Ruptura de tendon rotulian - cat de complexa este operatia?
Dupa mai multe investigatii am fost diagnosticat cu ruptura de tendon rotulian. As vrea sa stiu cat de complexa e operatia si cam dupa cat timp pot pune piciorul in pamant. Sunt convins ca imi vor pune piciorul in ghips dar vreau sa stiu cam dupa cat timp ma pot deplasa si cam ce perioada voi avea ghipsul.
6 comentarii
pot sa intreb ce a trebuit investigat la aceasta leziune?
leziunea in sine este una rara, presupune ruptura totala a tendonului dintre rotula si tibie, astfel forta quadricepsului nu putand fi transpusa pe tuberozitatea tibiala si extensia genunchiului este imposibila. diagnosticul este una clinica si dureaza 1 minut.
in prima faza merita facuta o radiografie laterala despre genunchiul neafectat ca sa stim unde sta patela in mod normal
operatia consta intr-o incizie de 10-15 cm longitudinal intre rotula si tuberozitatea tibiala. se face o gaura transversa in rotula si una in tuberozitatea tibiala si se ancoreaza rotula de tuberozitate cu o sarma groasa cam in pozitia unde este pe partea cealalta (acesta poate fi controlata cu radiografie intraoperatorie). mai apoi se sutureaza tendonul cu fire groase, neresorbabile (fiberwire 5 de ex). eventual se poate augmenta tendonul cu un graft de semitendinos prin technica pulverthaft - in cazuri extreme, sau ruptura degenerativa.
pacientul necesita cel putin 6 saptamani orteza fixa in extensie (eventual se permite 15-20 de grade de flexie) teoretic cu genunchiul in extensie, pacientul poate sa puna greutate totala pe membru, in extensie tendonul nefiind sub tensiune.
dupa 6 saptamani se incepe cu marirea flexiunii treptat. daca vindecarea merge bine atunci sarma de ancorare se poate scoate dupa 3-6 luni (nu merita lasata prea lung pentru ca oricum se rupe cu timpul)
din pacate leziune se vindeca des cu scurtarea tendonului (de acea este importanta ajustarea perfecta a lungimii in timpul operatiei). tendonul scurt cauzeaza o pozitie inferioara a patelei (patela baja) care duce la o artroza retropatellara rapida
leziunea in sine este una rara, presupune ruptura totala a tendonului dintre rotula si tibie, astfel forta quadricepsului nu putand fi transpusa pe tuberozitatea tibiala si extensia genunchiului este imposibila. diagnosticul este una clinica si dureaza 1 minut.
in prima faza merita facuta o radiografie laterala despre genunchiul neafectat ca sa stim unde sta patela in mod normal
operatia consta intr-o incizie de 10-15 cm longitudinal intre rotula si tuberozitatea tibiala. se face o gaura transversa in rotula si una in tuberozitatea tibiala si se ancoreaza rotula de tuberozitate cu o sarma groasa cam in pozitia unde este pe partea cealalta (acesta poate fi controlata cu radiografie intraoperatorie). mai apoi se sutureaza tendonul cu fire groase, neresorbabile (fiberwire 5 de ex). eventual se poate augmenta tendonul cu un graft de semitendinos prin technica pulverthaft - in cazuri extreme, sau ruptura degenerativa.
pacientul necesita cel putin 6 saptamani orteza fixa in extensie (eventual se permite 15-20 de grade de flexie) teoretic cu genunchiul in extensie, pacientul poate sa puna greutate totala pe membru, in extensie tendonul nefiind sub tensiune.
dupa 6 saptamani se incepe cu marirea flexiunii treptat. daca vindecarea merge bine atunci sarma de ancorare se poate scoate dupa 3-6 luni (nu merita lasata prea lung pentru ca oricum se rupe cu timpul)
din pacate leziune se vindeca des cu scurtarea tendonului (de acea este importanta ajustarea perfecta a lungimii in timpul operatiei). tendonul scurt cauzeaza o pozitie inferioara a patelei (patela baja) care duce la o artroza retropatellara rapida
multumesc mult, dar nu inteleg faza cu artroza, voi face artroza si ce inseamna asta. si cam cat ar dura operatia
operatia dureaza cam 60-90 de minute daca totul merge in ordine
daca se modifica geometria genunchiului, acesta are efect negativ asupra cartilajului, care are sanse sa se distruga
deci dupa o leziune de acest gen aveti sanse mai mari pentru artroza articulatiei
daca se modifica geometria genunchiului, acesta are efect negativ asupra cartilajului, care are sanse sa se distruga
deci dupa o leziune de acest gen aveti sanse mai mari pentru artroza articulatiei
genunchiu nu ma doare si nu este umflat, dar cand il indoi rotula ramane sus iar sub rotula un gol.multumesc
buna ziua.am fost si ma operat, mi sa montat 2ancore cat de eficiente sunt.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 16Bubite cu lichid la nivelul degetelor de la picioare
- 9Picioare scobite
- 8durere deget picior
- 12Ruptura de tendoane
- 7peroneu taiat ar fi trebuit sa-mi puna o tija?
- 9dureri de picior
- 38Acum 2 zile am calcat stramb cu piciorul stang
- 8probleme picior
- 14durere in talpa piciorului
- 6am citit pe internet despre un remediu pt bataturile la picioare
- 39dureri de picioare la copii
- 8Deformari ale degetelor de la maini si picioare din nastere
- 9Am senzatia ca imi "fuge" piciorul
- 18Durere deget mare picior drept (traumatism, fara inflamare sau alte semne evidente)
- 3Fractura picior drept
- 4durere de picioare groaznica, de aproape 2 ani
- 11piciorul stang mai gros decat dreptul vizibil
- 12Fractura metatarsiene laba picior drept
- 7laba piciorului umflata rosie si dureroasa
- 6vibratii in piciorul drept
Mai multe informații despre: Piciorul ruptura de tendon rotulian
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: