Tensiunea arteriala
Dupa o zi de munca, atat de ordin fizic cat si intelectual, seara observ ca imi creste tensiunea arteriala la valori de 14-16 cu 8-9. Este adevarat ca in acea zi stresul este un factor prezent in activitatile mele. Nu sunt fumator, nu consum alcool decat ocazional, am activitate fizica in cursul zilei, nu iau medicamente sub tratament ci numai xanax sau lexotanil la nevoie( dupa administrare, ma linistesc si totul reintra in normal). Sunt o fire colerica, imi ies usor din fire. Daca cineva de specialitate imi poate da un sfat, il primesc cu placere.
4 comentarii
Variatiile tensionale in cursul unei zile sunt normale si depind de foarte multi factori.Important este ca aceste variatii sunt intre limitele normalitatii. 14-16 cu 8 este o tensiune normala. 17-18 cu 9 se corecteaza doar prin impunerea unui nou stil de viata : miscare, stress cat mai putin, o fire optimista, alimentatie sanatoasa, corecta, echilibrata, completa, atentie la sare, dulciuri si grasimi, fara fumat si consum moderat de alcool.Deci in stadiul actual, la aceste valori tensionale, nu ai deocamdata nevoie de medicamente, doar daca tu consideri necesar, din cand in cand poti lua calmante, sedative usoare, dar fara sa exagerezi. Numai bine!
Multumesc mult pentru consiliere. Imi impun tot timpul sa nu mai pun la suflet toate problemele cu care ma confrunt, incerc sa am o atitudine pozitiva dar se intampla uneori sa cedez nervos si sa despic firul in patru, iar atunci apar problemele. Prin natura functiei, ma confrunt zilnic cu diverse probleme. Miscare zilnica fac regulat, mananc aproape zilnic fructe, nu consum dulciuri decat ocazional, sare in mancare pun destul de putin, uneori chiar deloc, nu mananc gras, nu fumez, consumul de alcool este moderat spre ocazional(conduc in fiecare zi si nu-mi pot permite riscul de a ramane fara permis). Valorile tensiunii obisnuite, pe care le verific cu un tensiometru electronic tip bratara, sunt in general cuprinse intre 12, 5 - 13, 5 cu 7, 5 - 8, 5. Nu stiu cat de bun este acest tensiometru, dar ma verific luandu-mi pulsul manual si il confrunt cu cel afisat electronic. Nu stiu daca este nevoie sa consult un psiholog, dar uneori cand am stari tensionate ma gandesc sa nu fie cumva si o autosugestie sau o teama autoindusa.
Stii la ce se reduce, la urma urmei, mult mediatizata "arta de a trai"? La reactia fiecaruia vis-a vis de stress.Stress-ul este ceva cotidian, omniprezent, zilnic, si se mentine vesnic atata timp cat omul relationeaza cu semenul sau.Reactia cu care primim stress-ul nu trebuie sa fie exagerata ; la asta ma refeream cand am spus de firea optimista.Cultivarea calmului si ideii ca orice are rezolvare intr-un fel sau altul.Si in special trebuie inlaturate gandurile de imbolnavire. La stress unele persoane fac diaree, au dureri fel de fel, mancarimi de piele, varsa, lesina, fac chiar infarcte sau accidente vasculare cerebrale ; cand vezi ca vine o masina spre tine faci rapid un pas inapoi ; stress-ul e un pericol nevazut fata de care lumea nu-si ia masuri de protectie.Faptul ca despici firul in patru cand e o problema e bine, caci asa ajungi la originea sa; dar incearca sa te calmezi.Parerea mea este ca nu ai nevoie de un psiholog, ci ar fi bine sa vorbesti tu cu tine mai mult.Sper ca nu te-am plictisit.
Din cat stiu eu, exista stres rau si stres bun si nu stiu cum Dumnezeu se face ca eu sunt mai afectat de cel rau. Daca in fiecare dimineata as fi stresat de faptul ca voi avea vanzari foarte bune, ca voi putea onora toate platile scadente, ca in acea zi trebuie sa-mi aleg o calatorie de placere in Monte Carlo sau la Paris, ca in ziua aceea trebuie sa-mi cumpar ceva ce imi doresc, ca ziua va fi insorita si ca tot ce mi-am planificat sa fac, se va face, zau ca viata ar fi asa de frumoasa. Dar cand ma lovesc brusc de realitatea zilei, cand tot ce ieri imi planificasem sa fac, nu mai este posibil pentru ca a intervenit ceva si tot programul meu este dat peste cap, atunci de cat optimism am nevoie si cat sa rezist luand-o mereu de la capat? Ironia face ca aceste stari de fapt nu sunt izolate ci chiar mi se intampla foarte des. Am ajuns sa nu-mi mai planific nimic si sa actionez aproape instinctual si conjunctural, functie de situatie. Eu sunt din fire o persoana foarte calculata, echilibrata si imi doresc foarte mult stabilitatea(materiala, spirituala, financiara, emotionala). Cand stabilitatea mea este amenintata atunci toata capacitatea mea fizica si intelectuala intra in alerta, iar consumul nervos este maxim, pana in momentul in care imi regasesc stabilitatea. Imi recomandati sa fiu autodidact si sa-mi controlez calmul, dar cand factorii care ma irita sunt externi si mi se creeaza o nedreptate, atunci trebuie sa iau atitudine, sa imi apar interesele. Atunci explodez si raul este deja facut pentru ca incep sa ma simt din ce in ce mai tensionat, iar remediul este administrarea unui calmant care imi confera garantia ca ma voi linisti. Daca as putea inlocui acest calmant cu altceva care sa aiba acelasi efect as incerca imediat. Va multumesc pentru timpul pe care mi-l acordati.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2durere in spate de o saptamana
- 26atacul de panica
- 11Lokren si Aspacardin
- 4am descoperit ca am o tensiune anormala, de la ce o fi?
- 7va implor ajutati-ma: imi creste tensiunea arteriala brusc zilnic
- 12ce as putea sa iau pentru tensiune?
- 7Valeriana poate ucide!?
- 1diabet, probleme cu tensiunea, inima
- 2Buna ziua, va rog intepretare valori tensiune arteriala
- 4tensiune arteriala 13 cu plus 8.5
- 6Tensiune 18 si caldura excesiva in corp!
- 4Problema - tensiune mare
- 2Tensiune si bataile inimii
- 6tensiunea inimii marita, durerea de cap, ameteli, batai puternice ale inimii
- 0tensiune arteriala la efort
- 8Tensiune arteriala foarte ridicata
- 25tensiune mare (23 cu 14).. cat de grav e?
- 2Bolnav de TBC si problema cu inima
- 3Tensiune, puls
- 0cand fac efort imi creste tensiunea
Mai multe informații despre: Tensiunea arteriala
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: