Klebsiella

22-08-2024
nella2019
Nu este medic/terapeut
nella2019
Buna ziua. Revin din nou. Am facut urocultura si a iesit klebsiella pneumoniae.La cultura de col a iesit klebsiella oxytoca, laboratoare dferite. Inseamna ca le am pe amandoua? Dupa cum am mai spus simptome nu am, doar senzatia de mers la toaleta cand consum lichide si limba o am mereu incarcata.
1 comentarii
0
26-08-2024, ora 14:58
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Klebsiella pneumoniae și Klebsiella oxytoca sunt două specii diferite (dar asemănătoare) de microbi. Se deosebesc una de cealaltă prin "testul indol", care se face în laboratorul de microbiologie.
Amândouă speciile apar frecvent în infecții urinare, așa că dacă au ieșit amândouă (col și urocultură) înseamnă că există amândouă bacteriile.

Cu toate acestea, ca să fie infecție urinară trebuie să existe cel puțin 10 ^ 5 (adică 100 de mii) de microbi pe microlitru de urină. Dacă sunt mai puține, poate fi doar o contaminare fără importanță.

K.pneumoniae și K.oxytoca sunt sensibile cam la aceleași antibiotice. Presupun că s-au făcut și antibiograme, așa că ar fi simplu să se aleagă un antibiotic care are efect pe amândouă speciile de microbi.

Oricum, ginecologul care a indicat cultura vă poate spune mai multe.

Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: