. În cazul Helicobacter pylori 30% dintre infecții sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice. Înțelegând mai bine mecanismul, cercetătorii ar putea să dezvolte noi modalități terapeutice de combatere a bacteriei.
Din cauza rezistenței la antibiotice din ce în ce mai mare, este o reală nevoie de implemantare a unor noi strategii terapeutice.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O proteină implicată în replicarea virusurilor ARN poate fi cheia în dezvoltarea de noi terapii antivirale
- Transmiterea virusului variolei maimuțelor prin contact sexual
- Infecție cu Candida auris fără legături cu epidemii anterioare
- Fumul de țigară modifică microbiomul și agravează severitatea infecției cu virusul gripal A
- Gastita, Heliobacter piroly
- Durere in partea dreapta cu radiere in spate
- Analize helicobacter pylori - ce inseamna si cat e de grav
- Valori pt. Helicobacter Pylori
- Helicobacter Pylori
- Bacteria helycobacter pylori
- Helicobacter pylori
- Interpretare analize helicobacter pylori
- Helicobacter pylori din sange.
- Helicobacter mutant, cu alta frecventa HC