Tulburare de panica - tratament

24-09-2016
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Buna ziua

Dupa mai mult timp in care am citit despre experientele celor de aici cu anxietatea, deoresia sau panica, mi-am luat inima in dinti ai am hotarat sa scriu si eu despre problema mea, incercand sa aflu raspuns la cateva intrebari care ma chinuie. Desi am avut un an stresant si greu, problemele mele au inceput acum aproximativ o luna jumatate pe fond de relaxare, i ediat dupa concediu. Simptomele pot spune ca sunt si au fost cele mai groaznice stari pe care le-am putut cunoaste pana acum: de la o stare acuta generala fizica de rau, palpitatii si noduri in gat panastari anxioase si panica de moarte. Initial m-am "tratat" singur cu magneziu, calciu si suplimente naturiste antistres, iar pentru 2 saptamani imi revenisem complet. Apoi insa tot din senin au reinceput aceleasi stari si nu au mai plecat. Am ajuns la medicul de familie, iar dupa o serie de analize generale care au iesit ok in mare am fost trimis pe rand la cardiolog, endocrinolog si psihiatru. Cum analizele la primii doi au iesit ok am ajuns la psihiatru unde am fost diagnosticat cu tulburare de panica si am primit tratamentul: xanax 0, 25 (o pastila la nevoie), silnox (o pastila seara) si serlift 50mg (o pastila dimineata).

Problema mea este ca inainte de a incepe tratamentul (adica pana acum 6 zile) se intampla sa am si 2-3 zile legate in care sa ma simt acceptabil, insa de cand am inceput tratamentul ma simt rau in fiecare zi (nu atat de violent ca inainte, dar persistent)

Daca m-ar putea ajuta cineva cu pareri as vrea sa stiu daca e normal sa ti sa inrautateasca simptomele in primele saptamani de tratament (asa citisem undeva)? Pentru ca deja incep sa ma gandesc ca poate am altceva si nu am facut destule investigatii inainte de a ajunge la aceat diagnostic...
Sper sa ma ajute cineva cu o parere sau un sfat pentru ca e o viata chinuitoare sa treci prin astea zilnic. Oricum m-a ajutat mult sa vad ca nu sunt singur!

Va multumesc din suflet anticipat!
12 comentarii
1
24-09-2016, ora 20:07
Psiholog Gabriel Pîrvan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriel Pîrvan
Buna seara,

Catalinnicu, tratamentul medicamentos poate avea si reactii adverse pana sa ajungi sa simti efectul sau terapeutic. De regula aceste efecte negative sunt mentionate in prospectul medicamentului.
Daca acestea sunt asa deranjante, cel mai potrivit e sa iei lagatura cu medicul psihiatru care ti-a prescris tratamentul. Numai acesta poate decide ce ai de facut in continuare.

Toate cele bune!
0
25-09-2016, ora 17:20
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Buna ziua domnule Gabriel Parvan si in primul rand va multumesc mult pentru raspuns. Unul dintre motivele pentru care am scris acest mesaj ca si o cerere de ajutor este pentru ca am citit pe acest forum despre alte cazuri in care Serliftul a avut efecte inverse, de a creste anxietatea si nu stiam daca este normal pentru inceput sau ar trebui sa consult psihiatrul pentru o eventuala schimbare.
Recunosc ca desi mi-a fost prescris si Xanax la nevoie, nu am avut curaj sa iau inca pentru ca m-am temut de efecte secundare sau dependenta. De asemenea am citit ca nu se recomanda sa se ia Xanax "la nevoie" ci ca si tratament constant.
Ideeae ca m-am speriat sa vad ca in loc sa se prelungeasca perioadele in care ma simt bine, dupa inceperea tratamentului starea mea s-a inrautatit. Iar pentru ca au aparut si alte simptome cu care nu eram obisnuit am momente cand ma tem sa nu fie altceva in neregula cu mine...

Oricum multumesc frumos oricui pentru sfaturi si pareri!
2
25-09-2016, ora 18:28
Dr. Ioana Camelia Paladi
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Ioana Camelia Paladi
Buna ziua. De obicei in primele 4 pana la 7 zile de tratament cu acest tip de medicament, starea de anxietate se poate accentua. Apoi pana la doua saptamani medicamentul ar trebui sa isi faca efectul si sa va simtiti mai bine. Xanaxul face parte din grupa benzodiazepinele si este de preferat sa fie evitat, sau sa fie luat pe o perioada scurta de timp pana ce Serliftul isi face efectul. Cel mai util ar fi insa sa invatati despre aceasta anxietate, despre motivul pentru care apare, care sunt mecanismele ei de mentinere si asa mai departe, adica sa faceti psihoterapie pentru a ajunge sa nu mai aveti nevoie de medicamente. Ele ajuta la atenuarea simptomelor insa cauza lor, tiparele de gandire si comportament pe care le mentineti sunt de fapt cauza anxietatii. Toate cele bune.
0
25-09-2016, ora 21:02
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Buna ziua Ioana. Va multumesc mult pentru raspuns. Asa cum am zis, intr-adevar m-am straduit pana acum sa nu iau Xanax-ul (desi la aparitia primelor episoade, xand nici nu aveam idee ce e cu mineas fi luat orice doar sa trec peste acele momente). Am sa incep si psihoterapie deoarece cred in spusele dumneavoastra, de a trata cauza (gandirea) si nu doar simptomele pentru a trai linistit pe viitor.
Problema mea e ca mi-a fost foarte greu ma obisbuiesc cu ideea ca dupa o perioada in care au alternat zilele bune cu cele rele, sa incep tratamentul si sa am zile rele doar... Dar stiu ca aceste afectiuni necesita rabdare si vointa.
Am vazut aici cazuri de oameni care se lupta cu aceste probleme de ani de zile deci nu imi permit sa ma las doborat dupa doar o luna-doua!
0
26-09-2016, ora 18:55
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Revin din pacate cu o problema noua. De 2-3 zile am sesizat ca am un tiuit in urechi omniprezent. E posibil sa fie tot un simptom al atacurilor de panica? Sau o reactie adversa a tratamentului? M-ar ajuta enorm un sfat deoarece am o fire ipohondriaca si la orice stari noi care ma chinuie incep sa ma gandesc ca poate am ceva mai grav decat anxietatea si ar trebui sa imi fac un RMN sau ceva!!!
Va rog sa ma ajutati daca se poate.
0
26-09-2016, ora 18:57
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Efectele secundare trec dupa prima luna de tratament. Luati xanaxul sa nu le mai simtiti, apoi renuntati la el dupa schema indicata de medic.
Control psihiatru lunar.
Psihoterapie.
0
26-09-2016, ora 19:50
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Multumesc mult pentru raspuns Clara. Deci e posibil sa fie un efect secundar tiuitul urechilor?
Peste 6 zile am programata prima vizita la psiholog si chiar cred si imi pun sperantele in psihoterapie, dar mi-as dori enorm ca pana reusesc sa ma pun pe picioare psihic sa gasesc o varianta de tratament care sa imi aline simptomele care ma chinuie zilnic.
0
26-09-2016, ora 21:57
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tiuitul urechilor nu prea e simptom de Psihiatrie, incercati la Neurolog, ORL.
0
27-09-2016, ora 10:20
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Multumesc pentru raspuns Clara. Insa cam de asta ma temeam, sa nu fie cava mai grav decat tulburarea de panica, sa am probleme care tin de neurologie. Of cum vin necazurile din senin si te doboara. Pe cand credeai ca ai o problema si iti adunai toate puterile sa lupti cu ea, apare altceva...
0
27-09-2016, ora 16:26
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Tiuitul in urechi este un efect advers al setralinei este trecut si in prospectul medicamentului.
0
27-09-2016, ora 19:19
Catalinnicu
Nu este medic/terapeut
Catalinnicu
Multumesc hipoadin pentru raspuns. Maine ma si duc la psihiatru din nou ca sa imi schimbe Serlift-ul pe altceva pentru ca de 9 zile de cand il iau ma simt parca mai rau decat inaibtea tratamentului. In ultimele 2 zile am dublat doza la recomandarea medicului (de la 50 la 100) m-am simtit tot mai rau, a aparut si tiuitul urechilor, dureri de stomac si greata, stare generala de rau. Ca sa nu mai zic o stare urata dimineata incat trebuie sa imi adun toata vointa sa nu zac in pat toata ziua si sa renunt la toate
0
30-09-2016, ora 18:01
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Catalinnicu

Roaga medicul sa iti schimbe tratamentul si sa iti adauge temporar o benzodiazepina ca sa suporti mai usor instaurarea lui.
In unele cazuri prima luna e mai grea apoi persoana isi revine.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele pe termen lung ale antidepresivelor
  • Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  • Efectul de rebound al medicamentelor
  • Cum influențează microbiomul intestinal efectul medicamentelor? O întrebare esențială în medicina de precizie
  •