Ghid pentru identificarea și tratarea pacienților care dezvoltă leziuni respiratorii potențial fatale

©

Autor:

Ghid pentru identificarea și tratarea pacienților care dezvoltă leziuni respiratorii potențial fatale
Creșterea numărului de decese asociate utilizării țigărilor electronice sau a dispozitivelor de vapat i-a determinat pe cercetătorii de la Intermountain Healthcare din Salt Lake City să dezvolte un ghid de bune practici pentru identificarea și tratarea rapidă a pacienților cu leziuni respiratorii cu potențial fatal.
Publicat în numărul de noiembrie al revistei științifice The Lancet, ghidul recomandă tratamente cu steroizi într-o doză moderată pentru pacienții tratați în ambulatoriu sau admiși în spitale și doze mai mari de steroizi administrați intravenos pentru pacienții în stare critică la momentul internării. De asemenea, ghidul recomandă urmărirea îndeaproape a pacienților în ambulatoriu, astfel încât eventualele complicații de după recuperarea inițială să poată fi recunoscute mai ușor și intervenția să fie una promptă.

În cadrul studiului, cercetătorii au identificat 60 de pacienți internați în spitalele sau clinicile Intermountain din Utah cu boală asociată utilizării dispozitivelor de vapat. Diagnosticul a fost stabilit prin urmărirea istoricului de utilizare a țigărilor electronice sau a dispozitivelor de vapat cu 90 de zile înainte de apariția simptomelor, fără o cauză evidentă pentru anomaliile descoperite la examenul imagistic toracic. Majoritatea pacienților cu boală asociată vapatului admiși în unitățile de terapie intensivă nu au fost bolnavi critic, recuperarea acestora fiind mai rapidă. Tratamentul leziunilor pulmonare asociate cu vaping-ul sau e-țigaretele a constat în administrarea de antibiotice, oxigen și steroizi. Deși majoritatea pacienților au fost depistați negativ la testarea specifică a bolilor infecțioase, cei mai mulți au primit tratamente cu antibiotice.

În urma tratamentelor cu steroizi a fost evidențiată o îmbunătățire a stării de sănătate, doar 10% dintre pacienți raportând complicații după externare. Pacienții care au solicitat internarea la scurt timp de la externare au fost cei care au prezentat inițial o formă severă a bolii pulmonare. Primul studiu efectuat de către cercetători s-a bazat pe datele obținute din urmărirea pacienților readmiși în spital. Clinicienii au constat că mulți dintre acești pacienți au avut anomalii reziduale la două săptămâni de la externare. Deși doar 23% dintre pacienți au avut nevoie de oxigen, majoritatea au prezentat semne de anomalii pulmonare la testele de imagistică. Constatările actuale îi vot ajuta pe medici să identifice mai ușor leziunile pulmonare asociate folosirii țigărilor electronice sau a dispozitivelor de vapat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-11-2019 | creare: 18-11-2019 | Vizite: 537
Bibliografie
Best practice treatment guidelines help doctors identify, treat vaping-associated lung injuries, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191108132434.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: