nu stiu ce sa mai fac

26-12-2011
cristi2012
Nu este medic/terapeut
cristi2012
buna ziua
ma numesc cristi am 24 ani si acum 3 saptamani cred(din ce am citit pe internet) ca am avut un atac de panica. stateam la servici si parca nu ma mai cunosteam pe mine. stiam cine sunt insa imi era frica ca nu stiu cine sunt desi eram constient de faptul ca eram eu. aveam ameteli imi era rau parca.ma durea putin si inima. dupa evenimentul asta au trecut 2-3 zile pana mam linistit si o sapatmana nu am mai avut probleme. insa saptamana asta parca imi e frica de orice. nu imi vine sa ma uit la mine in oglinda, parca ma doare inima si ma
stresez foarte mult din cauza asta. cel mai mult imi e frica sa nu innebunesc sau sa nu il mostenesc pe bunicul meu care a murit acum 2 luni si care spre sfarsit a suferit de dementa.... inainte ma vedeam ca o.persoana puternica care trece usor peste dificultati insa acum parca nu ma mai recunosc. imi vine sa plang de nervi k am ajuns sa imi fie frica de asta. se poate mosteni dementa? si daca da se poate manifesta la 24 de ani. pana acum nu am vorbit cu nimeni despre asta. daca puteti sa imi dati un sfat cum sa scap de asta....
9 comentarii
0
26-12-2011, ora 18:54
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Cristi,

Stai linistit, dementa afli daca s-a mostenit abia dupa 65-70 ani.
Totusi, este posibil sa existe o legatura intre moartea bunicului tau si atacul tau de panica. Daca se repeta, mergi la un terapeut (bun) de la tine din oras ca sa scapi de ele.
In plus, prezenta unei astfel de manifestari indica un nivel de stress mentinut in fundal. Daca stii despre ce vorbesc, fa in asa fel incat sa elimini (sau macar sa compensezi sau sa diminuezi) sursa/ sursele de stress...

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
26-12-2011, ora 19:01
cristi2012
Nu este medic/terapeut
cristi2012
va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Daca fac un tratament sau daca vorbesc cu un terapeut pot sa scap defenitiv de ele?
0
26-12-2011, ora 19:08
tema
Nu este medic/terapeut
tema
Este oarecum normal sa ai asa un soc dupa ce ti-ai vazut bunicul mort.
Trebuie sa iti impui un anumit autocontrol, ca sa nu ti se mai intample asta si sa incerci sa ignori gandurile de frica, atunci cand iti vin, nu sa aprofundezi subiectul.
Vorbeste cu cineva din familie despre asta, dar nu insista prea mult pe partea negativa, ci incearca sa iti aduci aminte de anumite situatii amuzante cu bunicul tau.
Deasemenea, probabil ca nici nu te-ai alimentat corespunzator in ultimul timp si ai ceva lipsa de vitamine si minerale.
Mananca banane, mango, kiwi, mere, oua fierte moi, piept de pui la gratar, salate cu rosii, castraveti, ceapa, ardei capia si ulei de masline extravirgin - ca sa te revitaminizezi.
Daca o sa consideri ca este nevoie, poti vorbi si cu un psiholog. Vorbeste oricum cu familia si trebuie sa stii ca este normal sa il plangi pe bunicul tau, dar cu masura.
El si-a terminat ceea ce a avut de facut aici pe pamant.
O sa-ti treaca, dar dureaza ceva timp. Asta este perioada de doliu sufletesc, de jale, dar acum trebuie sa ai grija de tine si sa nu depasesti masura.
Nu faci dementa la varsta asta si nu trebuie sa insisti cu astfel de ganduri.
Este bine sa rememorezi situatii pozitive, amintiri frumoase sau chiar hazlii, in legatura cu bunicul tau si sa povestesti cu familia si prietenii despre ce facea bunicul tau, intr-un mod amuzant.
De ex. - poate era priceput la ceva, era vesel, sau din contra, era tafnos, moracanos, poate iti amintesti ceva din ce povestea el din viata lui - din armata, etc.
0
26-12-2011, ora 19:22
cristi2012
Nu este medic/terapeut
cristi2012
va multumesc foarte mult pentru sfat.dumneavoastra sunteti primele persoane cu care vorbesc despre asta.Din familie nu am vorbit cu nimeni si nici nu vreau sa vorbesc pentru ca nu vreau sa ii ingrijorez si pe ei.O sa iau vitamine cum miati sugerat dumneavoastra si sper sa scap in curand de prostia asta din capul meu.
0
26-12-2011, ora 20:21
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Cristi,

Nimic din ce simti nu este o prostie.
Frica pe care o simti nu e degeaba, uneori sunt persoane care reusesc sa o faca sa dispara prin a nu se mai gandi la ea. Dar ea poate ramane in fundal si de acolo poate intretine simptomele pe care le ai. Odata si odata trebuie sa faci ceva cu frica asta, sa vorbesti despre ea, sa inveti sa te relaxezi si sa inveti sa o dizolvi.
Un terapeut (bun) te invata pas cu pas, lucrand cu tine, cum sa dizolvi o frica, cum sa vezi ce se ascunde in spatele ei, intr-un cuvant cum sa te descurci.
Daca in urmatoarele doua saptamani frica ramane, chiar trebuie sa faci ceva, altfel risca sa stea "agatata" pe capul tau.

Ca ultima solutie, poti sa bei ceaiuri calmante, de lavanda sau ceai antistress - sau sa mananci fructe de paducel care au acelasi efect calmant (dupa un numar de zile de administrare). Daca nu trece asa, poti sa iei si remedii homeopate anti-anxietate din farmacie.

Evident, daca frica nu cedeaza poti sa mergi si la un psihiatru sa iti prescrie ceva usor calmant. Ca regula, medicatia - chiar si vitaminele, e bine sa iti fie prescrise de catre un medic care sa te vada inainte, altfel poti lua de exemplu vitamine care mai rau sa te agite decat sa te calmeze, sau intr-o cantitate prea mare sau inutil de mica...

Problema insa ramane: ai acum ocazia sa inveti sa lucrezi cu frica ta, sa inveti cum sa te relaxezi si mai ales cum sa scoti la lumina ceea ce te sperie sau te stresseaza - tot timpul in viata e bine sa stii astfel de lucruri, ca sa previi alte posibile momente...

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
26-12-2011, ora 20:39
cristi2012
Nu este medic/terapeut
cristi2012
Maine cred ca o sa ma duc la medicul de familie si o sa il rog pe el sa imi recomande un medic terapeut bun.
0
03-01-2012, ora 19:31
psihoterapeut laurentiu dobrota
Nu este medic/terapeut
In general medicii de familie nu recomanda psihoterapeuti.Totusi daca doresti putem vobim despre problemele tale.Nu te ingrijora, totul se poate rezolva.
0
05-01-2012, ora 14:04
tavi09
Nu este medic/terapeut
tavi09
Buna Cristi
Am trecut si eu prin stari asemanatoare, anxietate si stare de panica, o teama nedefinita cu nod in git, fara pofta de mincare etc.Din 8 dec 2011 urmez un tratament homeopat prescris de dr.Jurj Gheorghe din Timisoara, si dupa primele 5 zile am simtit deja o ameliorare semnificativa.In prezent, dupa aproape o luna, pot spune ca starea de anxietate a disparut complet si nu am mai avut nici un atac de panica.
In anul 2003 am mai avut aceleasi stari si atunci tot dr.Jurj m-a vindecat.
Ti-am scris aceste rinduri pentru a te ajuta in primul rind sa ai incredere ca exista remedii pentru anxietate si sigur le vei gasii si tu.
Iti doresc sa le gasesti cit mai repede.
Tavi
PS dr. Jurj are adresa si nr de contact pe internet
0
06-01-2012, ora 18:47
Nu este medic/terapeut
Sunt de acord ca ai o tulburare.Totul este sa incepi sa faci ceva.Un prim pas ar fi sa cauti un psihoterapeut care sa fie cu tine pas cu pas.Nu mai face nimic dupa ureche.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul