Fractura baza metatarsian V fara deplasare

19-08-2021
Daniela N
Nu este medic/terapeut
Daniela N
Buna ziua ! In urma cu 7 saptamani am primit diagnosticul de fractura baza metatarsian V fara deplasare. Deși mi s-a recomandat folosirea unei orteze fixe 3 saptamani fara sa calc pe picior, am ales sa port niste sandale ortopedice, călcând limitat pe picior. La radiografia făcută acum s-a constatat că fractura este la fel, neconsolidata. Medicul ortoped mi-a recomandat sa merg cat pot de normal 3 saptamani iar dupa o nouă reevaluare imi va spune daca se impune o operatie. Cand merg simt o durere suportabilă si o ușoară umflare a piciorului in zona fracturii. Intrebarea mea este daca mai este posibilă consolidarea facturii fara operatie avand in vedere ca am 55 ani, si daca da, ce ar trebui sa fac si cat timp ar dura.
Va multumesc !
11 comentarii
0
19-08-2021, ora 09:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Exista cel putin 5 tipuri total diferite de fracturi ale bazei metatarsianului 5, avand tratamente diferite si prognostice total diferite.
Uneori este suficient un pantof terapeutic special pentru mers, alteori se impune imobilizarea stricta, fara sprijin pe picior timp de 2-4 luni.
Faptul ca ati ales sa refuzati tratamentul prescris poate justifica starea actuala a fracturii (ne-consolidare).
Este evident ca situatia trebuie analizata prin examen clinic si prin studierea radiografiilor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
19-08-2021, ora 10:02
Daniela N
Nu este medic/terapeut
Daniela N
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
0
19-08-2021, ora 22:54
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Țin sa precizez ca o radiografie la 7 sapt nu arata obligatoriu consolidarea fracturii. În acest timp fractura poate sa fie într un stadiu de vindecare în care calusul nu este vizibil radiografic, nefiind calus osos ci un precursor al acestuia, calusul fibrocartilaginos.
0
19-08-2021, ora 23:46
Daniela N
Nu este medic/terapeut
Daniela N
Va multumesc pentru raspuns !
Voiam să stiu daca mai este posibilă consolidarea fracturii fara operatie avand in vedere ca am 55 ani, am început să calc pe picior si daca se formeaza calus oricum, indiferent de cat timp ar trece, sau chiar exista cazuri cand nu se formeaza.
0
20-08-2021, ora 09:04
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Raspunsul depinde, evident, de tipul fracturii si de datele D-voastra personale (greutate/inaltime, antecedente diverse, intoxicatie tabagica etc)
Exista cel putin 5 tipuri total diferite de fracturi ale bazei metatarsianului 5, avand tratamente diferite si prognostice total diferite.
Daca D-voastra calcati pe picior in cazul unei fracturi unde sprijinul este total interzis inainte de 2-4 luni, este evident ca nu se va produce vindecarea (consolidarea) fracturii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
05-10-2021, ora 15:52
rexharison
Nu este medic/terapeut
rexharison
Buna ziua.Am o fractura metatarsian 5 cu mica deplasare.mi s a pus ghips ieri și mi au zis sa stau cu el 4 săptămâni.mi au dat sa fac și clexane.problema este că nu reușesc să mă deplasez bine și era să cad și am fost nevoit sa pun piciorul jos destul de tare ptr că altfel mă loveam la cap.e posibil sa se fi deplasat mai mult?
0
05-10-2021, ora 16:10
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Este foarte posibil ca situatia sa se agraveze datorita sprijinului pe picior.
Uneori este suficient un pantof terapeutic special pentru mers, alteori se impune imobilizarea stricta, fara sprijin pe picior timp de 2-4 luni.
Gipsul este util doar in 0, 1% din cazuri.
Este evident ca situatia trebuie analizata prin examen clinic si prin studierea radiografiilor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
05-10-2021, ora 17:03
rexharison
Nu este medic/terapeut
rexharison
Ghipsul mi l au pus în urma radiografiei.sper sa nu se fi întâmplat ceva mai grav, dar era să cad foarte rău și n am avut încotro, nu calc pe el, dar n am avut ce sa fac.credeti că nu era cazul de ghips?
0
05-10-2021, ora 18:00
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Gipsul este util doar in 0, 1% din cazuri.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
05-10-2021, ora 20:55
Daniela N
Nu este medic/terapeut
Daniela N
Va sfatuiesc sa urmati sfatul medicului care v-a consultat efectiv si a vazut radiografia. Eu nu am facut asta si regret foarte mult. Cu gipsul rezultatul va fi categoric mai bun.
0
05-10-2021, ora 21:06
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Ar putea fi un sfat bun, cu amendamentul ca gipsul este utilizat de 100 de ori mai frecvent decat ar fi necesar..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: