pneumotorax

300 comentarii 1 2 ..... 8910 Înainte ›
0
16-01-2013, ora 23:29
roxana sirbu
Nu este medic/terapeut
roxana sirbu
Buna ziua,

Acum 2 luni am avut un PNX sponatan pe plamanul stang. La momentul respectv mi s-a facut si o toracoscopie si dupa CT mi s-a spus ca mai am cateva bule si pe plamanul drept.
In mod normal datorita serviciului eu calatoream cu avionul saptamanal ( 2 zboruri pe sapatmana). Dupa cele 3 luni - cat mi s-a recomandat sa nu zbor- pot sa zbor din nou saptmanal?

Multumesc,

Toate cele bune,

Roxana
0
29-01-2013, ora 18:16
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Buna seara!!!pt dl docotor o intrebare..la brasov pe cine imi recomandati ca doctor ca din cate am inteles se fac doar interventii de "cutit"aici la spitalul judetean.Eu am PNX spontan, inca sunt in spital...am stat cu el cam 32de ore si nu stiu cat de mare e gaura.Momentan am tubul cu bateria.ce vroiam sa intreb daca se poate opera inainte sa recidiveze???
0
31-01-2013, ora 17:12
hiena.
Nu este medic/terapeut
hiena.
Buna ziua,
am si eu 2 intrebari scurte

1.cam care este procentajul sa mai apara un pneumotorx care a fost tratat cu tub de dren
PNX a fost pe partea:
stanga prima data in 2010, a 2 a in 2012 octombrie - tratament doar repaus erau partiale
a 3 a oara decembrie 2012 a fost total tratat cu tub de dren

2.as vrea sa stiu cat de mult afecteaza fumatul pasiv
0
31-01-2013, ora 17:22
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
posibilitatea de recidiva este crescuta
fumatul de orice fel afecteaza plamanul
0
31-01-2013, ora 18:45
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Azi m-am externat!!!am avut pneumotorax spontan total partea stanga, plamanele si-a revenit in mai putin de 12 ore de la interventia cu tubul de drenaj...nu am fost operat am stat doar 6 zile cu tubul...acum sunt acasa.daca a fost total, am sanse sa recidiveze mai repede sau am acelasi sanse din cate stiu eu de 20%?Vreun tratament exista, inafara de cele 30 de zile de odihna?si vroiam sa stiunin ce consta aceasta recuperare...doctorului nu-i prea placea comunicarea:)de aceea am zis sa intreb aici pe domnul doctor.Multumesc frumos si o seara buna!!!
0
01-02-2013, ora 00:46
ungrim
Nu este medic/terapeut
ungrim
Salut radupro, eu am avut pnx acum 1 an pe partea dreapta, total, si la o luna mi-a recidivat, m-am operat, acum 4 luni am facut si pe stanga si am ales doar tub de dren ptc nu puteam sa stau internat mai mult de 7 zile, am ajuns tot la 9 zile deci mai bine ma operam ptc durerea si panica nu imi da pace, cum respir putin aer mai rece am intepaturi si inteleg, ca dureaza ceva pana se vindeca cum trebui zona dar, ma face la psihic.
In fine, din cate stiu eu, sansele de recidiva sunt de 50 la suta, iar citind pe tot felul de forumuri de aici si din afara tarii, un procent foarte mare, daca nu toti, ajung la recidiva, mai devreme sau mai tarziu, sper sa nu fie si cazul tau desigur, dar, daca vei ajunge, sper sa fie mai tarziu, mie imi recidivase la o luna si zona era inca nevindecata si am trecut prin niste dureri cand mi-au bagat tubul de imi provocam durere singur pe mana doar ca sa nu mai reflecte acolo, acum sunt bine pe partea dreapta, la o luna dupa, nu mai aveam nimic.
In caz ca ajungi spune-le sa nu iti bage furtunul ala pe unde faci pipi, mai bine alegi pampers sau nu stiu ce metoda au, sau mai bine faci pipi pe tine, ptc doare Foarte tare atunci cand asistenta il scoate, sau poate nu a fost gentila cu mine.
In rest totul e okay, o zi, maxim doua de durere, la modul de abia asteptam sa intru sub anestezie ptc zona, cum am spus, nu era inca vindecata si eu aveam deja alt tub in mine.

MULT noroc, astept un raspuns, eu inca caut pe forumuri un caz fericit de nu a recidivat...ca sa fiu si eu mai optimist ptc o sa-mi fie tare greu sa stau 7-12 zile in spital, nu imi permite "munca" sa zic asa.
Iar daca fumezi lasa-te, desi, toti doctorii mi-a spus asta" indiferent daca fumezi sau nu, faci efort sau nu, nu poti intoarce sansele in favoarea ta, ai 50 la suta, poti sa stai si bibelou" iar un amic de al meu, avand si el pnx in trecut si recidivat, cand m-a vazut optimist in vizita la spital, la plecare mi-a spus "ne vedem la recidiva"
0
01-02-2013, ora 10:05
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Nici nu stiu ce sa mai cred ungrim, aseara discutam cu cineva din italia ca are un cumnat care a avut si el pnx nu stiu daca total sau partial, de vreo cativa ani buni si acum fumeaza bea etc deci duce o viata normala fara stres.mie mi-a zis doctorul ca sansele sunt de 15-20% sa recidiveze.Si la mine e a doua zi de stat acasa.probabil nu te-ai recuperat cum trebuie.Nu stiu ce sa mai zic.sau te-ai numarat printre cei chinionisti.eu am zis ca o luna stau in pat si doar prin casa putina plimbare cu toate ca nici mie nu-mi permite serviciul asta e, sanatatea inainte de toate!
Pai si daca recidiveaza asta e...macar sti ca te-ai scapat de o grija.mai tragi odata cu durerile si trece.eu daca stiam care e treaba cu recidiva si daca e posibil eram de acord sa ma opereze din prima si scapam de o treaba.Dar asta e.mergem inainte si nu mai gandim-*o zi buna

(*modificat de admin)
0
02-02-2013, ora 16:48
ionut2013
Nu este medic/terapeut
ionut2013
Buna ziua.

Ma numesc Ionut, am 24 de ani si locuiesc in Iasi. Chiar de revelion am ajuns sa cunosc aceasta afectiune. Am avut pneumotorax spontan, total, drept, care s-a rezolvat cu drena in 6 zile.
Mi s-a recomantat sa fac o tomografie... intrebarea mea este - e necesara substanta de contrast sau nu ?
O a doua nelamurire - chirurgul mi-a spus ca in caz de recidiva e necesara toracotomie - dilema mea e urmatoarea - se poate rezolva preventiv si definitiv cu pleurodeza chimica sau este necesara, in prealabil, rezectia eventualelor bule ?

As aprecia daca mi-ar raspunde cineva.

Multumesc.
0
02-02-2013, ora 16:59
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
pentru un singur episod de pnx spontan un examen CT este indicat doar daca se banuieste o patologie adaugata, adica ceea ce ati avut de fapt ar fi fost un PNX secundar unei alte boli
daca este un spontan simplu, la primul episod nu este necesar CT
in mod normal nu este necesara nici substanta de contrast
in caz de recidiva - toracotomia este mult prea invaziva pentru anul 2013 - nu este cazul
pleurodeza chimica nu se mai foloseste in medicina moderna de multi ani
o pleurectomie este suficienta, rezectia bulelor depinzand in acest caz de dimensiunea lor
daca sunt mari, da, daca sunt mici, nu
o pleurectomie rezolva complet problema chiar si cu bulele ramase pe loc
0
02-02-2013, ora 18:18
ionut2013
Nu este medic/terapeut
ionut2013
Domnule doctor, va multumesc pentru promptitudine si va mai solicit competenta cu inca o intrebare.
Pleurectomia banuiesc ca se realizeaza laparoscopic, si presupun ca doar la Bucuresti.
Pot solicita interventia preventiv, inaintea posibilei recidive ? Interventia este decontata de CAS ?
Mentionez ca sunt suspect de sindrom Marfan insa nu am alte boli pulmonare.
0
03-02-2013, ora 08:09
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
interventia se desfasoara toracoscopic dar nu este indicata sa fie efectuata decat in caz de recidiva
dupa un prim episod aveti sansa de 80% sa nu mai aveti probleme, deci de ce sa va operati?
doar meseriile cu risc (scafandri, piloti de avion etc) beneficiaza de o interventie chirurgicala de la inceput
este o interventie usoara, decontata de CNAS si nu am idee daca se face si in alte orase
0
03-02-2013, ora 13:29
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Sansele de recidiva intre interventia toracoscopica si cea clasica care sunt?exista vreo diferenta in reusita operatiei?
0
03-02-2013, ora 13:37
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
nu
0
03-02-2013, ora 13:54
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Multumesc pentru raspuns!!!
0
03-02-2013, ora 20:23
ionut2013
Nu este medic/terapeut
ionut2013
Va multumesc pentru raspus.
S-auzim numai de bine.
0
06-02-2013, ora 20:07
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Buna seara, am avut ptx spontan total si am o saptamana de cand am iesit din spital.Am fost cu tub de drenaj nu operat.Totul a decurs in regula pana azi.dupa ce am transpirat de vreo 3 ori azi noapte...asta e problema veche la mine m-am trezit azi cu niste intepaturi asa nu exagerate prin tot pieptul se duc spre mana nste dureri care isi tot schimba locatia.m-a luat cu lesin diminineata de emotii sa nu fac vreo recidiva.e normal sa ma mai intepe.pana azi n-am avut dureri..sa fie de la vreme???astept raspuns va multumesc
0
09-02-2013, ora 16:15
daniel_doboseru
Nu este medic/terapeut
daniel_doboseru
Buna ziua domnule doctor. Revin la 4 luni si jumatate de la interventia toracoscopica pe care am avut-o in urma unui PMX spontan primar stang. Evolutia pare in regula, nu am dureri si nu observ diferente intre capacitatea pulmonara dinainte de operatie si acum.

Intrebarea mea este: as putea sa ma reapuc de inot? Sunt constient ca n-o sa pot forta ca inainte, dar momentan am o retinere si sa intru in bazin. Daca da, cam cat timp ar trebui sa ma menajez pana sa revin la ritmul dinainte (~1500-2000m/sesiune). Daca nu, cand as putea sa reincep?

Astept raspunsul dvs.
Multumesc.
0
13-02-2013, ora 00:12
oltean emil ovidiu
Nu este medic/terapeut
oltean emil ovidiu
Pentru oricine ma poate juta! am Un Frate care este internat la chirurgir toracica in cluj napoca pentru un pneumotorax Cred eu ideopatic, sau asa am inteles De La doamna Doctor goia angela, dar Nu Stiu Exact ert Este Ca are Un tub si mi-a spus ca trebuie Sa il opereze Si daca a fi cazul ii va face si o tomografie, intrebarea Mea este Aceea ca e periculoasa operatie sau mai ales Anestezia si daca stie ineva daca sunt uni doctorii de La acest spital???mentionez ca a mai avut mai multe Episoade de dureri in Piept si dificultate In respiratie, asta Se intampla de cativa ani si peste tot ne-au spus a e spasmofilie, dar nimeni Nu i-a sugerat o radiografie toracica, pana Azi cand isi facea Analizele La spitalul militar. Din cj, cand l-a trimis de urgenta La chirurgie toracic. Si acestia -au bagat un tub in torace i i-au spus ca n plaman i se oprise. E ceva gav se poate vindeca, si e sigura operatia? Sunt buni doctorii de aici? Va multumesc mult!
0
13-02-2013, ora 00:16
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
Ce fel de pneumotorax are??sau cum la facut???de cand sunt durerile?
0
13-02-2013, ora 00:21
udarmicu
Nu este medic/terapeut
udarmicu
nu e problema cu operatia din cate m-am mai interesat si eu...nu e o operatie grea.o taietura micuta..si totul se rezolva intr-o saptamana e acasa
0
13-02-2013, ora 02:05
daniel_doboseru
Nu este medic/terapeut
daniel_doboseru
Medicii de la Cluj (la Leon Daniello) sunt foarte buni. Operatia de care zice radu, ajuta la reexpandarea plamanului, dar in cele mai multe cazuri, e nevoie fie de o toracotomie sau toracoscopie pentru a reduce sansele de recidiva. Cel mai bine e sa va interesati chiar in spital. Medicii sunt foarte ok si va vor oferi toate informatiile de care aveti nevoie.
0
13-02-2013, ora 13:34
oltean emil ovidiu
Nu este medic/terapeut
oltean emil ovidiu
Va multumesc foarte mult, Din cate stiu eu este vorba de pneumotorax ideopatic, Si il vor opera maine, Dar. doamna octor mi-a spus a maine va Sti exact ce fel de pneumotorax e. Imi puteti spune daca e riscanta operatia si mai ales anestezia pt Ca am inteles ca se Face Anestezie totala. Imi puteti spune si cat Ar rebuii sa dau pt operatie. Si inca o data va multumesc mult. m-am mai linistit datorita voua.
0
13-02-2013, ora 22:05
daniel_doboseru
Nu este medic/terapeut
daniel_doboseru
Domnule Emil, operatia in sine nu e riscanta. Aveti doua posibilitati, toracotomie si toracoscopie. Toracotomia este gratis (acoperita de CAS), si consta intr-o incizie de 10-12cm (cel putin in cazul meu asa ar fi fost), in partea laterala a toracelui (nu pe centru cum isi imagineaza multi). Toracoscopia se face prin 3 incizii mici, de 2 cm fiecare, prin care se introduc instrumentele endoscopice, insa pentru "capsarea" plamanului, va trebui sa cumparati respectivele capse. In cazul meu au fost 3000 lei fix. Pretul insa poate varia in functie de nevoi. Ca perioada de recuperare, nu este diferenta extrem de mare, maxim diferenta de 1-2 zile in care se simt efectele putin mai proeminent (eu cu toracoscopie nu am cerut nici un calmant dupa operatie).
Anestezia intr-adevar este totala, insa nu este riscanta intr-un mod special. Orice anestezie are riscurile ei, depinde de persoana. Eu nu am avut nici o problema dupa. In prima noapte dupa operatie pacientul va sta la terapie intensiva, pana a 2a zi dimineata. Eu am fost externat la cateva zile de la operatie.
Sincer sa va spun, am fost la domnul doctor Popoviciu, si nu a acceptat nici un ban, chiar si dupa insistentele mamei, si totusi nu am avut nici o problema. Se pare ca inca sunt medici care respecta etica medicinista.
Deci nu va faceti probleme, situatia chiar nu e asa de grava cum pare. O seara placuta si multa sanatate!
0
13-02-2013, ora 22:36
oltean emil ovidiu
Nu este medic/terapeut
oltean emil ovidiu
Va multumesc mult! Multa sanatate si o seara placuta In Continuare.
0
14-02-2013, ora 20:39
Pgabriel
Nu este medic/terapeut
Pgabriel
Buna seara Dn Dr. Bolca Ciprian (nicolae1900) si toti useri acestui minunat forum.
Ma numesc Gabriel, am 28 de ani si am suferit un pneumotorax spontan partial stang in anul 2008, operatia a fost Drenaj tip Beclere (tub) la Spitalul Clinic de Urgenta SF. Pantelimon facuta de Medic curant Cuibac Cornelius Alin.
operatia a fost un succes fara recidiva.
Dar in 24-08-2012 chiar in luna de miere am suferit de pneumotorax total drept spontan si hipertensiv cu acelasi tip de operatie dar de aceasta data am fost operat de dr Mihnea Orghidan de la Spitalul "Marius Nasta" dar am o teama ca a recidivat deoarece de 2 zile respir mai greu si am niste junghiuri intercostale, voi merge curand la un control.
am doar cateva intrebari la care sper sa aveti aveti timp sa raspundeti.

1- Ce parere aveti despre Dr Mihnea Orghidan? (am inteles ca profesati la Nasta Marius)
2- Ce tip de operatie credeti ca va alege medicul daca a recidivat ? Tub Dren sau Toracotomia?
3- Puteti sa imi spuneti cam cat costa operatie "Toracoscopie" la Marius Nasta" ?deoarece nu reusesc sa gasesc nicaieri un raspuns.
0
15-02-2013, ora 13:43
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
2 - in mod normal daca este o recidiva ar trebui sa va operati (adica nu tub de dren, decat eventual initial, pana la interventia chirurgicala)
3 - interventiile in sistemul de stat sunt gratuite, inclusiv toracoscopiile; daca se considera necesara folosirea unor aparate de sutura mecanica si spitalul nu le are, atunci acelea vor trebui cumparate daca doriti interventia toracoscopica, dar depinde de cate este nevoie
1 - chiar credeti ca o sa fac referiri la un coleg pe un forum public????????
0
21-02-2013, ora 22:31
Gogoo
Nu este medic/terapeut
Gogoo
Buna seara Domnule Doctor,

Similar cu colegii de suferinta de mai sus, in noiembrie 2012 am avut un pneumotorax spontan total stang, drenat si rezolvat. In a 4-a zi de spitalizare, cand nu mai ieseau bule prin dren, mi s-a facut un CT. Concluzia a fost ca nu mai sunt bule (cel putin nu vizibile). Dupa externare am cerut un second opinion unui coleg de spital al dvs. care mi-a pus in fata doua variante: daca zbori frecvent faci o interventie chirurgicala minim invaziva iar daca nu, nu e nevoie (tot dansul mi-a spus ca pe respectivul CT se vede o bula pe plamanul drept, dar ca pe aceea o lasam in pace); tot de la dansul am inteles ca recidiva e undeva la 5%.

La controlul de o luna un alt coleg mi-a spus ca totul e in regula (am facut si o radiografie) adaugand ca nu strica sa fac acea interventie daca vreau sa fiu mai linistit, si ca recidiva ar fi undeva la 30%.

Imi dau seama ca pe baza unor simple descrieri nu puteti da o opinie dar asa avea rugamintea, pe baza experientei dvs., sa imi spuneti daca credeti ca intr-un caz ca al meu ar fi benefica aceasta interventie? Elimina ea orice risc ulterior de recidiva? Simt ca traiesc cu sabia lui Damocles deasupra capului si trebuie sa iau tot felul de decizii ciudate care sa minimizeze riscul (de exemplu, plec cu trenul la Budapesta, 13 ore, in loc de avion, o ora).

Va multumesc mult!

P.S. Puteti sa imi spuneti daca colaborati si cu o clinica privata?
0
23-02-2013, ora 07:28
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
daca cititi forumul o sa aveti raspunsurile la toate intrebarile dumneavoastra
0
23-02-2013, ora 12:34
daniel_doboseru
Nu este medic/terapeut
daniel_doboseru
Buna ziua domnule doctor. Revin la 4 luni si jumatate de la interventia toracoscopica pe care am avut-o in urma unui PMX spontan primar stang. Evolutia pare in regula, nu am dureri si nu observ diferente intre capacitatea pulmonara dinainte de operatie si acum.

Intrebarea mea este: as putea sa ma reapuc de inot? Sunt constient ca n-o sa pot forta ca inainte, dar momentan am o retinere si sa intru in bazin. Daca da, cam cat timp ar trebui sa ma menajez pana sa revin la ritmul dinainte (~1500-2000m/sesiune). Daca nu, cand as putea sa reincep?

Astept raspunsul dvs.
Multumesc.
0
23-02-2013, ora 15:51
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
puteti sa faceti cat efort doriti
dupa intervenia chirurgicala sansa de recidiva este aproape 0
Adaugă un comentariu / răspuns
300 comentarii 1 2 ..... 8910 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pneumotoraxul spontan - experiența pacientului
  •