Nu ma pot intelege cu parintii mei
Buna seara. Traiesc intr-un stres continuu in cadrul familiei. Tot ce se intampla rau e vina mea din punctul de vedere al parintilor mei.
Bunica mea a murit in luna iulie a acestui an insa probleme sunt de ani de zile. Mama mea se poarta urat si cu tatal ei si acum si cu mine. Spune ca o stresez. Eu am avut atacuri de panica in 2007 cand a murit o prietena buna de la facultate si am fost efectiv santajata si presata de parintii mei sa termin o facultate pe care nu am vrut-o. Am incetat atunci sa imi mai gasesc un sens in viata. In 2010 am fost la psihoterapeut insa probleme cu ei mai am si mult mai mari acum ca m-am schimbat eu. In plus, nu mai am rezistenta la stres. Simt ca innebunesc de la atatea acuze. Tatal meu s-a purtat extrem de urat cu mine, m-a si agresat fizic intr-un mod abuziv anul acesta, iar mama este copia lui fidela.
Nu mai stiu ce sa fac, vreau sa plec, insa ma doare foarte rau capul, imi vine sa vomit, ametesc la propriu si imi este teama sa nu mai fac atacuri de panica.
O seara frumoasa.
Bunica mea a murit in luna iulie a acestui an insa probleme sunt de ani de zile. Mama mea se poarta urat si cu tatal ei si acum si cu mine. Spune ca o stresez. Eu am avut atacuri de panica in 2007 cand a murit o prietena buna de la facultate si am fost efectiv santajata si presata de parintii mei sa termin o facultate pe care nu am vrut-o. Am incetat atunci sa imi mai gasesc un sens in viata. In 2010 am fost la psihoterapeut insa probleme cu ei mai am si mult mai mari acum ca m-am schimbat eu. In plus, nu mai am rezistenta la stres. Simt ca innebunesc de la atatea acuze. Tatal meu s-a purtat extrem de urat cu mine, m-a si agresat fizic intr-un mod abuziv anul acesta, iar mama este copia lui fidela.
Nu mai stiu ce sa fac, vreau sa plec, insa ma doare foarte rau capul, imi vine sa vomit, ametesc la propriu si imi este teama sa nu mai fac atacuri de panica.
O seara frumoasa.
7 comentarii
calex: din pacate, daca nu s-a schimbat ceva in bine la mediul in care traiesti, tu, schimbandu-te, va trebui sa schimbi mediul. Adica sa pleci de acolo (nu stiu ce varsta ai, inteleg ca esti majora, deci pleaca de acolo cat mai curand). Nu spui daca depinzi financiar de parinti, iar daca asa stau lucrurile, pt linistea ta va trebui sa-ti gasesti un job si sa te muti, chiar si cu chirie.
Spui ca ai facut psihoterapie si ca te-ai schimbat, insa te intreb totusi, ce te tine intr-un loc unde suferi? Parintii sunt si ei oameni si sigur mai gresesc, la fel ca si tine, pt ca si tu esti om. Ceea ce vreau sa spun este ca tu prezinti lucrurile doar din perspectiva ta, care e una extrem de dura si eu stiu ca intr-un conflict, nu poate fi doar un vinovat - ambele parti gresesc cumva. Analizeaza putin unde ai gresit tu in relatia cu parintii, cu ce i-ai suparat si vezi ce poti schimba. Pt ca oricat de dureros ar fi pt tine, din afara pare imposibil ca ei sa se lege de tine asa, din nimic, de fiecare data. Inteleg ca parintii tai "te-au obligat" sa urmezi o facultate care nu ti-a placut: dar tu sti sa spui "nu" atunci cand ai argumente viabile? Uneori parintii par niste monstri, dar faptul ca ei au vrut ca tu sa fii educata poate insemna ca le-a pasat de tine. Au gresit neascultandu-ti dorinta referitoare la profilul facultatii, dar asta nu-i face niste monstri. In schimb, daca sunt violenti cu tine, da se comporta anormal, insa repet: de ce stai cu ei si care sunt acuzele pe care spui ca ti le aduc? Ce ii enerveaza asa tare incat sa devina violenti cu tine?
Spui ca ai facut psihoterapie si ca te-ai schimbat, insa te intreb totusi, ce te tine intr-un loc unde suferi? Parintii sunt si ei oameni si sigur mai gresesc, la fel ca si tine, pt ca si tu esti om. Ceea ce vreau sa spun este ca tu prezinti lucrurile doar din perspectiva ta, care e una extrem de dura si eu stiu ca intr-un conflict, nu poate fi doar un vinovat - ambele parti gresesc cumva. Analizeaza putin unde ai gresit tu in relatia cu parintii, cu ce i-ai suparat si vezi ce poti schimba. Pt ca oricat de dureros ar fi pt tine, din afara pare imposibil ca ei sa se lege de tine asa, din nimic, de fiecare data. Inteleg ca parintii tai "te-au obligat" sa urmezi o facultate care nu ti-a placut: dar tu sti sa spui "nu" atunci cand ai argumente viabile? Uneori parintii par niste monstri, dar faptul ca ei au vrut ca tu sa fii educata poate insemna ca le-a pasat de tine. Au gresit neascultandu-ti dorinta referitoare la profilul facultatii, dar asta nu-i face niste monstri. In schimb, daca sunt violenti cu tine, da se comporta anormal, insa repet: de ce stai cu ei si care sunt acuzele pe care spui ca ti le aduc? Ce ii enerveaza asa tare incat sa devina violenti cu tine?
Va multumesc. Parintii mei au avut probleme mari, cred ca datorii sau poate si alte lucruri in orasul din care provenim. Asa incat, cand ne intalnesc unii oameni ne ataca pe strada, ne acuza si ma acuza si pe mine ca voi plati eu pentru ce fac ei. Apoi, ei nu fac decat sa minta, de la cele mai mici lucruri pana la cele mai mari. Pe mine ma deranjeaza minciuna si am spus-o dar pentru ei este normal sa minta si sa fiu si eu de acord cu asta. Mama are o vorba: 'Si minciuna e vorba'. Imi spun tot timpul ca eu nu voi reusi niciodata in viata pentru ca nu sunt ca ei. Apoi cand nu le place cand le spun sa nu ma mai minta, sa fie sinceri, incep sa ma jigneasca spunandu-mi ca sunt nebuna sa ma duc la psihiatru si uneori se refera la mine cu apelativul 'CACAT de copil' (am peste 20 de ani si nu este normal).
De tatal meu am fost agresata fizic anul acesta de doua ori cand a avut ocazia fiindca am taiat relatia cu el si am incercat sa il evit. Cand l-am rugat sa plece, m-a trantit, m-a agresat si nu s-a oprit pana cand nu mi s-a facut rau (nu mai puteam sa respir) si nici dupa aceea nu s-a oprit. Amandoi parintii neaga ca ar fi facut asta. De atunci, obserb ca ma tem de persoanele de gen masculin si ametesc cand se apropie foarte tare de mine.
Aveti dreptate, trebuie sa plec urgent de aici, chiar si psihoterapeutul mi-a zis acest lucru. Din pacate in momentul de fata nu lucrez. Nu cred ca mai rezist alaturi de astfel de oameni pentru ca simt ca ma imbolnavesc.
De tatal meu am fost agresata fizic anul acesta de doua ori cand a avut ocazia fiindca am taiat relatia cu el si am incercat sa il evit. Cand l-am rugat sa plece, m-a trantit, m-a agresat si nu s-a oprit pana cand nu mi s-a facut rau (nu mai puteam sa respir) si nici dupa aceea nu s-a oprit. Amandoi parintii neaga ca ar fi facut asta. De atunci, obserb ca ma tem de persoanele de gen masculin si ametesc cand se apropie foarte tare de mine.
Aveti dreptate, trebuie sa plec urgent de aici, chiar si psihoterapeutul mi-a zis acest lucru. Din pacate in momentul de fata nu lucrez. Nu cred ca mai rezist alaturi de astfel de oameni pentru ca simt ca ma imbolnavesc.
calex: ai 20 de ani si nu mai ai nevoie de protectia si sprijinul parintilor. E greu sa te descurci singura, dar nu imposibil. Cauta-ti un job, astfel incat sa poti sa pleci cu chirie. Si fi consecventa, nu da inapoi. Daca relatia ta cu parintii este asa cum o prezinti, nu vad ce te-ar mai tine alaturi de niste oameni care iti fac rau. Poate inca mai simti nevoia ca ei sa-ti confirme anumite lucruri, insa dupa cum vezi, ei doar fac inversul: te fac sa crezi ca nu esti buna de ceva; dar se inseala! Tu nu trebuie sa demonstrezi cuiva ceva, ci ai nevoie sa traiesti pt tine, sa te dezvolti asa cum poti tu, pt ca poti multe, doar sa iti faci curaj si sa te apuci de treaba! Asteptand, nu faci decat sa lasi timpul sa treaca pe langa tine si de fapt, nu actionezi, ci amani. Crezi ca se va schimba ceva in viata ta daca tu nu schimbi ceva? Chiar daca te incarci cu speranta ca ceilalti se vor schimba in bine, acest lucru nu se va intampla. Tu esti creatoarea vietii tale, care abia a inceput!
Sunt de acord cu colega mea. Daca ramai in acest mediu toxic, care din pacate este familia ta de origine, situatia va fi la fel pentru tine. Ce este mai trist este faptul ca toate aceste semne pe care ti le trimite mintea si corpul tau si care spun ca nu-ti este bine, se vor acutiza, croniciza si vei ajunge sa ai nevoie de tratament psihiatric.
Cu pasi mici, tot inainte, cu sprijinul prietenilor, cu suportul propriului psihoterapeut iti vei schimba mediul si viata.
Nimeni din exteriorul tau nu poate interveni peste voia ta sa-ti faca bine sau rau. Este alegerea ta daca vei ramane in aceasta situatie in continuare stiind ca parintii iti fac rau. Este tot o alegere si sa astepti ca parintii sa se schimbe, devreme ce pentru ei acest lucru nu este nevoia lor.
Deci, ce alegi?
Orice alegere vei face, ca adult trebuie sa-ti asumi responsabilitati, riscuri si efecte.
Cu pasi mici, tot inainte, cu sprijinul prietenilor, cu suportul propriului psihoterapeut iti vei schimba mediul si viata.
Nimeni din exteriorul tau nu poate interveni peste voia ta sa-ti faca bine sau rau. Este alegerea ta daca vei ramane in aceasta situatie in continuare stiind ca parintii iti fac rau. Este tot o alegere si sa astepti ca parintii sa se schimbe, devreme ce pentru ei acest lucru nu este nevoia lor.
Deci, ce alegi?
Orice alegere vei face, ca adult trebuie sa-ti asumi responsabilitati, riscuri si efecte.
CALEX ai 20 de ani esti in putere poti sa risti si sa incerci sa iti gasesti ceva de lucru chiar daca pe 7 milioane cu trei tot gasesti sa stai cu chirie, si iti poti vedea de viata ta ca altfel vor mai trece ceva ani si cu cat trec mai multi cu atat te vei indeparta si mai tare de barbati, de lume si iti va fi foarte greu sati faci o familie.Fii exact ca varsta ta SPONTANA si incearca fao fara sa gandesti si poate vei avea parte de fericire si liniste sufleteasca, chiar daca nu vei mai locui cu ei tot o sai vezi tot o sa te gandesti la ei dar macar o data in viata FA CEVA PT TINE SI NO SA REGRETI.
Calex, parintii tai au avut acest comportament de cand erai mica?
Sau pe parcurs l-au dobandit?
Eu imi fac procese de constiinta ca am atins-o (nu lovit, doar atins) la fundulet pe ce mica, pe cand avea cativa anisori, o singura data, si mi s-a parut ca am fost un monstru.
Oare acei oameni cum se simt cand isi terorizeaza copilul zilnic? Spun copil, pentru ca toata viata vei fi copilul lor.
Eu nu pot intelege..oare nu au si ei suflet?!
Sau pe parcurs l-au dobandit?
Eu imi fac procese de constiinta ca am atins-o (nu lovit, doar atins) la fundulet pe ce mica, pe cand avea cativa anisori, o singura data, si mi s-a parut ca am fost un monstru.
Oare acei oameni cum se simt cand isi terorizeaza copilul zilnic? Spun copil, pentru ca toata viata vei fi copilul lor.
Eu nu pot intelege..oare nu au si ei suflet?!
Calex,
Ce stii sa faci? Unde crezi ca te-ai pricepe sa lucrezi? Sint convinsa ca daca ne punem toti de aici de pe forum mintea la contributie, te putem ajuta sa te angajezi in cel mai potrivit loc pentru tine, in orasul tau sau in alt oras (pina la urma, aici intra oameni din toata tara si din strainatate, nu?). In provincie salariile sint mai mici, dar si chiria este mai mica. Poti locui cu o prietena pentru a suporta mai usor cheltuielile unei case. Asta ar fi primul pas.
Apoi ar mai fi sa te gindesti bine ce te tine inca in casa parintilor tai. Probabil ai si ceva beneficii, care ar fi alea? Materiale sau de orice alt fel, gindeste-te bine si fii onesta cu tine insati.
Din august, cind ai scris ultima data aici, s-a mai schimbat ceva?
Ce stii sa faci? Unde crezi ca te-ai pricepe sa lucrezi? Sint convinsa ca daca ne punem toti de aici de pe forum mintea la contributie, te putem ajuta sa te angajezi in cel mai potrivit loc pentru tine, in orasul tau sau in alt oras (pina la urma, aici intra oameni din toata tara si din strainatate, nu?). In provincie salariile sint mai mici, dar si chiria este mai mica. Poti locui cu o prietena pentru a suporta mai usor cheltuielile unei case. Asta ar fi primul pas.
Apoi ar mai fi sa te gindesti bine ce te tine inca in casa parintilor tai. Probabil ai si ceva beneficii, care ar fi alea? Materiale sau de orice alt fel, gindeste-te bine si fii onesta cu tine insati.
Din august, cind ai scris ultima data aici, s-a mai schimbat ceva?
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 7sunt confuza...
- 10Boala sau manipulare
- 8relatia cu soacra
- 20Parintii si iubitul
- 22Parinti, va recunoasteti? Sper sa nu procedati la fel
- 8Relatia tensionata dintre parinti si copii
- 3oare trebuie sa consult un psiholog?
- 6Depresie, ganduri negative, cearta cu parintii
- 6Mereu imi reprosaza ca i-am stricat baiatul..
- 10Cum vindec agresiunea fizica, verbala si emotionala?
- 3implicarea parintilor
- 11membrii familiei imi fac casnicia un calvar
- 1Alcoolism
- 4Nu mai sunt om
- 13Mama nu accepta relația cu un roman
- 11Ajutați-ma sa-mi găsesc un loc al meu unde sa stau
- 7A venit timpul sa rup relatia cu parintii?
- 7Tata toxic, nu stiu ce sa ma fac cu el
- 2Relatia adolescentului cu parinti divortati
- 3Am senzația ca mama iubitului meu nu ma place, sunt disperata
Mai multe informații despre: relatia cu parintii probleme familiale