Sertraline / Pareri
Buna, acum o luna de zile mi-a fost recomandat acest antidepresiv numit “sertraline” de către un medic din Anglia. Încă nu am început tratamente deoarece îmi este frica sa i-au antidepresive. Cauza tratamentului este anxietatea. Acum doi ani de zile am început sa am atacuri de panica, după aproape 7 luni am decis sa merg la neuro. Am avut un tratament cu Xanax timp de trei luni( o pastiluță de Xanax de 50mg o rupeam in doua și luam jumătate seara, jumătate dimineața) am început sa îmi revin in privința atacurilor de panica. Am apelat și la un psihoterapeut. Proplema este ca starea mea psihică nu este tocmai buna. Ma simt mereu trista, îmi vine sa plâng, ma enervez foarte repede, îmi este frica sa nu mor, sau ca cineva apropiat sa nu pățească ceva, ma simt foarte stresată ( deși dacă ma gandesc bine.. nu as avea motive). Sunt momente când nu știu ce vreau, simt un lucru, apoi parca ma răzgândesc și simt ca nu mai vreau acel lucru, ceva in capul meu se gândește și răzgândește in tot ceea ce fac. Vreau sa precizez ca am și momente când am stari bune. Adică am chef sa ies undeva. Sau sa stau cu cineva.. dar am momentele alea adânci de depresie cand simt ca nu mai ies din ele și vreau doar sa plâng și simt ca ma doare sufletul și simt ca sufăr. Simt ca am toate bolile, Am înțepături in partea inimii, am făcut contol, EKG, mi-am făcut analize la sânge si nu am absolut nimic. Nu pot sa respir cum trebuie, simt ca rămân fără aer dacă stau prea mult in picioare, sau dacă trebuie sa sa stau într-un loc anume (ex. O ședința, o ora de curs) dar si când fac efort obosesc foarte repede si oftez într-una pentru a simți aerul cand îl inspir sau casc foarte foarte des tot pentru a simți ca iau aer in piept. Altfel respirația mea este scurta si rapida. Si simt ca este insuficient aer. Si cu aceste stări sunt de când am avut acel atac de panica. Psihoterapeutul a spus ca eu sunt anxioasa de mică.. si cred ca a avut dreptate dacă ma uit in spate. La fel sunt cu acest medicament ca nu știu dacă sa îl iau sau nu. Am citit toate reacțiile adverse și îmi este frica sa îl iau. Vreau sa îmi revin singura nu cu un medicament. Dar se poate? Cineva care a luat antidepresive sau un medic psiholog. Multumesc !
4 comentarii
Antidepresivele nu au efecte secundare asa mari. Antipsihoticele au.
Merita sa combini antidepresivul cu psihoterapia. Simptomele tale sunt de depresie si anxietate.
Eu iau antidepresiv, mi-e mai bine cu el si nu am efecte adverse.
Merita sa combini antidepresivul cu psihoterapia. Simptomele tale sunt de depresie si anxietate.
Eu iau antidepresiv, mi-e mai bine cu el si nu am efecte adverse.
Multumesc clara_p pentru răspuns. Am tot citit despre antidepresive și zicea și de rău, dar și de bine. Eu am sperat ca voi reuși singura... dar poate îmi e frica din cauza anxietății și ma gandesc ca voi pății ceva de la ele.
Melaniaxd: persoanele diagnosticate sau nu cu tulburari anxioase, tind sa caute mereu efecte negative ale medicamentelor, uitand ca toate medicamentele pot avea efecte adverse si ca gandind asa, nu ne mai tratam de nimic. Tocmai asta este cheia in cazul tau: ce beneficii secundare iti aduce rolul de persoana neajutorata, gata oricand sa "se sufoce" (ca doar simti nevoia sa respiri des, ca pentru a te asigura ca ai destul aer), ce lucruri iti mentin problema? Daca mintea nu ar inregistra niste avantaje, nu ar alege acest rol - e logic, nu? Doar ca, ceea ce spun acum, nu se deruleaza la nivel constient si pentru intelege mai bine ce se intampla cu tine, as recomanda sa continui psihoterapia. Ai spus ca "ai sperat sa reusesti singura" si probabil ca e greu de acceptat pentru mintea ta perfectionista, ca uneori nu putem face totul singuri. De aici si presiunea pe care o pui pe tine, ca iti dovedesti ca poti si uite ca nu ai cum sa poti totul si asa e firesc.
Bună seara,
Melaniaxd, o eficienta terapeutica mai mare se obtine daca urmezi in paralele atat tratamentul medicamentos, cat si psihoterapie Pentru problemele de anxietate, in general, si pentru atacul de panica, in special, este indicata psihoterapia cognitiv-comportamentala., deoarece prezinta o rata mare de reusita, fapt dovedit prin numeroase studii si cercetari stiintifice.
Conform acestei tip de psihoterapie, atunci cand omul traieste un atac de panica, tinde sa interpreteze simptomele ca fiind semne ale unei boli grave. Gandul ca ar putea fi ceva foarte grav produce anumite tipuri de reactii afective, in special teama, frica. Asadar, cand cineva crede ca se afla intr-o situatie periculoasa, glandele suprarenale secreta adrenalina. Adrenalina este un hormon care ne pregateste pentru confruntarea cu pericolele reale sau imaginare. Concret, adrenalina produce:
-accelerarea batailor inimii;
-senzatia de lipsa de aer;
-cresterea tonusul muscular;
-greata, probleme cu stomacul;
-cresterea metabolismul, fapt care va duce la intetirea arderilor din organism. Acest lucru va genera senzatii de caldura. Corpul va incepe imediat contracararea acestor valuri de caldura si va genera transpiratie.
Teama de un nou atac de panică, îngrijorarea excesivă contribuie la evitarea activităţilor şi a situaţiilor asociate cu posibila apariţie a senzaţiilor fizice.
Aceste comportamente evitative, de siguranţă ( ex renunt sa mai depun efort fizic) reduc anxietatea pe termen scurt dar, pe de altă parte, nu fac decât să menţină interpretările catastrofice şi senzaţia de pericol permanent.
Direcţii de tratament in psihoterapia cognitiv-comportamentala:
-Deoarece evenimentul critic în atacul de panica este interpretarea eronată, catastrofică a senzaţiilor corporale intervenţia vizează în primul rând modificarea acestor interpretari.
Există diverse metode pentru a realiza acest lucru: psihoeducaţie (oferirea de informaţii corecte), exerciţii de expunere interoceptivă, disputare cognitivă.
-Renunţarea la comportamentele de siguranţă, efectuarea comportamentelor şi expunerea la situaţiile evitate sunt alte elemente importante ale terapiei.
-Învăţarea unei tehnici de relaxare şi respiratie. Acestea ajută de asemenea la reducerea stării de activare generale şi eliberarea tensiunii din organism.
Sedintele de psihoterapie cognitiv-comportamentala se pot tine în cabinet, dar şi online audio-video.
Toate cele bune!
Melaniaxd, o eficienta terapeutica mai mare se obtine daca urmezi in paralele atat tratamentul medicamentos, cat si psihoterapie Pentru problemele de anxietate, in general, si pentru atacul de panica, in special, este indicata psihoterapia cognitiv-comportamentala., deoarece prezinta o rata mare de reusita, fapt dovedit prin numeroase studii si cercetari stiintifice.
Conform acestei tip de psihoterapie, atunci cand omul traieste un atac de panica, tinde sa interpreteze simptomele ca fiind semne ale unei boli grave. Gandul ca ar putea fi ceva foarte grav produce anumite tipuri de reactii afective, in special teama, frica. Asadar, cand cineva crede ca se afla intr-o situatie periculoasa, glandele suprarenale secreta adrenalina. Adrenalina este un hormon care ne pregateste pentru confruntarea cu pericolele reale sau imaginare. Concret, adrenalina produce:
-accelerarea batailor inimii;
-senzatia de lipsa de aer;
-cresterea tonusul muscular;
-greata, probleme cu stomacul;
-cresterea metabolismul, fapt care va duce la intetirea arderilor din organism. Acest lucru va genera senzatii de caldura. Corpul va incepe imediat contracararea acestor valuri de caldura si va genera transpiratie.
Teama de un nou atac de panică, îngrijorarea excesivă contribuie la evitarea activităţilor şi a situaţiilor asociate cu posibila apariţie a senzaţiilor fizice.
Aceste comportamente evitative, de siguranţă ( ex renunt sa mai depun efort fizic) reduc anxietatea pe termen scurt dar, pe de altă parte, nu fac decât să menţină interpretările catastrofice şi senzaţia de pericol permanent.
Direcţii de tratament in psihoterapia cognitiv-comportamentala:
-Deoarece evenimentul critic în atacul de panica este interpretarea eronată, catastrofică a senzaţiilor corporale intervenţia vizează în primul rând modificarea acestor interpretari.
Există diverse metode pentru a realiza acest lucru: psihoeducaţie (oferirea de informaţii corecte), exerciţii de expunere interoceptivă, disputare cognitivă.
-Renunţarea la comportamentele de siguranţă, efectuarea comportamentelor şi expunerea la situaţiile evitate sunt alte elemente importante ale terapiei.
-Învăţarea unei tehnici de relaxare şi respiratie. Acestea ajută de asemenea la reducerea stării de activare generale şi eliberarea tensiunii din organism.
Sedintele de psihoterapie cognitiv-comportamentala se pot tine în cabinet, dar şi online audio-video.
Toate cele bune!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6Tratament cu Rispolept Consta
- 54Intreruperea tratamentului cu seroxat
- 25Cat costa tratamentul in total?
- 6Antidepresivele si alcoolul
- 6Mama sufera de depresie de 4 ani
- 4Antidepresive in timpul sarcinii
- 3cum v-ati simtit in prima saptamana de administrare a anafranilului?
- 1tratament de multi ani cu antidepresive si nu ma simt bine, simt ca nu au niciun efect
- 0Xanax cu antibiotic
- 0In cat timp isi fac efectul pozitiv antidepresivele?
- 21Asociere doua antidepresive considerati normal?
- 3Dubii in legatura cu antidepresivele
- 1Insomnie de la antidepresiv? dorm maxim 2 ore pe noapte
- 3Cine a mai luat anafranil?
- 4Mânie, halucinatii în urma opririi tratamentului cu antidepresive
- 2Anxietate
- 8Care sunt antidepresivele sedative?
- 11Dacă beau antidepresive pot să uit ceva?
- 0Administrare elontril
Mai multe informații despre: Antidepresivele medicamente antidepresive
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: