Hipersalivatie și senzație permanenta de inghitire saliva

16-01-2025
lelutica
Nu este medic/terapeut
lelutica
Bună seara. Am 46 de ani și de câteva zile am hipersalivatie care este fff deranjant pentru ca înghit permanent saliva. Încerc sa ma gândesc la altceva, sa fac ce îmi place ( citit. Tv. Munca) dar tot înghit saliva la câteva secunde.ma chinui foarte mult. Noapte adorm f greu pt ca trebuie sa înghit saliva la câteva secunde
Menționez ca am o boala autoimuna neurologica Miastenia Gravis ( slăbiciune musculara generalizata) Pe care o țin sub control cu doze permanente de prednison și imuran.
va spun sincer ca aceasta inghitire a salivei la câteva secunde e mai deranjanta ca miastenia.
Aștept miercuri sa primesc analizele la tiroida și am și hipertensiune arteriala cu palpitații ( poate de la stres ca trebuie sa înghit saliva la câteva secunde)
Precizez ca am luat 3 ani de zile între 40 și 20 mg prednison fără protectie de stomac.
Începând de azi iau controloc poate ma va ajuta
Va rog medici sau cei care suferă de aceasta salivatie și inghitire a salivei tratament și cum a-ti gestionat pana a trecut.
3 comentarii
0
17-01-2025, ora 10:10
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
hipersalivatia are 2 cauze
1. inflamatiile dentare sau gingivale.se verifica la Stomatolog
2. inflamatiile gastro-intestinale. se verifica la Gastrologie
0
17-01-2025, ora 10:13
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Posibile cauze ale hipersalivației

1. Efecte secundare ale medicației:
- Imuran (azatioprină) și prednisonul nu sunt în mod direct asociate cu hipersalivația, dar utilizarea lor pe termen lung poate afecta mecanismele gastrointestinale (de exemplu, refluxul gastric, care poate stimula glandele salivare).
- Controloc (pantoprazol) este un inhibitor al pompei de protoni care poate ajuta la reducerea simptomelor dacă există o componentă de reflux gastroesofagian sau laringofaringian.

2. Reflux gastroesofagian sau laringofaringian:
- Refluxul acid poate irita esofagul sau faringele, ceea ce poate duce la stimularea reflexă a producției de salivă. Faptul că simptomele sunt mai evidente noaptea sugerează o posibilă legătură cu refluxul.

3. Miastenia gravis:
- Deși miastenia gravis nu este în mod direct asociată cu hipersalivația, slăbiciunea musculară poate afecta coordonarea înghițirii și poate amplifica percepția hipersalivației. În plus, afectarea nervilor cranieni implicați în masticație și deglutiție poate contribui.

4. Stres și anxietate:
- Stresul poate amplifica simptomele prin creșterea percepției salivei, iar atenția excesivă asupra problemei poate intensifica disconfortul.

5. Afecțiuni neurologice asociate:
- Este important să excludem alte cauze neurologice (de exemplu, neuropatii autonome, afectare vagală), care pot fi evaluate de un neurolog.

6. Disfuncții tiroidiene:
- Rezultatele analizelor tiroidiene pot fi relevante, mai ales dacă există hipertiroidism, care poate amplifica simptomele precum palpitațiile și hipersalivația prin mecanisme indirecte.

Recomandări practice pentru ameliorarea simptomelor

1. Măsuri pentru reflux gastroesofagian:
- Continuați Controloc conform indicațiilor medicului.
- Evitați mesele copioase și alimentele iritante (acide, grase, condimentate).
- Ridicați capătul patului sau dormiți cu capul mai sus pentru a preveni refluxul nocturn.
- Evitați să mâncați cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

2. Reducerea stimulării salivare:
- Guma de mestecat fără zahăr sau pastilele mentolate pot ajuta la reglarea înghițirii prin stimularea unui reflex coordonat.
- Încercați băuturi calde, precum ceaiurile de mușețel sau mentă, care pot calma iritația locală.

3. Tehnici de relaxare:
- Practicați tehnici de respirație și relaxare pentru a reduce anxietatea legată de simptom.
- Terapia cognitiv-comportamentală sau consultarea unui psiholog ar putea fi utile dacă stresul agravează simptomele.

4. Monitorizare medicală:
- Consultați un gastroenterolog dacă refluxul este confirmat sau persistă.
- Adresați-vă neurologului curant pentru a evalua dacă miastenia gravis contribuie la această problemă.

5. Hidratarea și protecția mucoasei:
- Asigurați-vă că sunteți bine hidratată, dar evitați băuturile carbogazoase sau foarte reci/calde.
- Gaviscon sau altă protecție pentru mucoasa esofagiană poate fi adăugată dacă refluxul este suspectat.

Când să solicitați ajutor medical urgent:
- Dacă apar dificultăți semnificative de înghițire, sufocare sau alte simptome severe (de exemplu, respirație dificilă).
- Dacă simptomul se agravează sau este însoțit de alte manifestări inexplicabile.
0
17-01-2025, ora 11:14
lelutica
Nu este medic/terapeut
lelutica
Multumesc, voi incerca toate
Daca stomatologul sau gastroenterologul vor spune ca nu e problema de la dentitie sau stomac inseamna ca poate e de la Tiroida
Aceleasi simptome mai sunt si la hipertiroidism (miercurea viitoare imi fac analizele endocrinologice )
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.