Fractura de platou tibial cu separare minima

05-06-2008
STEFYY
Nu este medic/terapeut
STEFYY
In urma unui accident rutier, am suferit o fractura de platou tibial.Mi s-a explicat ca exista doua posibilitati de vindecare, respectiv operatie si aparat gipsat. Am ales varianta aparatului gipsat. Dupa 30 de zile, mi s-a dat gipsul jos, cu conditia ca in urmatoarele 14 zile sa nu calc in picior, ci doar sa indoi genunchiul cat pot de mult. Dupa aceasta perioada medicul mi-a recomandat sa incep sa merg, sprijinita de un cadru, dar nu mi-a dat nici o recomandare de recuperare. Rugamintea mea este sa imi spuneti daca in cazul meu recuperarea este absolut necesara(ma refer la cea de specialitate) si cam in ce perioada de timp este posibil sa imi incep activitatea.
Ma intereseaza mai exact cam in cat timp se reface osul afectat si eventual ce tip de recuperare as putea incerca, pentru ca recunosc nefiind consolidata bine fractura imi este teama sa nu agravez situatia.
Va multumesc!
71 comentarii 12 3 Înainte ›
0
25-04-2009, ora 13:51
ursan
Nu este medic/terapeut
ursan
Buna ziua. In acest moment ma aflu in spital cu aceeasi problema: fractura de platou tibial. Este a 5-a zi de cand s-a produs fractura.In urma cu doua zile am fost operat si mi-au fost introduse doua sururburi mici de argint care sa prinda fractura. Ideea este ca atat cu operatie cat si fara operatie piciorul trabuie sa stea in ghips. Avand in vedere ca este o fractura intr-o zona mobila, recuperarea se face destul de greu. (din cate am auzit). Dr. mi-a recomandat sa nu calc pe picior timp de 2 luni si jumatate de acum incolo. Asta inseamna 2 luni si jumatate de ghips. Nu reusesc inca sa ma dau jos din pat nici cu cadru, dar incerc sa fac cat mai multe exercitii statice pentru a nu se atrofia muschii. Recuperare consta in prima faza in indoirea usoara a genunchiului, pana se ajunge la performanta unei indoiri de 90 de grade. Dupa aceasta, va trebui sa invat sa merg din nou ! Nu stiu cat de mult va ajuta post-ul meu, in schimb pot spune ca stiu prin ce chinuri groaznice ati trecut si cat de tare doare. Eu m-am setat mental deja pentru lunga perioada de chin ce va urma. Sper sa rezist! Mult succes tuturor !
0
26-04-2009, ora 19:41
STEFYY
Nu este medic/terapeut
STEFYY
Buna! La mine a trecut deja un an de la producerea fracturii. Recuperarea a fost destul de lunga si grea, la momentul cand am avut voie sa fac primii pasi sprijinita pe piciorul afectat am crezut ca nu voi mai merge niciodata. Ma durea ingrozitor fiecare pas pe care il faceam, plus ca piciorul era foarte umflat. Cu rabdare am inceput sa merg cu doua carje, apoi cu una si ulterior fara sprijin, dar sfatul meu este sa faceti recurepare (masaj, kinetoterapie, electroterapie), pentru ca atata timp cat piciorul nu este folosit, se produce atrofierea tuturor grupelor musculare. Eu am facut aproape doua luni de recuperare si dupa aceste doua luni am putut sa ma folosesc de picior la fel ca inante de acccident. E drept ca va ramane probabil o forma de artoza pe care in alte conditii nu as fi avut-o, dar sunt multumita de rezultatele de dupa recuperare, pe care va fi necesar sa o facem in fiecare an de acum incolo. Sanatate si rabdare tuturor!
0
08-05-2009, ora 22:11
ALEXBUCROM
Nu este medic/terapeut
ALEXBUCROM
Ei bine... azi mi s-a intamplat si mie. Urmeza o operatie luni si urmeaza sa vad cam in cat timp ma recuperez. Draga Ursan, cum te mai simti? La ce spital/dr te-ai operat?
0
10-05-2009, ora 00:33
ursan
Nu este medic/terapeut
ursan
Salut. Imi pare rau sa aud asta. Avand in vedere prin ce dureri se trece pot spune ca te inteleg perfect. In acest moment ma simt mult mai bine avnd in vedere ca sunt deja acasa si din punct de vedere psihic este mult mai ok.

Iata cateva lucruri care le-am experimentat eu si poate te ajuta si pe tine.

1. Eu am fost internat la spitalul Judetean din Galati la domnul Dr. Vasilache Gicu. Daca Galati iti este departe alege o solutie din apropiere, dar orienteaza-te catre spitalul unui oras mai mare. Am inteles ca in Bucuresti se folosesc cele mai noi metode de tratament. Eu am fost in caz de urgenta (probabil la fel ca si tine), dar nu imi pare rau ca am fost operat la Galati.

2. Incearca sa accepti psihic situatia si mai ales regimul de internare. In spital nu e tocmai un mediu ok. Timpul trece greu, dar incearca sa-ti umpli aceasta perioada cu lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le faci si nu ai reusit pana acum. Bineinteles, lucruri care nu necesita mobilitate.

3. La mine a fost prima operatie. Este vorba despre osteosinteza. Mie mi-au pus doua suruburi pe care dupa 6 luni va trebui sa fie scoase printr-o alta operatie. Stiu ca la Bucuresti se practica si operatii cu surubiri ce se topesc, dar nu stiu si daca in acest caz. Am 2 prieteni care au avut accidentari la genunchi cu ceva timp in urma si au fost operati. Ei au avut probleme cu ligamentele, iar acestea le-au fost legate cu fire ce se topesc (un caz) si prinse cu suruburi ce se topesc (al doilea caz). Depinde probabil de Dr. si de problema exacta.

4. Eu am fost operat folosindu-se Rahi (sau Rahie- nu stiu exact cum e corect) anestezie. Este vorba despre o injectie in coloana ce te amorteste complet. Daca adopti metoda asta (care ti-o si recomand) sa nu misti deloc capul in timpul si vre-o doua ore dupa operatie. Ideea este ca prin acest tip de anestezie se exercita o anumita presiune lichidului encefalorahidian, iar pana presiunea revine la normal dureaza intre o saptamana si 5 saptamani. Depinde de toleranta organismului tau si de cat misti capul. Eu cei drept, am mai miscat usor din cap si am avut dureri destul de mari timp de o saptamana dupa operatie - mai ales cand ma ridicam din pat. Sa nu te sperii daca vei pati la fel (eu m-am speriat putin pt. ca nu stiam ce alta problema pot sa am). Anestezia totala este ciudata, pentru ca atunci cand te trezesti am auzit ca nu prea iti dai seama ce e cu tine. Anestezia totala presupune inducerea unui fel de stare de coma plus intubare. Partea buna este ca te trezesti operat si ai senzatia ca nici nu s-a intamplat. Treaba cu anestezia generala o spun doar din auzite.

5. Recuperare. Eu am aparat gipsat de pe data de 20.04.2009 de care voi scapa pe 18 sau 19.05.2009. Dupa aceea, tot nu am voie sa pun piciorul bolnav in pamant, dar va trebui sa invat sa indoi din nou genunchiul. Dr. mi-a spus ca nu e nevoie de recuperare speciala ci doar de flexie/extensie. Dupa ce imi va scoate aparatul gipsat voi avea voie sa merg pe ambele picioare abia dupa o luna sau o luna si jumatate.

Eu personal iti doresc mult succes la operatie, curaj si atitudine pozitiva (eu am avut vreo 3 sau 4 caderi psihice, dar acum mi-am revenit complet si sunt impacat cu situatia foarte bine).

Imi cer scuze daca am scris mai mult decat m-ai intrebat, dar eu cand eram in situatia ta vroiam sa fiu foarte bine informat despre ce se intampla cu mine si nu am reusit sa fie informat la timp.

Daca mai ai si alte intrebari la care crezi ca iti pot raspunde, te rog sa-mi spui!

Numai bine, sanatate si recuperare usoara !
0
10-05-2009, ora 10:45
ALEXBUCROM
Nu este medic/terapeut
ALEXBUCROM
Iti multumesc pt informatii. Ma intreb ce tip de operatie ti-au facut, operatie normala cu deschiderea genunchiului sau artroscopie? Asta pesupune niste incizii foarte mici din cate am inteles la care recuperarea este mai rapida fata de operatia normala. De operat am sa ma operez la spitalul Foisor din Buc. si sper sa scap cat mai repede deoarece sotia este insarcinata si in perioada asta eu ar fi trebuit s-o ajut pe ea... Multa sanatate si sa ne auzim cu bine!
0
10-05-2009, ora 13:40
ursan
Nu este medic/terapeut
ursan
Uite ca asta cu marimea operatiei nu am stiut-o. Eu am o taietura foarte mica. Doar doua fire am avut. Banuiesc ca e artoscopie.
0
23-05-2009, ora 01:56
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Sper ca astfel de recuperari sa apartina de domeniul trecutului si in Romania.
In traumatologia sportiva, medicina hiperbara se aplica de mai bine de 2 decenii cu succes pentru recuperarea rapida a fracturilor. Oxigenarea hiperbara permite o angionegeneza si osteogeneza rapida pe linia fracturii, impiedicind formarea edemelui si a necrozei, dupa fractura sau osteosinteza.
Studii dublu orb randomizate arata posibilitatea recuperarii de pina la 5 ori mai rapida in conditiile integrarii HBO in tratamentul ortopedic. La Constanta se practica deja de mai bine de o luna in cadrul Centrului Pilot National de tratament combinat ortopedic-HBO, sub coordinarea Clinici de Ortopedie a Spitalului Clinic Judetean Cta. In curind speram sa prezentam publicului larg si primele cazuri astfel tratate in Romania.
Dr Ion Bogdan Cristian
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
25-05-2009, ora 03:12
ursan
Nu este medic/terapeut
ursan
Buna ziua.

Stimate Domnule Doctor, va rog sa imi dati mai multe detalii. Eventual un site de promovare in care eu, alaturi de alti bolnavi sa putem accesa astfel de informatii.

Cu respect,
Gabriel URSAN
0
25-05-2009, ora 10:15
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Cel mai simplu este clic pe nume! acolo vedeti si site-ul nostru cu o serie de detalii suplimentare dar si raspunsurile mele referitoare la alte teme de ortopedie, mai bine zis despre HBO si tratamentul necrozei osoase aseptice, sau al osteomielitei!

Desigur daca aveti intrebari va pot raspunde si in cadrul acestui forum!
Cu stima,
Dr Ion Bogdan Cristian
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
06-08-2009, ora 14:45
catalin 76
Nu este medic/terapeut
catalin 76
Buna ziua, am 33 ani, acum 3 luni mai exact pe 15 mai am suferit o fractura bituberozitara stanga cu deplasare. Pe 19 mai m-am ales cu o operatie de circa 10 cm, cu o placa in forma de , , L, , si cu 6 suruburi. Dupa operatie am stat 30 zile cu o atela ghipsata, iar acum merg in carje fara a pune piciorul operat jos, din spusele doctorului este o fractura mai putin obisnuita, de acea va cer sfatul dumneavoastra in legatura cu modul de recuperare al acestei fracturi, tin sa mentionez ca din cauza meseriei pe care o practic conduc foarte mult respectiv zilnic 400 km. In ce masura imi va afecta jobbul, voi mai putea conduce si ce fel de recuperare trebuie sa urmez. Va multumesc.
0
06-08-2009, ora 20:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu siguranta ca veti putea folosi piciorul.
La celelalte intrebari nu va pot raspunde fara a studia tot dosarul radiologic, avand in vedere ca exista zeci, poate sute de varietati de asemenea fracturi, cu conduite terapeutice profund diferite.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
16-08-2009, ora 08:38
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
Vineri seara (14.aug) am fost lovit de o masina pe trecerea de pietoni. Printre altele, am suferit o fractura de platou tibial cu separare minima. Momentan am piciorul in gips si nu am voie sa-l misc. Mi s-a spus ca nu este nevoie de operatie, dar ca gips-ul il voi tine aproximativ 3 luni. Exista vreo alta alternativa de recuperare, ceva mai rapida ? As vrea sa nu pierd inceputul anului universitar. Multumesc
0
16-08-2009, ora 11:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Sigur, exista si alternativa interventiei chirurgicale, care poate fi insa excesiva in cazul D-voastra.
Interventia chirurgicala nu mai necesita imobilizare gipsata in cazul unui montaj solid, insa sprijinul pe picior este, de asemenea, amanat pana dupa 3 luni.
In concluzie, sprijinul pe picior este oricum amant 3 luni in ambele variante.
Finalmente, doar studiul atent al radiografiilor poate da raspunsul final.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
16-08-2009, ora 11:30
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
Multumesc pentru raspunsul prompt. Ma gandeam sa apelez la centrul de tratament din Constanta, cu Camera Hiperbarica, in speranta ca dupa 5 zile de tratament as putea incepe deja recuperarea si astfel as diminua foarte mult toata durata tar
0
16-08-2009, ora 11:32
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
*durata tratamentului. (Imi cer scuze de postul incomplet de mai sus. Nu stiu cum de nu s-a transmis tot ce am scris). Tin sa precizez ca durerile sunt foarte mari si caut orice metoda sa ma vindec, in timpul cel mai scurt, evitand astfel consumul prelungit de narcotice.
0
16-08-2009, ora 11:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Indiferent de metoda de tratament adoptata, nu puteti scurta acest interval de 3 luni sub nici o forma.
Incercati orice fel de tratament alternativ, insa nu incercati sa neglijati perioada de imobilizare. Consecintele pot fi dramatice, mai ales ca fractura este una articulara.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
16-08-2009, ora 18:43
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Buna ziua,

desigur ca tratamentul ortopedic este dictat de chirurgul ortoped care a preluat cazul. Indiferent de technica ortopedica adoptata oxigenarea hiperbara duce la reducerea edemului osos, dar si a durerilor. De regula inca de la a doua sedinta in postoperator (deci HBO aplicata in aceasi zi dupa operatia de osteosinteza) acestea se reduc considerabil nemaifiind nevoie medicatia (dar si in cazul fracturilor reduse si imobilizate). Reducerea masiva si disparitia edemului osos duce la o vindecare/consolidare a osului mult mai rapida, desigur in functie de timpul scurs de la imobilizare/osteosinteza si aplicarea HBO. Cercetarile efectuate in Anglia si Germania (dublu orb) arata o reducere totala a timpului de vindecare al unei fracturi de femur de pina la 5 ori mai rapida (schema aplicata TS 240/90, pe 5 sedinte la sobolani imediat dupa producerea experimentala a fracturii). Experianta clinica atesta rezultate asemanatoare.

Desigur ca fiecare fractura este individuala nu numai ca atare ci si prin individualitatea pacientului dar in cazul traumatologiei sportive rezultatele sint clinice sint asemanatoare, obtininduse timpi de vindecare osoasa dar si de recuperare masivi scurtati daca se aplica HBO.

Referitor la durata de mentinere a gipsului aceasta o poate decide numai controlul ortopedic dupa terminarea terapiei (radiologic). Personal prefer osteosinteza si ortezele reglabile deoarece disparitia masiva a edemului de tesuturi moi si a durerii in focar si in general, inca din primele sedinte de HBO, permite inceperea kinetoterapiei/fizioterapiei precoce ceea ce permite recuperarea rapida dupa inlaturarea acesteia, dar decizia este de competenta medicului ortoped. O data consolidata fractura, lucru care il poate desigur verifica si certifica medicul ortoped, se poate inlatura aceasta orteza (de regula platita de casa de asigurare pina la un anumit plafon) si oricum incepe sprijinul in acel picior.

Desigur ca fracturile articulare au o evolutie aparte datorita posibilitatii modificarii conturului articular si riscului aparitiei artrozei pe articulatia respectiva, dar acest lucru il poate spune medicul ortoped dupa studierea atenta a radiografiilor, acesta fiind si cel care coordineaza si terapiile asociate destinate recuperarii rapide.

Important insa, asa cum va spune si Dl Dr. Uscatu, este o coordinare interdisciplinara si in nici un caz actiuni pripite. Daca traiectul fracturii este extraarticular, de regula, acestea consolideaza, fara osteosinteza, in ca 2-3 saptamini, timp dupa care poate fi si mersul reluat. Traiectele intraarticulare ce modifica conturul articular necesita, din cite stiu eu, o corectie chirurgicala tocmai datorita faptului ca orice modificare de contur articular duce la distrugerea suprafetei articulare opuse, respectiv instalarea artrozei, daca nu se corecteaza. Dar despre acest lucru cred ca Dl. Dr. Uscatu poate explica mai corect si mai detaliat.

Cert este ca si in aceste cazuri de fracturi intraarticulare HBO reduce considerabil timpii de consolidare si pe cei de recuperare, ultima fractura de cotil tratata la noi cu HBO (10 sedinte TS 240/90, pacienta in virsta de 21 de ani operata in SCJU Constanta) la trei saptamini de la fractura a inceput cu recuperarea si mersul pe membrul afectat, desigur sub directul control al medicilor ortopezi din SCJU Constanta, la patru saptamini mersul fiind reluat complet. Este adevarat fractura de cotil nu este ca si cea de platou tibial, dar uneori in recuperare mai complicata.

Filmuletul cu primii pasi, radiografiile si intreaga evolutie si mai ales evolutia la un an a articulatiei, daca ne va permite pacienta, o vom posta pe youtube!

Cu stima,
Dr. Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centru de Medicina Hiperbara Constanta
0
17-08-2009, ora 09:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate pacient,
Trebuie sa intervin pentru mici precizari:
- absolut nici o fractura nu consolideaza la adult in 2-3 saptamani; consolidarea unui focar de fractura se obtine cel mai devreme dupa 4-6 saptamani (uneori la 3-4 luni), insa membrul inferior supune oasele unor forte foarte mari, ce pot deplasa o fractura incomplet consolidata.
- in mod particular fractura platoului tibial, operata/nu, imobilizata gipsat/nu, in orteza/nu, nu permite sub nici o forma mersul pe membrul pelvin afectat timp de minimum 3-4 luni. Este o fractura complexa, articulara, unde fragmentele focarului de fractura sunt supuse unor forte mari si este absolut riscant mersul cu sprijin.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
17-08-2009, ora 09:22
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
As vrea sa folosesc o orteza pentru durata urmatoare de imobilizare a genunchiului, pentru ca gipsul este foarte greu si incomod. Este posibil/indicat sa-mi schimb gips-ul cu o orteza ? Ce-mi recomandati ? Multumesc
0
17-08-2009, ora 09:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
In principiu orteza este foarte utila, insa nu nu asigura decat o imobilizare relativa.
Prezenta unor fracturi articulare instabile necesita o imobilizare eficienta, ce poate fi asigurata doar prin gips.
Nu ati precizat diagnosticul si de ce aveti nevoie de orteza. Posibilitatile sunt de ordinul miilor si se adapteaza fiecarui caz.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
17-08-2009, ora 09:36
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
Fractura 1/3 externa platou tibial stang cu minima deplasare. Acc rutier (14.august). As vrea totusi sa-mi fac un RMN pentru a vedea daca este rupt vreun ligament pentru ca la urgenta mi-au facut doar 2 radiografii, dupa 1, 5 ore de asteptare. Ortopedul care m-a vazut, putea la fel de bine sa fie vanzator de aprozar la felul in care m-a tratat si la cum l-a interesat starea mea. Caut pe cineva de specialitate sa ma consulte si sa ma ia in evidenta.
0
17-08-2009, ora 12:46
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Din studiul radiografiilor se poate decela daca este vorba despre o fractura ce intereseaza platoul spinelor, si care, teoretic, ar putea afecta si ligamentele incrucisate.
RMN-ul ar putea oferi informatii despre starea ligamentelor, insa prezenta unei minime deplasari sugereaza starea OK a ligamentelor. Nu este indicat sa faceti RMN-ul din proprie initiativa, este inutil si costisitor.
Cautati un ortoped bine specializat in patologia traumatica a genunchiului.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
17-08-2009, ora 12:50
RazvanG
Nu este medic/terapeut
RazvanG
Imi puteti recomanda pe cineva ? Eu sunt din Ploiesti. Multumesc anticipat
0
17-08-2009, ora 12:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Va pot recomanda, dar numai in privat, pe mail-ul meu. Nu am dreptul sa fac public numele lui aici, pe forum.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
17-08-2009, ora 14:34
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate coleg,

fara HBO nici o fractura, asa cum ati spus si d-voastra, nu consolideaza asa de repede ci precum ati explicat d-voastra.

Nu stiu insa cite fracturi ati putut d-voastra sa le observati evolutia sub HBO pentru a putea vorbi despre aceasta si mai ales despre timpi de consolidare. Desigur ca legat de aspectele generale de imobilizare si particularitatile fracturilor articulare nu pot decit sa va dau dreptate, sau mai bine zis sa va recunosc autoritatea de specialist ortoped.

Referitor la HBO si ortopedie, tinind cont de specializarea d-voastra francenza, ma gindesc ca experienta clinica in domeniul tratamentului combinat HBO-ortopedie este modesta. Chiar daca francezii au fost primii care au aplicat HBO inca de peste 100 de ani, experienta lor clinica cam tot atit de in urma a ramas, fiind la ora actuala, in acest domeniu, depasiti chiar si de colegii din Republica Moldava (poate rideti acuma, dar sa stiti ca la Universitatea de Medicina din Chisinau exista o catedra de medicina hiperbara si un Profesor de medicina hiperbara, chiar si o scoala destul de avansata de medicina hiperbara). Desigur ca vorbim de doua lucruri complet diferite: ortopedia franceza care are un nivel mondial si HBO francez care este un pic mai rasarit decit cel romanesc, care pina acum 4 luni a fost practic inexistent.

La inceput in Constanta de acelasi scepticesm am fost inconjurat, dar o evaluare a cazurilor tratate a dus la concluzia, stabilita de catre medici ortopezi ai Clinici de Ortopedie din Cadrul SCJU Constanta si ai Facultatii de Medicina Ovidius, Catreda de Ortopedie, ca sub HBO consolidarea osoasa are loc in medie de ca 2, 5 ori mai repede, comparativ cu media Clinicii de Ortopedie din Constanta pe o patologie asemanatoare. Trebuie insa tinut cont ca primele cazuri tratate au intrat in HBO la 2-4 zile de la osteosintera/fractura tocmai datorita necunoasterii si neintelegerii acestor fenomene. Actualmente insa aplicam HBO chiar in prima zi in postoperator.

Observatiile stiintifice facute de medicii ortopezi constanteni coincid exact cu afirmatiile d-voastra, de la "4-6 saptamani (uneori la 3-4 luni)" fara HBO, putem reduce acest timp la 2-3 saptamini cu ajutorul HBO (uneori la o luna).

Aceste observatii din Constanta sint insa precedate de mai bine de 10 ani de experienta clinica, atit in Institutul din Bielefeld unde avem un parteneriat cu Clinica de Traumatologie Sportiva condusa de Dr. Schnittker, medic ortoped german (supraspecializat in chirurgia piciorului) si a Dl Dr. Könemann (cu competenta in chirurgia genunchiului), dar si a a Spitalului Clinic de Traumatologie Sportiva Murnau cu o sectie proprie de STI HBO, ce are posibilitatea de tratament simultan HBO a 12 paturi de intensiv (HAUX QUAD). Aceste sectii HBO specializate in cadrul centrelor de ortopedie lipsesc insa din peisajul medical frantuzesc, chiar daca colegii francezi dispun de o experienta vasta in domeniul scufundarilor, cele citeva centre de care dispun sint in masura de-abea de a trata un pacient in conditii de STI hiperbar. Tari precum Italia, Spania, Portugalia inca de acum 10 ani au trecut pe technica germana de aplicare a HBO, technica franceza, in special cea comercializata de Comex fiind la ora actuala depasita pentru cerintele HBO modern.
Singura diferenta intre tratamentul din Germania si cel din Constanta consta in pretul terapiei, o singura sedinta de grup pentru un pacient costa in Germania 450 de euro, una individuala (STI-HBO, deci un pacient in postoperator) pina la 3500 de euro.

Faptul ca o singura sedinta High HBO in postoperator in Constanta costa 400 RON (si nu mii de euro) deschide perspectiva de a aplica aceasta terapie pacientului "obisnuit" si nu numai seicilor din arabia saudita sau a sportivilor de talie mondiala, pe care ii tratam in mod frecvent in clinicile noastre din Germania.

Cu stima,
Dr. Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centru de Medicina Hiperbara Constanta
0
19-08-2009, ora 11:53
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
In atentia D-lui Razvan G.
Referitor la afectiunea dvs. ma vad silit sa vin cu precizari fata de cele spuse anterior de unul dintre colegii mei. Este foarte adevarat ca de principiu, fracturile membrului superior consolideaza in 3-5 luni, iar cele ale membrului inferior in 5 pana la 8 luni. Prin aceasta intelegem formarea calusului osos maturizat, care ulterior devine subiectul actiunii de remaniere care se poate intinde pana la 1, 5-2 ani dupa fractura. Din fericire, consolidarea primara ce permite mobilizarea si recuperarea pacientului, survine in conditii normale, mult mai devreme, intr-un interval de 3-8 saptamani, functie de osul afectat. Din experienta celor aproape 50 de pacienti tratati in cadrul Centrului Pilot O-HBO Constanta, va pot spune ca am reusit scurtarea timpului de consolidare primara si finala in medie de 2, 5 ori prin utilizarea precoce, post-operator a oxigenoterapiei hiperbare (HBO), fapt care se va regasi si intr-un articol de specialitate pe care intentionam sa-l publicam in urmatoarele saptamani. Este adevarat ca au existat incercari de a scurta din punct de vedere cronologic secventa evolutiva a celor 4 stadii ale unei fracturi; au fost testate in acest sens metode bazate pe folosirea curentului continuu, a ultrasunetelor, radiatie in spectrul radio, etc. Din nefericire, toate aceste metode au dovedit rezultate inconstante si putin semnificative (scurtarea evolutiei fracturii cu cel mult 10%). Surpriza si satisfactia noastra (si a pacientilor in egala masura) a fost sa constatam ca oxigenoterapia hiperbara aplicata precoce post-operator sau post-traumatic intervine extrem de favorabil in comprimarea stadiilor I si II din evolutia fracturii (stadiul pseudo-inflamator, respectiv cel de formare a calusului fibros). Astfel, avem cazuri documentate, care au fost prezentate si presei la momentul respectiv de pacientii cu fracturi mari (ex. tibie), care in urma tratamentului asociat chirurgical+HBO, au prezentat calus vizibil la 28 de zile, cand s-au putut deplasa fara mijloace de sprijin. De altfel, una dintre primele paciente cu o astfel de fractura s-a prezentat la serviciu la 45 de zile dupa operatie cu focar deschis, pentru fractura de gamba. In cazul fracturii de platou tibial, consider ca prezenta tesutului osos spongios masiv in zona epifizei superioare a tibiei prezinta un potential de vindecare cel putin asemanator in conditiile tratamentului asociat, cu respectarea cerintei unei osteosinteze corecte. In conditiile in care ati fi fost operat la Clinica noastra si ati fi urmat terapia asociata HBO, estimez ca sprijinul partial ar fi fost permis la 3 saptamani, iar cel total la 6 saptamani. Centrul Pilot O-HBO are in acest moment un numar de peste 25 de fracturi tratate cu succes, dintre care unele deschise si deosebit de grave.

Cu deosebita stima,
S.L. Dr. Marius Enescu
Doctor in Stiinte Medicale
Medic Sef Sectie Ortopedie-Traumatologie SCJU Constanta
0
26-09-2009, ora 13:36
05_cristina_24
Nu este medic/terapeut
05_cristina_24
Buna ziua,

imi puteti recomanda un ortoped (bun) in Ploiesti?
Tatalui meu i s-a inflamat "peste noapte" degetul mare de la picior, doare, frige...etc


Multumesc
0
27-09-2009, ora 10:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Inflamarea "peste noapte", in absenta unui traumatism, a unor antecedente de deformatie sau artroza, indica cu mare probabilitate fie un picior diabetic, fie o arteriopatie fie un atac de guta (fireste, posibilitatile sunt mai multe, dar nu are sens sa le detaliez aici).
In toate cazurile afectiunea este una e tip medical, fiind preferabil sa consultati mai intai un specialist de boli interne.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
27-09-2009, ora 20:10
05_cristina_24
Nu este medic/terapeut
05_cristina_24
Multumesc frumos. Ideea e ca tata a fost la Spitalul de urgenta, l-a vazut un internist, i-a recomandat sa vada un ortoped, iar acesta i-a prescris Aulin si unguent cu Diclofenac. Stiam si eu si tata ca Aulin-ul nu e tocmai ok si ca in strainatate e interzis. A luat Diclofenac pastile si unguent 1 zi si s-a umflat toata talpa si glezna. Asa ca am decis sa mai consultam un medic. De aceea aveam nevoie de o recomandare.

Multumesc
0
27-09-2009, ora 22:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu trebuie neglijata problema.
Consultati un ortoped, insa eu cred in continuare ca problema este una de boli interne, asa cum o descrieti.
Tineti-ma la curent.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
Adaugă un comentariu / răspuns
71 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul