Practica in spitale stat pt copii mici internati pentru Otita

12-12-2014
andrapal
Nu este medic/terapeut
andrapal
Baietelul meu de 2 ani a fost diagnosticat la inceputul lui noiembrie cu otita la Regina Maria pediatrie cu amigdalita si otita. Am inecput tratament cu Zinat. Dupa 5 zile am mers la ORL la Grigore Alexandrescu la pentru a verifica cum functioneaza tratamentul si mi s-a confirmat ca amigdalita si otita sunt in remisie dar sa continui tratamentul cu zinat pana la 10 zile in loc de 7 (ca sa fim siguri) si sa revin la control. Am revenit la control in fix o saptamana la ORL Grigore Alexandrescu la aceiasi doamna doctor ORL care mi-a spus ca din pacate otita a recidivat, fie din cauza ca nu antibioticul nu a avut efect sau a luat un virus de la gradi si iar s-a declansat otita. Ne-a speriat rau de tot, a zis ca antibioticele nu isi mai fac treaba ca sunt depasite ca ea l-ar baga pe ciprinol chiar daca scie pe prospect ca nu se da la copii sub 12 ani din cauza efectelor de retard pe care le da ca sa renuntam la serviciu si sa stam cu copilul acasa numai sa nu il mai trimitem la gradinita, ca sa ne ïnvartim de o internare (nu prea am inteles aceasta afirmatie)... In cosecinta am plecat panicata am sunat-o pe pediatra copilului care a zis ca vrea un alt control ORL la un medic anume recomandat de ea la Regina Maria. Am fost la acest medica a doua zi, a zis ca intr-adevar copilul are otita dar nici pe departe atat de grava si ca nu ar fi cazul de ciprinol, in nici un caz, nici de internare si a recomandat sa facem aerosoli cu un coctail de ser+dexametazona+gentamicina+vibrocil timp de 5 zile dupa care sa revenim la control. Am revenit la control in 5 zile la dansa, a zis ca ne cu mult mai bine dar sa mai continuam inca trei zile de aerosoli si sa revenim si incazul in care tot nu e bine sa ii dam din nou antibiotic de asta data augmentin. Am revenit dupa 3 zile tot nu era rezolvata problema, a trecut pe augmentin 7 zile
Intre timp:
- ni s-a explicat ca copilul are probabil o sensibilitate fie din cauza imunitatii scazute fie, cel mai probabil, din cauza pozitiei trompei lui Eustache, care la el este si mai scurta si orizontala si ca sensibilitatea va continua pana pe la 5 ani cand se va definitiva structura craniului iar aceasta trompa va deveni mai lunga si mai verticala (asa cum e la toti adultii, de-asta otitele sunt si mai frecvente la copii), ca daca nu posibil sa trebuiasca scosi polipii etc etc
- l-am scos de la gradinita, i-am luat bona si l-am tinut ferit de copii bolnavi.
Dupa 9 zile am revenit iar la control la ORL la Regina Maria la acelasi dr.:
- infectia a disparut la urechia dreapta (unde era mai accentuata pana acum) timpanul e transparent si se vede lichidul limpede in spate
- DAR a ramas in urechia stanga (care pana acum era mai bine decat cea dreapta)unde timpanul se vede usor inflamat in continuare.
Ce e de facut?
Avand in vedere ca augmetinul pe care orala nu a reusit sa ii dea de capat singura solutie ar fi antibioticul injectabil.
Dar sa continuam incatrei zile doar cu pivalone (care inlocuieste cortizonul din aerosolii cu dezametozona in speranta ca polipii se vor micsora+ tobradex
Daca face febra intre timp ar trebui sa ma duc cu copilul direct la spital pentru ca ar trebui inceput tratamentul cu antibiotic injectabil cefalosporina.
Acum intervine intrebarea mea.
Am inteles de la doamna doctor ca nu se mai poate face tratament cu injectabile la copii decat in spital (pe vremea cand eram noi copii venea doctorul sau o asistenta acasa si ne facea penicilina/moldamine din astea). Acum inteleg ca nu mai da voie legea. Trebuie sa le faci intr-un spital. Buun.
Dar la stat am inteles ca au un protocolin cazul otitelor si anume inainte de toate se fac punctii (perforarea timpanului) pentru eliminarea lighidului sub anestezie generala si abia apoi se incepe tratamentul cu antibiotic injectabil.
Asta este intr-adevar practica? Pentru ca daca intr-adevar este adevarat nu as dori ca copilul meu sa fie sedat si sa i se faca o interventie care este foarte posibil sa nu fie necesara. La modul in care arata medicul este optimist, dand sanse mari reusitei tratamentului cu antibiotic injectabil fara sa fie neviue sa se se ajunga la punctii...
La privat se incepe tratamentul cu antibiotic injectabil, se urmareste efectul cateva zile si doar in cazul in care se contstata ca acesta nu isi face efectul scontat se intervine cu punctii sub anestezie.
Nu imi dau seama daca este sau nu o exagerare a medicului din regina maria referitor la ce se intampla in spitalele de stat pentru copii pentru a atrage pacientii catre spitalul lor sau chiar este adevarat.
1 comentarii
0
13-12-2014, ora 19:21
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Se stie f.bine ca absorbtia intestinala a Augmentin-ului este f.buna, chiar si in prezenta alimentatiei si in situatia de fata avem si dovada eficacitatii, deci continuam tratamentul cu ceea ce stim ca face bine.Doza de folosit este de 80mg amoxicilina/kg corp si 24ore divizat in 3 doze administrate fiecare la 8 ore(recomandare VIDAL).Nasul trebuie permeabilizat si dezinfectat(Betabioptal-se poate administra si in conductul auditiv cu timpanul afectat).Vindecarea rinofaringitei se insoteste si de vindecarea otitei.Un copil care nu face frecvente rinofaringite cu secretii galben-verzui nu are vegetatii adenoidiene(polipi) de operat.Da, stiu ca in sectorul sanitar(de stat sau particular)principiul 'rentabilitatii'functioneaza bine iar calitatea actului medical nu este totdeauna pe primul loc.Nu uitati sa vaccinati copilul cu Prevenar 13.Succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul