Tulburare psihotica, depresie si B12 mic - cea mai asimilabila/biodisponibila forma de B12

22-10-2022
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Am constatat ca in timp mi-a scazut vitamina B12:

In 2018 aveam 291 pg/mL.
Anul trecut am avut 241 pg/mL
iar anul asta am 235 pg/mL.

Mi-a zis dna dr endocrinolog sa iau supliment de B12.
Conform unui articol de pe Thyroid Pharmacist se pare ca nivelele optime de B12 sunt intre 700-900pg/mL

"it’s important to note that optimal B12 levels should be between 700-900 pg/mL. As mentioned above, most labs will not flag B12 levels unless they are under 200 pg/mL.

Additionally, testing for biomarkers such as methylmalonic acid (MMA), may provide valuable insight and help catch B12 deficiency in the earlier stages — you can also self-order an MMA lab test via Ulta Lab Tests."

S-a mai confurntat cineva cu aceasta problema avand tulburari pishotice sau depresie?

Eu una incep sa ma satur de tzaspe mii de suplimente:
Pt ca pe langa Euthyrox, iau vitamina D3, Calciul/Magneziu alternativ 2 saptamani fiecare si repetare pe termen lung, Vitamina K2, Bio Seleniu plus Zinc, Crom, Prozac de 20 si Abilify de 10 mg.

Cumva sunt discutii si cu vitamina B12 ca unii recomanda mai mult forma metilata:
"The active form of B12 in this formulation is methylated and, thus, highly bioavailable. It has also been shown to support neurological function, nerve cell health, healthy cognitive and nerve function, memory, and emotional well-being.

Please note, there are different forms of B12 that may be beneficial for individuals with different Single Nucleotide Polymorphisms or SNPs (genetic variations). While I usually recommend the methylated version of B12 (such as the one by Pure Encapsulations), individuals with the COMT genetic SNP may benefit more from the hydroxy- or adeno- forms of B12.

If you have tested your genes in the past, I recommend checking out Adenosyl/Hydroxy B12 from Pure Encapsulations, as well as their PureGenomics line. (If you are interested in testing your genes, consider ordering a genetic saliva test kit from 23andme.com, or from your practitioner. You can then upload your results to geneticgenie.org to uncover any genetic variations you may have, so that you can determine the form of B12 that would work best for you.)"

Deci nu stiu, trebuie testare genetica pt a sti ce forma de B12 e mai asimilabila de organism?

Ati incercat? Ce credeti?
14 comentarii
1
22-10-2022, ora 22:49
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Am gasit pe internet niste informatii interesante despre borsul din tarate de grau ca ar ajuta la bolile endocrine si tulburarile neurologice:

"Borşul ca terapie a bolilor nervoase şi endocrine.

La sugestia unor cercetători români, conduşi de Secţia Medicală a Academiei Române, echipa de cercetători belgieni coordonată de Venisse J.M. de la Universitatea din Bruxelles a constatat că în duoden (prima porţiune a intestinului subţire) au loc peste 2500 de tipuri de transformări biochimice. Toate acestea favorizează atât absorbţia unor minerale, dar mai ales a vitaminelor din grupa B. Dr Venisse J.M. candidat la Premiul Nobel pentru biochimie a constatat că produsele de fermentaţie din borş cresc cu 1000% absorbţia de vitamine B2 din lapte şi cu aproximativ 1500% absorbţia de piridoxină (vitamina B6) şi vitamina B 12.

Neuro biochimiştii estimează că un consum constant de produse de fermentaţie de graminee (borşuri) poate scădea riscul în bolile nervoase (nevroze) sau psihice cu 30-40%. De 2 decenii este cunoscut faptul că deficienţele de vitamine din grupul B, corelate cu absenţa unor minerale, creşte incidenţa bolilor psihice.

Cura de borş are după numai câteva zile de utilizare, efecte benefice vizibile: creşte pofta de mâncare, elimină stările de apatie şi senzaţia de somnolenţă a astenicilor, elimină sensibilitatea la mirosurile puternice (benzină), scade dorinţa fumătorilor de a-şi satisface viciul, reduce energia şi pofta de muncă, creşte capacitatea de concentrare. Efectele sale se datorează nu doar puterii de curăţare a organismului de toxinele acumulate, ci şi proprietăţilor vitaminizante şi energizante ale extractului de tărâţe."

Parca as incerca asa ceva mai degraba decat suplimente complicate.
0
23-10-2022, ora 13:31
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Nimeni nimic?

Am baut ieri 500 ml de bors pt B-uri, foarte bun dar vai ce pofta de mancare face. E bomba!
Contine tot vitamine care dau pofta de mancare: B-uri, Vitamina C, Magneziu etc..

Nu stiu cum sa determin altfel ce tip de B12 sa iau ca supliment, si testarea genetica e cam scumpa.
Parca tot borsul mi se pare mai sigur..
0
23-10-2022, ora 14:41
360
Nu este medic/terapeut
360
endocrinoloaga ti-a zis sa suplimentezi, in urma rezultatelor de laborator?

daca vrei sa suplimentezi cu b12, e important sa cumperi forma de cyanocobalamina. pe vremea cand am adoptat veganismul am studiat suplimentarea cu vitamina b12, iar asta se pare ca este forma cea mai buna de suplimentare. in acelasi timp, il gasisem pe dr michael greger (il gasesti pe youtube pe canalul nutritionfacts) care recomanda doza de b12 sa fie de 2, 000 mcg (µg) cyanocobalamin pe saptamana (repet, pt vegani. astia neputand sa ia b12 din carne, asa cum o fac restul)

daca nu esti vegana, probabil ca nu ai nevoie sa suplimentei cu aceeasi doza.
in timp ce am scris, am cautat si am gasit o pagina de-a lui Greger, pe net, unde zice ca veganii nu trebuie sa se ingrijoreze pt suplimentarea excesiva (as traduce) cu b12
aici e articolul: bit.ly/3MVCX6s

ca sa eviti suplimentarea, cauta sa consumi peste. is plini de vitamina b12. eu mananc de 2x pe saptamana sardine (cu oase [obtii calciu]), sau herring, sau macrou
poti incerca si cei de acvacultura, insa nu sunt la fel de sanatosi ca cei de ocean. tonul, daca iti place, neaparat sa fie pescuit din fao < 60, fiind o problema cu ei de expunere la radiatii.

apoi, ficatul si el plin de b-uri...
restul carnurilor au si ele proportii de b-12 bune insa nu au la fel de multe din restul de b-uri ca pestele de ocean si ficatul.

asadar, cauta sa consumi 100g de carne pe zi minimum. daca o faci deja, atunci poate ca e o problema de absorbtie a nutrientilor. te stii cu intolerante sau alergii alimentare ? atentie insa la pieptul de pui.. ala nu are b12

la cei cu boala celiaca, spre exemplu apare aceasta problema de absorbtie a nutrientilor, din cauza faptului ca glutenul distruge flora (imagineaza-ti niste perisori care absorb nutrientii ca buretele. aia se distrug la cei cu boala celiaca daca acestia consuma gluten, iar ca urmare nu mai au respectivii o absorbtie buna a nutrientilor)

deasemenea, cauta sa consumi iaurt si cascaval, pt ca si alea imbunatatesc flora (desigur, daca nu ai intoleranta la lactoza. daca ai intoleranta la lactoza, recomand suplimentarea cu lactaza ca sa poti consuma lactate)... prin consumul de lactate, nu mai e nevoie sa suplimentezi pt calciu..., scapi de o grija

cu borsul suna interesant.. se obtine prin fermentare ? daca da, atunci trebuie sa incerc si eu sa consum. muraturile cica sunt foarte bune pt flora (cele de varza, catsraveti, conpoida, etc)...
0
23-10-2022, ora 14:56
360
Nu este medic/terapeut
360
mai e o chestie... e important sa ai o alimentatie echilibrata pt obtinerea DZR (dozei zilnice recomandate) de b-uri, pt ca astea lucreaza in sincron, iar daca un B e in proportie prea mica in corp, celalalt B s-ar putea sa nu lucreze la fel de bine si deci sa apara probleme...

mai o chestie... b-urile sunt in stransa legatura cu proteinele, deci cauta sa consumi macar 0.8g proteine / kg (adica daca ai 70kg, inmulteste cu 0.8 si vezi cate grame de proteina trebuie sa consumi pe zi... ex 0.8 * 70 = 56 g proteina. 100g carne + 50g cascaval + 200g iaurt = 50g proteina de calitate sau inlocuiesti cascalavlu+ iaurtul cu o portie de leguminoase (linte, naut, fasole) si obtii si proteinele si calciu din fasole si naut [din linte nu])
0
23-10-2022, ora 15:23
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@xtreme07
Da, am facut analiza de B12 si a iesit 235pg/ML si pe site-ul de la ThyroidPharmacist zice ca optimul trebuie sa fie intre 700 si 900pg/mL.

Si dr endocrinolog mi-a recomandata sa iau 10 zile pe luna B12 de la Solgar - o singura problema, sunt 2 tipuri de B12 la firma asta : una e ciancobalamina cealalta e metilcobalamina care se zice ca e mai usor de absorbit de anumite persoane.

Nu sunt vegana, dar tin posturile ortodoxe(adica fara carne, lapte si oua Miercurea si Vinerea si cele 4 posturi mari - in total anual inseamna cam jumate de an vegan si jumatate cu carne, lactate si oua).

Oficial nu am intoleranta alimentara, dar am probleme cu bolile autoimune: hipotiroidita autoimuna si psoriazis unghial - tot autoimun. Cand am tinut dieta fara gluten mi-au scazut anticorpii de tiroida miraculos. iar de cand am revenit pe gluten mi-au crescut.

Carne mananc cam 100-120gr pe zi in zilele in care mananc de dulce/ adica nu tin post.
Peste mananc mai ales in Postul Craciunului, atunci e dezlegare la peste si mananc sambata si duminica peste la pranz sau mai rar si seara. Iaurtul imi place, mult mai mult decat laptele dulce.

Si da, borsul e fermentat cu tarate de grau - presupun ca de acolo atatea vitamine, din coaja cerealelor.

Si muraturile in saramura imi palc mult, nu cele cu otet. Acelea cu saramura au probiotice si deci multa vitamina C si B-uri si posibil si magneziu.

Totusi nu ma asteptam sa am probleme cu vitamina B12. Dar ar explica multe. Problema e ca desi iau suplimente cu calciu imi iese tot sub limita.

Pe site-ul Thyroid Pharmacist zicea ca de la hipotiroida autoimuna aveam foarte putin acid gastric si de aceea absorbim greu vitaminele si mineralele din alimentatie. In acest sens sper sa ajute borsul - in sensul ca, fiind usor acru sa suplineasca acidul gastric. Pt ca mi se pare ca incep sa fiu abonata pe viata la suplimente de vitamine si minerale - parca as manca degeaba.
0
23-10-2022, ora 16:56
360
Nu este medic/terapeut
360
mai ai durerile osoase ? povesteai intr-un topic ca ti-e greu sa urci scarile din cauza unei senzatii de moliciune a picioarelor.. s-ar putea sa fie vorba de arttrita. cauta info pe net despre artrita ca sa vezi daca te incadrezi.. cauti "symptoms arthritis"

daca ai artirita, aceasta ar putea fi cauza unei intolerante la gluten... caz in care se explic deficitul de b12, ca, mg, etc

- iti recomand cianocobalamina... am increder in dr greger pt ca are prezentari in care arata ca e mai buna pt absorbtie
0
23-10-2022, ora 19:35
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Sunt doua treburi diferite:
-cand urc scarile mi se inmoaie genunchii dar e o senzatie ce o resimt la nivelul muschilor picioarelor
-iar spre dimineata mai ales cand se raceste vremea imi intepeneste coloana..si simt la oasele spatelui ca sunt intepenite inclusiv umerii.

Daca ma ridic din pat si incep sa intru in activitate imi trece intenepeala asta.
0
24-10-2022, ora 05:09
360
Nu este medic/terapeut
360
cam cate grasimi consumi pe zi ? consumul excesiv de grasimi creste permeabilitatea stomacului, implicit redce absorbtia nutrientilor...
daca consumi 100g grasimi spre exe, e mult... iar cantitatea asta e usor de atins daca mananci alimente procesate (covrigi, chipsuri, etc)
0
24-10-2022, ora 06:28
360
Nu este medic/terapeut
360
zic asta pt ca si eu am probleme cu spatele daca consum prea multe grasimi... logica din spate fiind faptul ca probabil sangele nu are propriettati bune din cauza permeabilitatii crescute a stomacului si deci nu alimenteaza oasele corespunzator cu nutrientii de care au nevoie, astfel aparand durerile de spate/oase...
0
24-10-2022, ora 09:26
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
N-as sti sa spun cate grami mananc pe zi, dar da mai mananc patiserie.

Cel mai mult banuiesc acum sa nu fie ceva sensibilitate sau intoleranta la gluten. Acum chiar as dori sa imi fac testele alea.
0
24-10-2022, ora 16:28
360
Nu este medic/terapeut
360
daca ai avea intoleranta la gluten ai stii... crede-ma. am avut eu si a fost nasol de tot :) ar trebui sa ai cel putin dureri de incheieturi, dureri de cap, scaun foarte moale...

eventual ai o sensibilitate la gluten, iar atunci ce e recomandat, e sa consumi cel mult o felie de paine (35g - 50g) pe zi si o sa fi ok... s-ar putea si simptomele de oboseala sa dispara odata ce consumi mai putin gluten. merita incercata directia asta

spaghetele poti sa le inlocuiesti cu cele de porumb. evetual daca nu iti plac cele ieftine, poti cauta de la barilla, tot de porumb. sunt intr-un pachet albastru ca cerul. doar ca sunt pe la 15 lei pachetul...

paine iti poti face acasa din faina de porumb si amidon cartofi... o punga de faina de 1kg fiind undeva pe la 20-30 lei daca nu ma insel. eu luam de la SCHAR din DM. poate la tine in zona gasesti altceva. tot la DM se gaseau paste pene din porumb, ieftine.. vreo 5 lei punga de 500g...
0
24-10-2022, ora 17:07
360
Nu este medic/terapeut
360
schimb putin subiectul pt ca as vrea sa te intreb ceva. in prima parte a zilei nu te simti lenta/inceata/adormita (primele 5 ore dupa trezire) ? daca da, ai reusit sa gasesti o solutie p[t asta ? intreb pt ca eu am problema asta, si ma gandeam ca daca lucrezi la o companie, acolo trebuie neaparat sa fii treaza.
0
25-10-2022, ora 20:40
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da, e posibil sa am doar sensibilitate la gluten pt ca nu am manifestari violente de tipul: varsat, diaree dureri de cap sau dureri de inchieturi.la ingerarea graului.

Eu ma simteam adormita prima partea a zilei cand luam Risperidona. Daca iei ceva ce sedeaza trebuie sa iei mai devreme seara.
1
29-10-2022, ora 00:42
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
"Link Between Autoimmune Disorder and Psychosis Confirmed
FeaturedNeurologyPsychology
·June 30, 2018

Summary: A new study confirms a link between a number of autoimmune diseases and an increased risk of developing psychosis.

Source: The Conversation." exista legatura intre bolile autoimune si psihoza..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: