Internare involuntara
Buna ziua, tocmai a fost un articol in presa locala. Un bolnav psihic beat a fost dus de politie psihiatrie. El a reusit cumva sa fuga la scurt timp dupa dar in timpul evadarii s-a ranit in gard. In fine...
Intrebare mea este, daca asa cum in articol scria, un om nu poate fi tinut internat daca nu semneaza ca e de acord sa ramana internat. Scria ca l-au mai tot internat politistii in trecut dar la scurt timp dupa spitalul era nevoit sa ii dea drumul.
Daca e asa cum e cu atatia care stau internati peste o luna? La inchisi. E pt ca sunt tinuti de familie? Asta schimba cumva situatia?
Eu nu stiam sa fie asa legea.
Intrebare mea este, daca asa cum in articol scria, un om nu poate fi tinut internat daca nu semneaza ca e de acord sa ramana internat. Scria ca l-au mai tot internat politistii in trecut dar la scurt timp dupa spitalul era nevoit sa ii dea drumul.
Daca e asa cum e cu atatia care stau internati peste o luna? La inchisi. E pt ca sunt tinuti de familie? Asta schimba cumva situatia?
Eu nu stiam sa fie asa legea.
14 comentarii
Am mai gasit un caz asemanator care a fost dat la stirile nationale cu titlul " Un bărbat din Otopeni cu probleme psihice îşi terorizează vecinii" pe youtube. Ma surprinde sa citesc asa ceva, stiu de unii tinuti cu lunile chiar anii la psihiatrie inchisi pe langa Timisoara desi erau mult mai sanatosi sa zic asa decat aceste cazuri si isi doreau sa iasa.
Pacientul adult trebuie sa isi dea consimtamantul pentru internare. Problema e ca omul psihotic, ca sa dau un exemplu, nu are ce consimtamant sa isi dea, doar e rupt de realitate macar partial, dar, daca e convins sa faca o mazgalitura pe post de semnatura, este suficient de bine. Apoi, poate fi tinut vreo 2 sapatamani.
Cei care stau mai mult sunt de obicei la sanatorii sau spitale penitenciar. Daca judecatorul spune ca nu ai avut discernamant cand ai comis o fapta este posibil sa fi internat la un spital penitenciar, iar de acolo se "scapa" mai greu..
Cei care stau mai mult sunt de obicei la sanatorii sau spitale penitenciar. Daca judecatorul spune ca nu ai avut discernamant cand ai comis o fapta este posibil sa fi internat la un spital penitenciar, iar de acolo se "scapa" mai greu..
Multumesc pt raspuns! Nu stiam de acest termen de 14 zile nu e scris in legea internarii! Cred ca sunt multe defecte in lege si in cum e aplicata, din pacate, stau unii la spitalele sanatorii cu anii fara ordin judecatoresc, inchisi de familie, iar altii grav bolnavi ce necesita internare de durata stau max 2 saptamani
Esti internat mai mult de 3 zile intr-un spital daca ai asigurare medicala. Daca nu.peste 3 zile esti externat. Sanatorii in care sa stai fara consimtamantul tau nu exista. Doar Sanatoriul de Nevroze Predeal, unde iti dai consimtamantul si platesti regimul hotelier. Deoarece acolo este regim deschis nu sunt primite persoane decompensate.Si trebuie sa tinem cont ca spitalele de psihiatrie nu sunt unitati medico-sociale.
Si daca nu o fi legal, din pacate se practica, cred ca peste 50% din cei de la sanatorii nu si-au dat acordul sa ramana acolo!
Care sanatorii unde se tine cineva fara consimtamant! Nu exista asa ceva...doar spitale de profil.
Exista berechet, la fel cum exista si alte ilegalitati in sistemul romanesc de sanatate.
Vezi pensiile de boala cum se fac in multe cazuri, la fel pot aranja rudele sa aiba pe cineva internat si tinut acolo. Si multe altele. In fine... crezi ce vrei, exemple ai putea gasi berechet in orice judet.
Sunt foarte rare cazurile. Ce citim prin presa. Dar s-au facut multe controale, medici inculpati, asa ca nimeni nu cred ca isi mai risca serviciul pentru diagnostice fictive. Iar la Comisiile de expertiza medicala, evaluarile sunt foarte stricte.
Oricum legea in sine e interesant de stiut, cele 14 zile maxime cat poate fi tinut cineva fara familie care sa il interneze, nu sunt trecute specific in legea internarii involuntare. La fel conditiile pt internarea in sanatorii, intelesesem ca is 3 internari la psihiatrie acuti. Dar nu sunt sigur!
Pt iesirea din sanatorii trebuie semnatura a mai multi medici intelesesem, nu poate iesi asa oricine dupa un nr de zile ca semneaza o hartie!
Asa este se mai fac pasi pt a starpi coruptia dar rasare peste tot si nu prea poate justitia tine pasul cu cate cazuri noi tot apar. Totodata si tentatia e f mare, probabil justitia nu este destul de dura, multi oameni nu ar face acte de coruptie si de frica, rolul proceselor pedepselor etc trebuind sa fie si unul de a preveni pe altii sa urmeze aceasi cale. Dar asta este deja alt subiect! Ce tine si de specificul romanesc!
Pt iesirea din sanatorii trebuie semnatura a mai multi medici intelesesem, nu poate iesi asa oricine dupa un nr de zile ca semneaza o hartie!
Asa este se mai fac pasi pt a starpi coruptia dar rasare peste tot si nu prea poate justitia tine pasul cu cate cazuri noi tot apar. Totodata si tentatia e f mare, probabil justitia nu este destul de dura, multi oameni nu ar face acte de coruptie si de frica, rolul proceselor pedepselor etc trebuind sa fie si unul de a preveni pe altii sa urmeze aceasi cale. Dar asta este deja alt subiect! Ce tine si de specificul romanesc!
Nu exista decat un sanatoriu de nevroze si acolo nu te tine nimeni cu internare nevoluntara, deoarece regimul este liber, deschis. Acolo te duci de placere.Cred ca confundati sanatoriul cu spitalul de psihiatrie care e cu totul altceva.
Da am vericat se numesc spitale "psihiatrie cronici" nu sanatoriu! Dar de fapt tot ca un fel de sanatorii sunt!
Se vede ca nu stiti cum e intr-un sanatoriu. Pacientul pleaca si cand doreste, se fac drumetii, excursii, sport, psihoterapie, seri de dans. Se plateste doar regimul hotelier. Iar acolo lumea vine ca intr-o statiune fara a fi conditionata. Nu se primesc insa aici cazurile grave care necesita internare intr-un spital.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 41Am fost internat la -Socola-, cum pot scapa de actele medicale?
- 4schizofrenie - masura internarii medicale
- 4Clinici, speciale de psihiatrie
- 59Spitalul de Psihiatrie inchisoarea diavolului
- 4O pers cu probleme grave psihice.. se poate interna pe o perioada mai indelungata?
- 3schizofrenie... recomandati-mi un spital privat sau de stat
- 6Tulburari psihice din adolescenta; dupa ce a nascut starea s-a inrautatit
- 15Urgent! Internare nevoluntara
- 4Institutii psihiatrice pentru internari pe termen lung, de stat sau private
- 3Cum poti interna o persoana cu dementa
- 1Persoanele internate involuntar la psihiatrie.
- 21Este necesara internarea la psihiatrie pentru tratarea atacurilor de panica?
- 23Pentru persoanele cu schizofrenie, care au refuzat internarea
- 3Se fac internari spital de psihiatrie?
- 4Vizita interzisa a unui aparținător la spitalul de psihiatrie
- 5Spital psihiatrie București
Mai multe informații despre: spitalul de psihiatrie internarea impotriva vointei