Litiaza biliara - Interventie sau nu?

22-02-2020
CredendoVides
Nu este medic/terapeut
CredendoVides
Buna ziua,

Am 33 de ani, sex masculin si am litiaza biliara, diagnostic pe care l-am primit de cca. 5-6 ani. Mentionez ca in trecut aveam zile in care ma trezeam cu dureri de cap si greturi, fiind compromisa toata ziua, dar de ceva timp nu am mai avut astfel de probleme, in schimb, am gaze constant si le elimin greu, chiar daca ma feresc de alimente care produc foarte mult gaze.

Mentionez ca in diagnosticul de litiaza biliara sunt specificate si pietricele de 7-15 mm, dar si mal. Ultimul doctor care mi-a facut consult, a spus sa ma operez, sa nu mai astept, insa vreau sa stiu daca intr-adevar operatia este necesara. Vreau si alte pareri.

Ce se poate intampla daca nu scot bila si daca o scot sunt probleme apoi?

Va multumesc,
Alexandru
5 comentarii
1
22-02-2020, ora 13:54
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Problema cea mai importantă a litiazei biliare este reprezentata de posibilele complicații. În speță complicațiile infecțioase: colecistita acuta, formarea puroiului in vezică, in jurul ei și așa mai departe. Însă pe departe cea mai redutabilă complicație este creșterea riscului de apariție a pancreatitei acute, mai ales în cazul calculilor mici (cum e cazul la dvs). Practic, o pietricica din colecist pleacă prin tractul biliar și ajunge la pancreas pe care îl blochează, cauzând pancreatita. Litiaza se operează laparoscopic (3-4) incizii mici de 2cm, in timp ce pancreatita, daca necesită intervenție chirurgicală se poate opera doar deschis iar riscurile și mortalitatea este mare.

După operație va trebui sa țineți regim macar 1 luna, apoi încet încet va puteți reveni la stilul de viață alimentar de dinainte de operație dar acest aspect este diferit de la pacient la pacient. Recomandarea mea este să continuați cu intervenția chirurgicală. In prezent nu există altă metodă, nici naturistă nici de alt fel de a scăpa de "pietrele de la fiere". PS: nu se scot doar pietrele, se înlătură întreg colecistul cu tot cu pietre.
0
22-02-2020, ora 15:15
CredendoVides
Nu este medic/terapeut
CredendoVides
Va multumesc D-le Dr. Vlad pentru clarificari si postarea aprofundata. O sa urmez calea pe care si Dvs. o recomandati, interventia chirurgicala.

Inlaturarea colecistului, inseamna un organ mai putin, ce rol are fierea si ce organe preiau sarcina colecistului? Ce lipsuri are un organism fara fiere?
1
23-02-2020, ora 10:44
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Aici sunt multe de discutat, cel mai bine va adresati chirurgului care va face operatia. In esenta rolul vezicii biliare este de a concentra bila secretata de ficat si de a o elimina in anumite perioade doar, in functie de alimentatie. Bila este necesara procesului de digestie. In linii mari, dupa colecistectomie (indepartarea vezicii biliare) bile va fi eliminata continuu in duoden, neritmata de perioadele de alimentatie. Dupa indepartarea vezicii poate aparea discomfort abodminal, constipatie alternand cu diaree, senzatie de arsura retrosternala. Acestea sunt, de obicei, trecatoare. Majoritatea pacientilor dupa 1 luna postoperator isi reiau stilul alimentar de dinainte de operatie. Exista de cele mai multe ori alimente care nu mai sunt tolerate la fel de bine ca inainte. Ca si corolar, aceasta interventie chirurgicala este `gold standard` pentru litiaza biliara in intreaga lume si de cele mai multe ori se poate realiza in regim de `one day surgery` - internarea si interventie dimineata si externare dupa masa / seara. Din punctul meu de vedere, raportul risc / beneficiu este net superior beneficiului.
0
03-11-2020, ora 11:33
Andreea cristina
Nu este medic/terapeut
Andreea cristina
Bună zius Domnu Doctor Am mare nevoie de un sfat de la Dumneavoastră vă rog frumos! Din luna iunie ma confrunt cu niste dureri de abdomen în parte dreaptă Am mers la un medic chirurg mi-a fost facut eco si ct și mi-a spus că totul este în regulă, am doar un pic de lichid si ca este normal la femeie, și să nu ma panchiez degeaba ca nu am nimic Mia dat 10 zile tratament acasa cu antibiotic "ciprinol"am luat exact asa cum mia zis medicu Intr-adevar primele 3 zile cand am luat pastilele nu prea aveam dureri asa de mari Dar după aceea la fel au început durerile si am apelat din nou la medic din pacate mia zis ca nu are ce sa imi faca ca nu am nimic si sa continui cu tratamentul in caz de ceva! Si cam atata...Nici până în ziua de azi nu mia trecut durerile oricâte calmante as luat ! Problema este ca in fiecare zi ma doare într-o parte în dreapta Durerea acum merge si la spate si la picioru drept, cand incerc sa mănânc ceva nu pot ca imi vine tot sa vomit am zilnic greturi, daca incerc sa merg mult pe jos ma ia durerea de burta mai tare, am si niste ameteli, nu mai stiu ce sa fac Nu inteleg daca nu am nimic dece ma tot doare ! Nu stiu ce pastile sa mai iau !
0
08-12-2020, ora 11:48
Dr. Ditoiu Alecse Valerian
Gastroenterologie, Bucuresti
Dr. Ditoiu Alecse Valerian
Statisticile spun ca 80% dintre bolnavii cu pietre la fiere nu au simptome si nu au nevoie de operatie
Riscul de probleme dupa scoaterea fierii este de 40-=50%, se numeste sindrom postcolecistectomie, iar riscul de a face complicatii cand ai pietre la fiere si nu te operezi este de 10%.
Riscul de complicatii ale unui bolnav cu pietre la fiere care nu se opereaza este cam de 1% pe an.
Acestea insa sunt doar statistici.
Cazul medical real, se judeca cu bolnavul in fata, si nu rea are lagatura cu statistica.
Daca doti date teoretice despre sindromul postcolecistectomie sau operatia de colecist, am mai multe zeci de articole pe net cautati drditoiu
Cu stima
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația și digestia după colecistectomie (implicațiile lipsei vezicii biliare)
  • Regim litiază biliară - dieta și tratament pentru calculi în vezica biliară (colecist)
  • Dieta unei persoane influențează cantitatea unui gaz potențial dăunător găsită în intestinul său
  • Flatulența după masă - cauze, tratament, sfaturi utile
  • De ce am mereu gaze (cauzele flatulenței cronice)
  •