Tremor interior dupa cateva episoade de anxietate severa. Cat timp pot persista?

27-12-2024
Nick_o_l
Nu este medic/terapeut
Nick_o_l
Buna ziua,

In luna iulie, m-am trezit intr-o dimineata si din cauza caldurii si enervarii pe o situatie mi s-au declansat niste stari la nivel neurologic care se manifestau prin disconectari in creier si senzatia acuta de a nu putea mentine starea de constienta. In acea zi, am avut si cateva episoade de vertij insotite de greata si varsaturi. Simptomele s-au mai estompat pe masura ce zilele au trecut, insa am ramas cu acele senzatii de deconectari in creier care se petreceau in special la ecrane (laptop, televizor, telefon). Pe investigatiile rmn nu a reiesit nimic care sa justifice asemenea simptome, iar un neurolog mi-a spus ca pot fi pe un fond de oboseala, stres, surmenare.


Pe la mijlocul lunii Octombrie pe fondul stresului de la locul de munca am inceput sa am insomnii si sa intru in niste stari de anxietate foarte puternice, de frica sa nu se reactiveze si acele stari experimentate in iulie. Intrucat fizic eram foarte obosita, dar psihic nu ma puteam calma, am apelat la salvare si mi-au administrat un diazepam injectabil. Mi-am luat pauza de la job, dar si in zilele care au urmat am avut niste alte episoade similare unde m-am calmat doar cu Xanax pe care l-am luat in 3 nopti, cate 0.25 mg. In prezent mi-am mai revenit cu somnul, dar desi dorm, nu reusesc sa scap de un tremor interior care se manifesta prin miscarea corpului in partea superioara (de la brau in sus) atunci cand ma sprijin cu spatele de ceva. Aceste senzatii au aparut la cateva zile dupa ultimul episod de insomnie si anxietate profunda si deja am peste o luna de cand sunt cu acest tremor.
Uneori, cand revine anxietatea, aceste simptome se intensifica, iar in ultimele zile am observat ca este localizat preponderent pe omoplatul stang. Am fost la cardiolog si nu sunt probleme de tahicardie.

Mi se pare ciudat ca desi ma odihnesc de 2 luni (somn cu 1 sau 2 intreruperi pe noapte) si nu am mai trecut prin acele stari de anxietate atat de profunde, acest tremor este inca prezent. Este posibil sa fie o cauza a acelor episoade de anxietate de acum o luna si efectele inca sa fie resimtite? Sau acele medicamente (diazepam si xanax) desi nu le-am luat o perioada mare de timp, sa aiba acest efect? Medicul psihiatru mi-a rezomandat terapie cognitiv-comportamentala si antidepresive (cipralex si pregabalin), insa nu vreau sa o iau pe calea medicamentoasa si doresc sa ii ofer corpului in primul rand odihna. Mi-as dori sa imi treaca aceste simptome fizice pentru ca ele imi sporesc starile anxioase.
In plus, mai am si usoare senzatii de ameteala, dar acele disconectari in creier s-au diminuat considerabil dupa ce nu am mai stat atat de mult la calculator, tv si telefon.

S-a mai confruntat cineva cu un astfel de tremor? M-ar ajuta sa stiu si parerea medicilor si a celor care au trecut prin asa ceva.

Multumesc!
2 comentarii
0
04-01-2025, ora 12:04
devilzone99
Nu este medic/terapeut
devilzone99
Îmi pare rău să aud despre dificultățile prin care treceți. Problemele pe care le descrieți sunt complexe și par să fie legate de mai mulți factori, inclusiv stresul, anxietatea, oboseala cronică și posibile disfuncții neurologice funcționale. Să analizăm situația pe baza informațiilor oferite:

1. Tremorul interior și senzațiile fizice persistente
• Tremorul interior și senzațiile descrise (localizarea în partea superioară a corpului, accentuarea în timpul sprijinului) pot avea mai multe cauze:
• Reacție psihosomatică: Anxietatea severă și stresul pot afecta sistemul nervos autonom, generând tremor, palpitații, sau alte senzații fizice.
• Disfuncții neurologice funcționale: Acestea sunt probleme care apar din cauza modului în care creierul procesează semnalele, fără o cauză organică evidentă (cum ar fi o leziune detectabilă pe RMN).
• Oboseala cronică: Lipsa unui somn profund și odihnitor pe termen lung poate afecta regenerarea sistemului nervos.

2. Posibil efect secundar al medicației
• Diazepam și Xanax sunt medicamente din clasa benzodiazepinelor, utilizate pentru reducerea anxietății și inducerea somnului. Deși efectele lor secundare directe dispar relativ rapid, utilizarea lor poate influența sensibilitatea sistemului nervos, mai ales dacă sistemul dumneavoastră era deja vulnerabil din cauza stresului.
• Nu este comun ca tremorul să fie cauzat de o utilizare punctuală a acestor medicamente, dar vulnerabilitatea psihologică și fizică existentă poate amplifica astfel de reacții.

3. Anxietatea și simptomele fizice
• Stările de anxietate pot crea un ciclu vicios: anxietatea produce simptome fizice, iar simptomele fizice cresc și mai mult anxietatea. Terapia cognitiv-comportamentală sugerată de medicul psihiatru este eficientă în întreruperea acestui ciclu.
• Este bine că ați observat că pauza de la ecrane și gestionarea anxietății au redus senzațiile de „deconectare”, ceea ce sugerează că aceste simptome pot fi gestionate prin schimbări în stilul de viață.

Recomandări:

1. Management non-medicamentos:
• Terapie psihologică: Chiar dacă nu doriți să apelați la medicație, terapia cognitiv-comportamentală poate fi extrem de utilă în a înțelege și a gestiona anxietatea și simptomele fizice asociate.
• Tehnici de relaxare: Încercați practici precum meditația, respirația diafragmatică, yoga, sau mindfulness. Acestea pot ajuta la calmarea sistemului nervos autonom.
• Suport psihologic: Luați în considerare grupuri de suport sau consiliere care vizează gestionarea anxietății și a stresului.

2. Îmbunătățirea somnului:
• Mențineți o rutină de somn strictă, cu o oră de culcare și trezire fixe.
• Evitați ecranele cu cel puțin o oră înainte de somn.
• Încercați suplimente naturale care pot ajuta la somn, cum ar fi magneziul sau melatonina (numai după consultarea medicului).

3. Investigații suplimentare:

Dacă simptomele persistă, ar putea fi util să consultați:
• Un neurolog specializat în tulburări funcționale pentru a exclude cauze mai subtile sau funcționale ale tremorului.
• Un endocrinolog, pentru a verifica tiroida și alte dezechilibre hormonale care ar putea influența starea de spirit și tremorul.

4. Reducerea expunerii la factori declanșatori:
• Continuați să limitați timpul petrecut la ecrane și să acordați prioritate activităților care implică mișcare, socializare sau natură.
• Gestionați stresul de la locul de muncă, dacă este posibil, prin delegare, reorganizarea responsabilităților sau, la nevoie, consiliere profesională.

Concluzie

Este posibil ca simptomele să fie un efect rezidual al episoadelor intense de anxietate și stres prin care ați trecut. Este un semnal că sistemul nervos are nevoie de timp și sprijin pentru a-și reveni. Alegerea de a evita medicația este validă, atâta timp cât adoptați alte măsuri terapeutice eficiente pentru a ajuta corpul și mintea să se recupereze.

Dacă simptomele persistă sau se agravează, este important să mențineți un dialog deschis cu medicii dumneavoastră pentru ajustarea planului de tratament. Acordați-vă timp și răbdare, iar micile progrese sunt un semn că sunteți pe drumul cel bun.
0
04-01-2025, ora 13:11
Nick_o_l
Nu este medic/terapeut
Nick_o_l
Buna ziua Robert,

Multumesc foarte foarte mult in primul rand pentru ca ti-ai luat din timp pentru a raspunde si in al doilea rand pentru raspunsul articulat, detaliat si structurat.

Analizele de sange pentru hormonii endocrini (TSH, Free T4), electroliti (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) si alte cateva au iesit in parametri, deci intr-adevar cauzele duc catre un sistem nervos 'putin' defectat.

Psihoterapie am inceput deja (sunt la a 4-a sedinta), insa pana acum nu m-a ajutat sa ies din acest cerc vicios (anxietate-tremor-anxietate).
Voi continua, bineinteles cu terapia si eventual incerca si alti psihoterapeuti.

Imi doresc doar ca acest tremor sa dispara pentru ca este destul de exasperant. Revin cu update-uri imediat ce le am, sper cat mai curand.

Iti doresc numai bine!
Nicoleta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul