pavor nocturnus

10-12-2008
bucura
Nu este medic/terapeut
bucura
De patru ani sufar de atacuri de panica in timpul somnului. Uneori ma trezesc o singura data pe noapte, cam la un sfert de ora dupa ce adorm, alteori de 3-4 ori, cateodata si de 10 ori pe noapte. Am perioade cand doar ma trezesc speriata, dar si perioade cu nopti in care tip, arunc cu obiecte, ma apar de ceva ce ma ameninta cumplit. Nu imi aduc aminte nimic din ce visez, e vorba de prima perioada a somnului. In timpul zilei sunt vesnic obosita, ma oboseste nu doar fragmentarea somnului, ci si lupta pe care o duc cu ceea ce ma ameninta si frica cumplita prin care trec in fiecare noapte. Am fost la psiholog, nu am rezolvat nimic. Am facut analize de tot felul, totul e ok. Am incercat tratamente naturiste, nu a mers. Fac miscare cat pot in timpul zilei, exercitii de relaxare, dar nu prea ma ajuta. Ziua nu am nici un fel de problema de anxietate, sunt o persoana normala. Problemele se manifesta doar noaptea, cand nu am nici un control. Se intampla noapte de noapte, fara exceptie. Am avut o singura perioada fara atacuri in acesti ani, a durat o luna si jumatate, perioada in care am dormit excelent. Evenimentul de care leg aceasta perioada a fost intalnirea cu un barbat pe care l-am iubit foarte mult. Probabil m-am simtit in siguranta langa el. Il iubesc si acum la fel de mult, dar el a ales intre timp alta femeie, deci nu pot conta pe acest remediu :) Neurologul mi-a prescris anafranil, dar nu am nici un avant sa ma apuc de acest tratament. A mai suferit cineva de astfel de atacuri? Stiti alte remedii? Multumesc pentru orice sugestie.
4 comentarii
0
12-12-2008, ora 15:46
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Asa este viata, nu ne ofera intotdeauna ceea ce dorim, ceea ce visam.Trebuie sa depasesti momentele grele pe care le-a creeat acel barbat plecand din viata ta.Si poate ca e mai bine asa, langa un astfel de om nu stiu daca ai fi fost fericita.Trebuie tu singura sa-ti fii doctor pentru tine si sa ai taria si curajul sa mergi mai departe, sa te lecuiesti caci altfel vei sta in viitor numai pe la psihiatri.Socializeaza, fa-ti prieteni noi, cunoaste alti barbati, nu se termina lumea la cel care te-a umilit si te-a ranit.Pentru inceput, pentru ca noaptea sa ai un suflet langa tine si sa fii mai linistita ia-ti un animal de companie, un catel sau o pisica.Te va asculta cuminte si docil si te va astepta cu credinta acasa.Nu lua anafranil, este tare si puternic pentru ceea ce ai tu.Ia-ti un abonament la o sala de gimnastica, lasa timpul sa vindece ranile si ai sa vezi ca va apare si jumatatea ta cand nici nu gandesti.Roaga-te zilnic.Numai bine!
0
23-12-2008, ora 13:28
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Bucura,

Visul este rezultatul prelucrarilor informationale constiente; faptul ca nu ai acces constient la aceste prelucrari, nu inseamna ca ele nu se produc oricum, insa poate indica o tendinta de extindere a controlului deliberat in domeniile inconstientului. De obicei, efectul este cel contrar, asa cum se intampla si in cazul tau.
Iti recomand un tratament psihologic condus de un psihoterapeut, in care interventia directiva asupra simptomelor actuale sa fie urmata, sustinuta si intarita de abordarea analitica a fondului psihic premorbid.

Succes!
Psih. clinician,
Simina Munteanu
0
29-12-2008, ora 22:32
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Bune sfaturi ai primit Bucura incearca sa le urmezi pe toate si intocmai !
In ce priveste psihoterapia imi permit sa-ti ofer si eu unul fiindca simptomele sunt serioase iar cauza evidenta dupa cum spui ! Insa una e sa constientizezi cauza si cu totul altceva e sa o si asimilezi la nivel mental si mai ales afectiv ! Deci ai avea nevoie de emdr - desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare, care are cel mai bun efect exact in aceasta patologie posttraumatica ! Si ca sa fie relevant pt cei care citesc ceea ce spun o sa mai citez un exemplu din cartea pe care am mai pomenit-o la un subiect anterior despre aceasta metoda noua si ignorata inca de multi specialisti !
.."Maggie, o femeie in jur de 60 de ani, care suferea de o forma grava de cancer, aflase de la doctor ca nu mai avea de trait decat 6 luni si o astepta o moarte foarte dureroasa. Henry, sotul ei cu care era impreuna de 27 de ani, mai fusese casatorit, iar prima sotie murise tot in urma unui cancer. Cand Maggie i-a anuntat verdictul medicului, Henry s-a simtit atat de coplesit de durere, incat i-a marturisit ca nu mai poate sa treaca prin aceeiasi situatie, apoi a parasit-o imediat. Dupa socul initial, Maggie a cazut intr-o stare de depresie profunda. A mers pana acolo incat a cumparat un revolver, cu intentia de a se sinucide. Afland acest lucru, cativa prieteni comuni au intervenit pe langa Henry si l-au convins sa se intoarca acasa.
Insa Maggie fusese atat de traumatizata de plecarea lui, incat nu mai putea dormi la gandul ca acesta ar putea sa o paraseasca din nou. Nu-l mai lasa sa plece nici macar la piata. Viata lor devenise insuportabila, iar ea suferea cumplit vazand cum ultimele luni din viata ii erau compromise...
Dupa ce a expus datele acestui caz, Francine Shapiro (intemeietoarea metodei) a proiectat o inregistrare video a primei sedinte de tratament cu Maggie.
La inceputul sedintei, Maggie nu putea nici macar sa evoce imaginea lui Henry indepartandu-se in ziua o parasise. Indata ce incerca sa faca acest lucru, o cuprindea o senzatie aproape sufocanta de frica. Mai tarziu, dupa multe incurajari, a reusit sa recheme in memorie cele mai dureroase imagini (!) ale plecarii lui Henry. Terapeutul i-a cerut atunci sa-i urmareasca mana care se deplasa de la stanga la dreapta in fata ochilor ei, pt a-i induce miscari oculare rapide, comparabile cu cele care au loc spontan in timpul viselor. Trebuia sa faca un efort enorm pt a reusi sa vorbeasca despre aceasta amintire dureroasa care parea sa-si fi lasat amprenta asupra intregului ei corp: in afara fricii pe carte o traia inima ii batea din ce in ce mai tare si repeta mereu ca 'o durea peste tot '. Cateva minute mai tarziu, dupa o alta serie de miscari oculare, expresia fetei i s-a schimbat brusc. Cu o mina complet surprinsa a declarat : 'S-a dus ! Este ca intr-o calatorie cu trenul. Privesti pe fereastra un lucru care e acolo, in fata ta, si apoi brusc, dispare. A ramas in urma si in locul lui a aparut altceva. Fie ca a fost frumos, fie ca a fost dureros, acum e de domeniul trecutului. Cum m-am putut lasa afectata de asta atata vreme ?' Postura ei era schimbata. Arata mult mai linistita chiar daca era in continuare descumpanita. Dupa urmatoarea serie de miscari oculare Maggie a inceput sa zambeasca. Terapeutul a intrerupt miscarile (intocmai ca in filmuletul de la subiectul cu EMDR)
si i-a cerut sa-i spuna ce-i trecuse prin minte in acel moment. Ea a raspuns: ' Trebuie sa va spun ceva amuzant...Ma vedeam pe veranda casei uitandu-ma la Henry cum se indeparta pe alee si ma gandeam: Daca nu-i in stare sa faca fata situatiei, e problema lui. Apoi i-am facut cu mana, spunandu-i: La revedere Henry ! Va vine sa credeti ? La revedere, Henry !'
Dupa alte cateva serii de miscari oculare la fel de scurte (nu mai mult de 30 de secunde sau un minut ), Maggie a inceput sa vorbeasca despre momentul mortii ei. Se vedea inconjurata de prieteni si o linistea gandul ca nu va fii singura. La sfarsitul urmatoarei serii de miscari oculare, in loc de frica cu care incepuse sedinta, i se citea pe fata o expresie noua, de hotarare. Si-a lovit coapsa cu palma si a declarat: 'Si stiti ce ? Am de gand sa mor cu demnitate ! Nimeni nu-mi poate lua asta.' Intreaga sedinta durase aproximativ cincisprezece minute, iar terapeutul abia daca rostise zece fraze. "
Acum sa presupunem ca ca aceste exemple date in carte sant usor exagerate sau romantate ca sa rezulte un mesaj pozitiv al cartii ! Exista acel filmulet pe care l-am propus spre vizionare si in care se pot vedea atat etapele descrise mai sus cat si rezultatul fericit de la final !
Am gasit si pe paginile romanesti un caz consemnat in care s-a aplicat cu succes aceasta metoda : http://www.somatoterapia.ro/?page=articoleCatId=7ArticolId=112 ! Deci se poate si la noi !Cititi-l si pe acesta e interesant si mai ales..autohton ! La mai multe asemenea exemple !
Solutii se gasesc intotdeauna, deci fiti optimisti ! Sanatate !
0
30-12-2008, ora 21:19
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
In ce te priveste pe tine Bucura cred ca am inteles putin pe dos aceea perioada buna de care ai amintit dar ceea ce am spus ramane totusi valabil ! Am mai avut vreo doua scapari in text dar cred ca s-a inteles esentialul ! Aceasta metoda poate sa releve o cauza ascunsa sau secvente din copilarie, ca in articolul citat mai sus, si care sa constituie fondul psihic favorizant la care se refera d-na psiholog !
Ca remediu natural poti incerca o infuzie de captalan seara, este buna pt combaterea somnului agitat cu cosmaruri, are proprietatea de a clarifica somnul, nu stiu daca poate opri un atac de panica dar poti incerca, rau nu face ! Am facut mai multe recomandari de ceaiuri si dieta plus o restrictie expresa, le gasesti in mesajele mele daca te intereseaza !
Va doresc tuturor un an nou cu mai multa sanatate si cu nopti linistite !
La multi ani !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  •