ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapia copilului

Psihoterapia copilului
Autor: Elena Iamandi
În cadrul securizant al cabinetului psihologic, terapeutul și copilul crează o relație caldă, de încredere, care îl ajută pe copil în alegerea unui mod alternativ de a gândi și a acționa.

Cum îl ajută psihoterapia pe copil?

Copilul primește suport emoțional, este ajutat să își înțeleagă problemele și sentimentele, să își rezolve conflictele specifice vârstei, este încurajat să găsească soluții noi la probleme vechi.
Psihoterapia copilului pornește de la nevoile sale specifice, de la problemele sale emoționale și situațiile obiective în care el se află. Tematica întâlnirilor, succesiunea activităților, maniera de lucru și metodologia utilizată este de asemenea în funcție de nevoile copilului.

Cui se se adresează psihoterapia copilului?
Se adresează copiilor care:
- Au suferit o traumă, un abuz sau au fost supuși/martori unor acte de violență;
- Nu se joacă și nu preferă compania celorlalți copii;
- Prezintă un comportament agresiv sau opozant;
- Se îmbolnăvește frecventă, fără a exista o cauză organică;
- Sunt mai tot timpul retrași sau nefericiți;
- Prezintă stări, aritudini, comportamente care îi îngrijorează pe părinți.

Psihoterapia se adresează atât copiilor care prezintă tulburări sau disfuncții, cât și copiilor care doresc o dezvoltare armonioasă a personalității.

Psihoterapeutul exploarează prin mijloace specifice lumea internă a copilului, însoțindu-l spre rezolvarea problemelor cu ajutorul unor tehnici specifice.
Psihoterapia copilului folosește tehnici și mijloace specifice vârstei copilăriei: joc, desen, poveste, metaforă terapeutică, modelaj, colaj, în scopul îmbunătățirii comunicării atât cu membrii familiei, cât și cu colegi, prietenii și membrii societății.

Psihoterapeutul îi ajută și pe părinți în managementul problemelor, învățându-i să întâlnească nevoile copilului în mod adecvat și să își recunoască interacțiunile maladaptative cu copilul lor și să învețe alte moduri de relaționare și comunicare adaptative. De asemenea unii părinți sunt ajutați să se adapteze schimbărilor realizate de copii lor prin terapie.


Cu drag, Elena Iamandi psiholog clincian și psihoterapeut integrativ