fractura maleola

24-10-2011
nutzik2007
Nu este medic/terapeut
nutzik2007
Buna ziua,
Pe 25 ianuarie am suferit o fractura de maleola exterioara cu deplasare. Am fost operata, doctorul mi-a fixat o placuta cu 6 sau 7 suruburi (nu mai retin exact), am stat cu piciorul in ghips, nu am calcat deloc in el, nu am facut nici un fel de recuperare, dar acum e ok. Pot sa merg bine, conduc, am doar o mica jena la coboratul scarilor, port chiar si tocuri (nu f. inalte). Proteza ma deranjeaza f. putin, in anumite pozitii ale piciorului, in schimb capurile suruburilor se vad parca din ce in ce mai tare prin piele.
As vrea sa stiu daca pot lasa proteza la locul ei, sa nu ma mai operez, daca exista riscuri in privinta asta sau nu. Nu stiu insa din ce material e confectionata. Doctorul mi-a zis ca nu e musai sa o scot, dar as vrea si alta opinie, mai ales ca se implinesc 9 luni de la operatie si trebuie sa iau o hotarare rapid.
Multumesc.
4 comentarii
0
24-10-2011, ora 11:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu este vorba despre o "proteza", ci despre o placa metalica si suruburi, confectionate fie din otel inoxidabil, fie din titan.
Proeminenta suruburilor la nivelul pielii va obliga la extragerea acestui material (poate fi extras oricand dupa 3-4 luni de la operatie, fara vreun inconvenient).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
24-10-2011, ora 13:12
nutzik2007
Nu este medic/terapeut
nutzik2007
Multumesc ptr raspunsul rapid, o sa merg imediat la doctor.
0
09-04-2012, ora 13:22
dutzutl
Nu este medic/terapeut
dutzutl
Pt. d-l dr. Uscatu:
Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea dilema pe care o am: pe data de 27.03.2012 am fost operat de fractura maleola stanga, cu suruburi si placa, dupa care mi s-a pus o atela gipsata pe care trebuie sa o tin 30 de zile, fara sa ma sprijin pe piciorul operat. Timp de o saptamana m-am pansat zilnic, iar apoi dupa 3 zile, pentru ca maine 10.04.2012 merg sa-mi scoata atele. De asemenea, medicul mi-a recomandat sa fac 30 buc. injectii cu fraxiparina (zilnic cate una). Deoarece am citit pe forum ca, pentru aceeasi operatie s-au folosit mai multe tipuri de tratamente, va rog, domnule doctor, sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- piciorul operat e bine pus in atela, ori trebuia in gips? Pentru cate zile?
- piciorul trebuie tinut ridicat? Pentru ca atunci cand il las in jos, se invineteste si se umfla, e normal? Dar degetele pot sa le misc?
- cand o sa pot sa ma sprijin pe picior cand merg?
- exista riscuri speciale pentru care pot avea complicatii?
- cand o sa pot merge la serviciu? Dar sa conduc?
- trebuie facuta recuperare la kinetoterapeut? Cat timp?
- nu sunt multe injectii cu fraxiparina? In prospect scrie ca se fac 10 buc. de obicei...
Mentionez faptul ca mi-am fracturat piciorul pe data de 24.01.2012 si medicul ortoped din Tulcea mi l-a pus in cizma gipsata 4 saptamani ( eu am stat 5 saptamani pt. ca mi s-au parut putin 4...) dupa care mi-a scos gipsul, s-a uitat la picior, a zis ca-i bine si mi-a spus sa merg. Nu mi-a facut radiografie nici pe timpul purtarii gipsului, nici dupa ce mi la scos.Deoarece am considerat ca dupa scoaterea gipsului trebuia facuta o radiografie, dupa cca 3 saptamani am ajuns la Constanta si am facut o radiografie la Spitalul militar. Medicul ortoped de acolo mi-a zis ca maleola s-a cosolidat vicios (iesita in afara cca 4 mm) si trebuie operat cat mai urgent. Asa am ajuns sa mi se rupa osul din nou si sa mi-l fixeze cu placa si suruburi...Cu toate ca am 51 ani, sunt putin derutat si de aceea va rog tare mult sa-mi rasoundeti la intrebarile de mai sus.
Va multumesc anticipat!
Cu deosebita stima, Dorin.
0
11-04-2012, ora 13:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Sunt uimit ca puneti aceste intrebari cuiva care nu are nici o idee asupra situatiei pre-, intra- si post-operatorii, cand ar fi trebuit sa puneti intrebarile chirurgului care v-a operat, si care era obligat sa va raspunda.
Va raspund totusi punctual, atat cat se poate:
- tipul imobilizarii este stabilit de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza;
- piciorul trebuie tinut cat mai mult timp ridicat;
- reluarea sprijinului podal va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- riscurile si complicatiile depind de situatia pre-, intra- si post-operatorie, dar si de antecedentele d-voastra personale si patologice;
- reluarea serviciului si a sofatului va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- kineto-terapia este foarte utila, dar va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- tromboprofilaxia (fie ea cu molecule heparinice injectabile sau cu produse orale de tip acenocumarol) este obligatorie pe toata perioada imobilizarii si pe perioada interzicerii sprijinului podal.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul