Nedumerire - fractura maleolara piciorul drept sau stang/ bimaleolara?
Buna ziua, acum 3 sapt din cauza unei vopsele de par am facut soc anafilactic si in cazatura mi am fracturat maleolele de la piciorul drept...am stat 1 sapt cu atela gipsata la indrumarea dr de la sp unde am fost dusa in coma a zis ca am fractura maleolara stanga fara deplasare...apoi inba 8 zi am fost la sp Foisor si acolo facand altw radiog a reiesit fractura bimaleolara stanga cu lezare de ligament deltoidian si a recomandat sa mi imobilizeze piciorul pt 2 sapt in cizma gipsata pana sub genunchi...am fost luni sa mi schimbe ghipsul ca se largise azi e iar f larg..ce nu inteleg este:
1-De ce am 2 diag total diferite? Si de ce nu s a propys operatie ca din ce am citit aici toate aceste fact se opereaza direct!
2-De ce zice ca am fract bimal stanga daxa eu am piciorul drept in gips? Estw vb oare de glezna interna a piciorului drept? Dl de la gips a zis ca e gresit ca am dreapta nu stanga
3-Ce sanse am sa nu se agraveze sub gips ?
Sunt fff ingrijorata am 2 copii mici un job strict nu mi permit diag gresite (((
1-De ce am 2 diag total diferite? Si de ce nu s a propys operatie ca din ce am citit aici toate aceste fact se opereaza direct!
2-De ce zice ca am fract bimal stanga daxa eu am piciorul drept in gips? Estw vb oare de glezna interna a piciorului drept? Dl de la gips a zis ca e gresit ca am dreapta nu stanga
3-Ce sanse am sa nu se agraveze sub gips ?
Sunt fff ingrijorata am 2 copii mici un job strict nu mi permit diag gresite (((
13 comentarii
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- daca traumatismul a afectat glezna dreapta, iar imobilizarea gipsata se afla la nivelul membrului inferior drept, totul este OK (greseala de scriere pe hartie);
- diagnosticul este strict acelasi, chiar daca este exprimat diferit. Fractura maleolara fibulara, cu leziunea ligamentului medial (deltoidian) face parte din grupul fracturilor bimaleolare.
- conduita terapeutica depinde de examinarea clinica si radiologica. Intr-adevar, tendinta colegilor occidentali este de a "chirurgicaliza" fracturile maleolare cu leziunea ligamentelor tibio-fibulare ("diastazis"), sau cu leziunea ligamentului medial ("deltoidian").
Nu exista o conduita unanim acceptata, fiecare ortoped avand o gandire specifica experientei.
Daca aveti dubii asupra corectitudinii tratamentului, este firesc sa cereti opinia unui alt ortoped.
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Va raspund punctual:
- daca traumatismul a afectat glezna dreapta, iar imobilizarea gipsata se afla la nivelul membrului inferior drept, totul este OK (greseala de scriere pe hartie);
- diagnosticul este strict acelasi, chiar daca este exprimat diferit. Fractura maleolara fibulara, cu leziunea ligamentului medial (deltoidian) face parte din grupul fracturilor bimaleolare.
- conduita terapeutica depinde de examinarea clinica si radiologica. Intr-adevar, tendinta colegilor occidentali este de a "chirurgicaliza" fracturile maleolare cu leziunea ligamentelor tibio-fibulare ("diastazis"), sau cu leziunea ligamentului medial ("deltoidian").
Nu exista o conduita unanim acceptata, fiecare ortoped avand o gandire specifica experientei.
Daca aveti dubii asupra corectitudinii tratamentului, este firesc sa cereti opinia unui alt ortoped.
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Pai prof dr Stanescu de la foisor si un dr de la sf Ioan au pus aceste diagnistice cu mentiunea ca cel de la sd ioan primul med care m a consultat nu a zis ca e bimaleolara ci unimaleolara deci sa inteleg ca in decurs de 7 zile de atela gipsata eu sunt de vina ca s a agravat si este fract a doua maleole? Si gipsul schimbat luni deja joaca in picior...nu pot schimba la fiecare 3 zile gipsul nu? Multumesc mult
Si ca tratament nu mi a dat decat fragmin si tador...pot lua ceva pt refacerea mai rapida?
Nu s-a inventat inca nimic pentru """refacerea mai rapida""".
V-am precizat in raspunsul precedent aparenta neconcordanta intre diagnostice.
Tromboprofilaxia (injectia mentionata) este obligatorie pe perioada imobilizarii.
Imobilizarea gipsata se schimba, de obicei, la 7 si la 14 zile, cand se face si un consult clinic si radiologic, care ar putea duce la schimbarea conduitei terapeutice (catre interventie chirurgicala).
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
V-am precizat in raspunsul precedent aparenta neconcordanta intre diagnostice.
Tromboprofilaxia (injectia mentionata) este obligatorie pe perioada imobilizarii.
Imobilizarea gipsata se schimba, de obicei, la 7 si la 14 zile, cand se face si un consult clinic si radiologic, care ar putea duce la schimbarea conduitei terapeutice (catre interventie chirurgicala).
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Va multumesc, asta este si teama mea chiar l as da in judecata ca m a tinut 3 sapt in ghips ca sa mi spuna in a 4 sapt ca.e nevoie de operatie care impune o imobilizare si o refacere ff lunga dupa ce ca sufar de atata timp.eu am speranta inca desii ce am citit aici am sanse mici sa scap fara operatie(( nu inteleg doctorii !
V-am explicat, in raspunsurile precedente, ca tratamentul fracturilor maleolare nu este sistematizat, existand "scoli" diferite.
Pe de alta parte, controlul clinic si radiologic de la 7, 14 si 21 zile tocmai asta confera, posibilitatea tratamentului chirurgical, atunci cand situatia o impune.
Pentru ce sa dati doctorul in judecata??? Chiar nu inteleg deloc, doar pentru ca au scris "stangul"" in loc de "dreptul"??
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Pe de alta parte, controlul clinic si radiologic de la 7, 14 si 21 zile tocmai asta confera, posibilitatea tratamentului chirurgical, atunci cand situatia o impune.
Pentru ce sa dati doctorul in judecata??? Chiar nu inteleg deloc, doar pentru ca au scris "stangul"" in loc de "dreptul"??
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Nu pt ca un prof.dr cu o experienta precum a lui nu ar trebuii sa trateze dupa ureche...si faptul ca a scris stangul in loc de dreptul este un motiv in plus sa mi ridic semne de intrebare...el m a chemat la 14 zile nu mi a examinat piciorul doar s a uitat la radiografii.Dar nu are rost sa discut despre asta astept pana luni sa vedem ce imi spune !
Ps As vrea sa mi explicati exact exista 2 maleole la un picior in partea ext si cea int ? Ca eu nu inteleg unde este fractura la mine sincer)
Ps As vrea sa mi explicati exact exista 2 maleole la un picior in partea ext si cea int ? Ca eu nu inteleg unde este fractura la mine sincer)
Si inca ceva in timpul zilei simt ceva ca si cand as avea furnici pe brate si picioare si intepaturi...nu dupa fragmin ci intre el.stiu ca nu prea e ok.Stau numai in poz prolicva ma ridic doar la toaleta
Exista doua maleole: laterala (fibulara) si mediala (tibiala), la care unii autori adauga si "maleola posterioara", formata din partea posterioara a pilonului tibial.
Prin urmare, desi termenul generic unanim acceptat este acela de "fracturi maleolare", in practica exista mai multe clasificari (de exemplu, fractura maleolei fibulare, asociata cu leziunea complexului ligamentar medial si a celui tibio-fibular, este catalogata drept fractura bi-maleolara).
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Prin urmare, desi termenul generic unanim acceptat este acela de "fracturi maleolare", in practica exista mai multe clasificari (de exemplu, fractura maleolei fibulare, asociata cu leziunea complexului ligamentar medial si a celui tibio-fibular, este catalogata drept fractura bi-maleolara).
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg ante-picior
Buna ziua, am fost azi la dr si mi a pus ap ghipsat gambiero podal cu toc pt inca 3 sapt fara sa mi mai faca radiografie a zis ca nu este cazul si a zis ca dupa 3 zile pot calca pe el.Insa asist med care mi a pus ghipsul a zis ca pot calca dar 20% doar sa nu merg mult si sa nu ma las pe el de tot desii dr a zis ca pot calca cu incredere...inca am dureri insa voi incerca sa calc..A zis ca nu mai este nevoie sa fac fragminul insa cel de la ghips a zis sa continui sa il fac si nu stiu ce sa fac.mai ales ca m a costa ff mult as mai face doar ce mai am 4 inj ar fi exact pana voi putea calca cat de cat..deci ce sa fac? Multumesc
Buna ziua!
Este absolut imposibil sa ne pronuntam asupra oportunitatii/eficacitatii imobilizare gipsate si a sprijinului podal.
Este insa obligatorie trombo-profilaxia pe toata perioada imobilizarii gipsate (fie injectabila, de tip Fragmin/Clexane/Fraxiparine/Innohep, fie pe cale orala, de tip Trombostop/Sintrom).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Este absolut imposibil sa ne pronuntam asupra oportunitatii/eficacitatii imobilizare gipsate si a sprijinului podal.
Este insa obligatorie trombo-profilaxia pe toata perioada imobilizarii gipsate (fie injectabila, de tip Fragmin/Clexane/Fraxiparine/Innohep, fie pe cale orala, de tip Trombostop/Sintrom).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Va multumesc..as vrea sa inlocuiesc fragminul de 5000 unit cu pastile ce as putea lua? Se recomanda sa se treaca de la injectii la pastile?
Desigur ca puteti trece la pastile (Trombostop/Sintrom), insa aceasta trecere este destul de laborioasa: luati o anumita doza (in functie de datele personale) timp de 3-5 zile (in paralel cu injectiile), apoi se recolteaza coagulograma (analiza coagularii sangelui) si se renunta dupa 4 zile la injectii.
Doza de anticoagulant se va adapta de doua ori pe saptamana, in functie de rezultatul coagulogramei (recoltata de 2 ori pe saptamana).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Doza de anticoagulant se va adapta de doua ori pe saptamana, in functie de rezultatul coagulogramei (recoltata de 2 ori pe saptamana).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 13fractura maleola
- 2fractura de maleola
- 2recuperarea in fractura de maleola
- 7Fractura echivalenta bimaleolara
- 16fractura bimaleolara dreapta+diastazis tibio-peronier drept
- 14recuperare fractura maleola peroniera fara deplasare
- 1Orteza pentru glezna
- 1fractura incompleta maleolara peroniera dreapta
- 2Recuperare fractura maleola
- 4Fractura maleola peroniera stanga
- 1Fractura echivalenta bimaleolara stanga