Greutatea corporală peste normal în adolescență crește riscul a 17 forme diferite de cancer mai târziu în viață

Greutatea corporală peste normal în adolescență crește riscul a 17 forme diferite de cancer mai târziu în viață

©

Autor:

Greutatea corporală peste normal în adolescență crește riscul a 17 forme diferite de cancer mai târziu în viață
Un studiu realizat de Universitatea din Gothenburg a găsit asocieri între supraponderalitatea sau obezitatea la vârsta de 18 ani È™i un risc crescut pentru 17 tipuri diferite de cancer mai târziu în viață, independent de nivelul de fitness aerobic. Studiul subliniază, de asemenea, impactul pe care epidemia de obezitate în rândul tinerilor îl poate avea asupra incidenÈ›ei cancerului în următoarele trei decenii.
Cercetările au arătat că un indice de masă corporală (IMC) mai mare la vârsta de 18 ani este asociat cu un risc crescut pentru o gamă largă de cancere, inclusiv cele abdominale, precum È™i melanomul malign, leucemia, mielomul È™i limfomul (atât Hodgkin cât È™i non-Hodgkin). Interesant este că riscul a fost crescut chiar È™i pentru bărbaÈ›ii cu un IMC în intervalul considerat normal (20-22,4), sugerând că definiÈ›ia greutății normale ar putea fi mai adecvată pentru adulÈ›ii mai în vârstă, iar o greutate optimă la tineri ar putea fi într-un interval mai scăzut.

ExcepÈ›ia de la acest model a fost cancerul de prostată, care a fost mai comun la bărbaÈ›ii care nu erau supraponderali sau obezi la momentul înrolării, posibil datorită faptului că bărbaÈ›ii cu greutate normală sunt mai predispuÈ™i să caute îngrijiri medicale pentru problemele prostatei.

Riscul de cancer legat de un IMC ridicat a fost cel mai puternic pentru cancerele abdominale, unde bărbaÈ›ii obezi la momentul înrolării aveau un risc de trei până la patru ori mai mare. Se estimează că un procent de 15-25% din cazurile acestor tipuri de cancer din Suedia de astăzi pot fi explicate prin greutatea nesănătoasă. În 30 de ani, se aÈ™teaptă o creÈ™tere a proporÈ›iei cazurilor de cancer legate de supraponderalitate È™i obezitate în rândul tinerilor, cu estimări de peste 50% pentru unele tipuri de cancer în SUA, bazate pe prevalenÈ›a actuală a supraponderalității È™i obezității în rândul adolescenÈ›ilor.

Studiul a examinat, de asemenea, ratele mortalității după diagnosticul de cancer în acest grup. Analizele au indicat că bărbaÈ›ii supraponderali sau obezi aveau un risc de deces de 2-3 ori mai mare în termen de cinci ani de la diagnosticul de cancer de piele, limfom Hodgkin, cancer tiroidian, de vezică È™i de prostată, È™i de 1,4-2 ori mai mare de a muri din cauza cancerelor de cap È™i gât, rect È™i rinichi.

Aron Onerup, postdoctorand la Sahlgrenska Academy È™i St. Jude Children's Research Hospital din Memphis, SUA, este primul autor al studiilor È™i subliniază că supraponderalitatea È™i obezitatea la o vârstă fragedă par să crească riscul de a dezvolta cancer, cu legături între greutatea nesănătoasă È™i cancer în aproape fiecare organ. Aceste descoperiri întăresc nevoia de a aloca resurse semnificative pentru a inversa tendinÈ›a alarmantă a obezității în rândul copiilor È™i adolescenÈ›ilor.

sursa: News Medical
foto: University of Gothenburg

Data actualizare: 08-11-2023 | creare: 08-11-2023 | Vizite: 377
Bibliografie
High BMI in late teens linked to higher risk of 17 different cancers later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20231106/High-BMI-in-late-teens-linked-to-higher-risk-of-17-different-cancers-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea creÈ™te riscul genetic pentru cancer mamar la urmaÈ™i
  • Care sunt efectele privitului la televizor mai mult de 14 ore pe săptămână?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum