Expunere HIV

16-11-2024
MinaO
Nu este medic/terapeut
MinaO
Bună ziua! Lucrez ca asistentă medicală în strainatate la o clinică, acum câteva zile am recoltat la un pacient HIV pozitiv, inițial nu știam ca este pozitiv, am aflat după câteva zile. Problema e ca, am recoltat fara mănuși deoarece nu avea vene, Deabea îi găsisem una care se simțea greu și fără mănuși. De înțepat știu sigur ca m-am înțepat, dar problema e ca aveam unele zgârieturi deschise pe mana destul de recente și ma tot gândesc dacă ar fi existat posibilitatea ca un strop de sânge ar fi putut ajunge acolo… frica e mai mare deoarece este încă detectabil virusul în organismul pacientului, încă nu a ajuns în stadiul nedetectabil deși este pe tratament. Am discutat și cu cei de la clinica, dar m-au asigurat ca atâta timp cat nu m-am înțepat, e totul în regulă.
Peste 2 săptămâni urmează să merg să mă testez cu testul de generația a 4-a, iar după aceea mă voi teste la o lună, la 3 luni și la 6 luni. La o lună am de gând să mă testez și pentru hepatita B, C și sifilis, urmând ca de fiecare dată când mă testez pentru HiV să mă testez și pentru celalalte boli cu transmitere, Deoarece am văzut în scrisoarea medicală mai veche a pacientului ca ieșise pozitiv la Anti-HBC, iar la Hbs antigen a ieșit negativ. Ce părere aveți? Cât la sută sunt șansele să fi contactat virusul? Mulțumesc frumos pentru eventualele răspunsuri’
2 comentarii
0
16-11-2024, ora 21:03
MinaO
Nu este medic/terapeut
MinaO
Corectez postarea, Am greșit în postare și am scris “știu sigur ca m-am înțepat”., dar de fapt voiam să scriu ca **știu sigur ca nu m-am intepat** Mulțumesc pt eventualele răspunsuri
0
18-11-2024, ora 08:55
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua!

Expunerea la HIV prin contactul cu pielea lezată sau zgâriată poate fi considerată un risc scăzut, dar nu complet absent. Totuși, HIV este un virus care nu se transmite ușor prin contact cu pielea deteriorată, decât dacă este vorba de o expunere semnificativă la sânge infectat. Faptul că nu v-ați înțepat reduce considerabil riscul de transmitere.

Iată câteva informații importante:
- Riscul de transmitere: Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), riscul mediu de transmitere HIV printr-o înțepătură cu ac contaminat este de aproximativ 0, 3%. Riscul de transmitere prin contactul sângelui infectat cu pielea lezată este și mai mic, estimat la mai puțin de 0, 1%.
- Testarea: Planul dumneavoastră de a vă testa la 2 săptămâni, 1 lună, 3 luni și 6 luni este în concordanță cu protocoalele standard pentru monitorizarea potențială a infectării cu HIV după o expunere posibilă. Testul de generația a 4-a pe care intenționați să-l folosiți poate detecta și antigenul p24 și anticorpii, ceea ce îl face capabil să identifice infecția cu HIV mai devreme decât testele anterioare.
- Alte teste: Este de asemenea prudent să vă testați pentru hepatita B și C și sifilis, având în vedere istoricul pacientului.

În ceea ce privește șansele de a fi contactat virusul, acestea sunt relativ scăzute bazându-ne pe descrierea expunerii dumneavoastră, dar este important să continuați planul de testare pentru a elimina orice incertitudine.

Continuați să urmați protocoalele standard de protecție și să utilizați echipamentul de protecție personală (EPP), inclusiv mănușile, chiar și în cazurile în care este dificil de recoltat probe, pentru a reduce riscurile de expunere în viitor. Este esențial să păstrați aceste practici pentru siguranța dumneavoastră și a pacienților.

Dacă aveți alte întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să cereți mai multe informații de la profesioniștii din sănătate din clinica dumneavoastră sau să consultați un specialist în boli infecțioase.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.