Adolescenții expuși în mod pasiv tutunului au un risc mai mare de a deveni fumători

©

Autor:

Adolescenții expuși în mod pasiv tutunului au un risc mai mare de a deveni fumători

Fumatul, un obicei extrem de dăunător atât pentru persoanele expuse în mod direct, cât și pentru cele expuse în mod pasiv fumului de țigară, poate fi considerat un obicei „transmisibil” de la părinți către copii, constată un studiu recent publicat pe serverul medRxiv.


Studiul arată că adolescenții expuși la fum de țigară în mod pasiv până la vârsta de 14 ani au șanse mai mari să devină fumători înainte de a împlini vârsta majoratului. De asemenea, studiul sugerează că fumatul început încă din adolescență este asociat cu un risc semnificativ mai mare de a fuma în viața de adult și că statutul socio-economic influențează semnificativ riscul.

 

Datele din studiul actual au fost colectate de la o cohortă de adolescenți cu vârsta de sub 14 ani care au prezentat o mai mare predispoziție de a deveni fumători, părinții sau îngrijitorii acestora fiind fumători. Datele au fost colectate pentru un interval de trei ani, astfel încât cercetătorii au putut analiza câți dintre participanți au început să fumeze în adolescență sau au continuat să o facă ulterior, dacă deja erau fumători.

 

Rezultatele studiului indică faptul că fumatul regulat (definit ca fumatul a minimum unei țigări într-un interval de o săptămână) a fost răspândit la 10% dintre copii la vârsta de 17 ani, iar peste 50% dintre aceștia au început să fumeze după vârsta de 14 ani. Doar puțin peste 10% dintre participanții care au declarat că fumează la vârsta de 17 ani au fost fumători la vârsta de 14 ani, ceea ce reprezintă puțin peste 1% din întreaga cohortă de studiu.

 

Fumatul în familie și statutul socio-economic scăzut au reprezentat principalii factori de risc pentru fumat în rândul copiilor la vârsta adolescenței. Astfel, cercetătorii au constatat că riscul de a fuma la vârsta de 17 ani a fost de două ori mai mare în rândul copiilor ai căror părinți sau îngrijitori fumau în apropierea lor, pe când aveau doar 14 ani.

 

Rețele sociale au jucat și ele un rol în ceea ce privește riscul tinerilor de a deveni fumători. Astfel, copiii care au petrecut mai mult de cinci ore pe rețelele de socializare au avut un risc de două ori mai mare de a fuma, comparativ cu cei care au petrecut între una și cinci ore pe zi, al căror risc a fost, de asemenea crescut cu 40%.

sursa: News Medical
foto: Syda Productions/Shutterstock


Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 348
Bibliografie
Adolescent smoking is a transmissible habit, finds UK study, link: https://www.news-medical.net/news/20220528/Adolescent-smoking-is-a-transmissible-habit-finds-UK-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea excesivă a rețelelor sociale este asociată cu intensificarea fumatului și a vapării în rândul tinerilor
  • Fumatul timpuriu provoacă leziuni structurale și funcționale ale inimii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum