este sau nu depresie?

26-01-2008
marian c.
Nu este medic/terapeut
marian c.
Am 45 de ani. De mai bine de 15 ani nu ma simt fizic bine. Am greturi, stare de agitatie, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, iritabilitate. Am fost la diferiti medici, care la inceput au spus ca as avea fierea lenesa, ba ca as avea ceva la stomac, desi la analizele de laborator sau la ecografie, era Ok. Chiar si la bariu. Dupa ceva ani zi mai multe analize si controale la diferiti medici, mi s-a spus ca as suferi de depresie si mi s-a dat tratament cu Helex, apoi Xanax, cu care am tinut-o vreo 3 ani, nu luam chiar zlinic, doar cand ma simteam mai rau (0, 5 mg/zi). De vreun an am schimbat medicul psihiatru si odata cu el si tratamentul. Prima oara mi-a dat Remeron, pe care l-am luat vreo 4-5 luni. La inceput m-am simtit ceva mai bine, am luat in greutate vreo 6 kg, dar mai apoi parca nici acest tratament nu avea vreo eficacitate. A fost din nou scimbat tratamentul. De data acesta mi s-a dat Zoloft. Nu l-am putut tolera deloc. Am luat 2 saptamani acest tratament, perioada in care m-am simtit foarte rau. Si iara mi-a fost schimbat tratamentul, acum iau de 2 luni Coaxil (3 tablete pe zi). Nu are nici o infulenta. Nu ma simt deloc mai bine (zilnic), am transpiratii nocturne abundente, ma trezesc dimineata agitat, si peste ziua persista acesta agitatie, ma deranjeaza mai nou zgomotele, vorbitul la telefon, parca un ciocanel m-ar lovi atunci in cerebel. Am o greata (mai puternica sau mai putini) pe tot parcursul zilei, tensiune oscilanta (intre 100 cu 75, 112 cu 85, sau chiar 150 cu 105) si tahicardie (un puls marit de peste 80 in permanenta, care urca si peste 125 de batati/min), ceea ce acum 1-2 ani nu aveam. Daca m-ar putea cineva ajuta cu un diagnostic pe baza celor enumerate mai sus, sau cu o indrumare eficace spre un cabinet sau medic, v-as ramane profund indatorat, poate asa voi putea si eu reveni la o stare de normalitate, caci asa simt ca "mi se cam termina bateriile" iar rabdarea ajunge la limita.
14 comentarii
0
26-01-2008, ora 00:00
Greece woman2
Nu este medic/terapeut
Greece woman2
Am auzit ca d-na Chiculita Liliana de la Spitalul Obregia, Bucuresti, este o doctora buna si ca pacientii ei au facut progrese iar unii si-au revenit!Si ca sa fiti sigur ca va acorda toata atentia nu ar strica sa-i dati si ceva banuti ca doar suntem in Romania.Numai bine.
0
26-01-2008, ora 00:00
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
Eu de la tulburari anxioase aveam asemenea simptome:
agitatie si tremurat la trezire, frisoane seara, transpiratii nocturne, tahicardie, palpitatii, etc. In mare parte mi-au trecut de la tratamentul cu xanax, insa din pacate, poate pt ca tratamentul n-a fost suficient, poate din alte motive care raman un mister, in prezent ma confrunt cu probleme mult mai grave, pe care incerc impreuna cu un alt medic sa le dau de "cap".
Sfatul meu este sa incerci gasirea unui medic bun si nu in ultimul rand psihoterapia (pe care eu nu am incercat-o, din pacate) dar despre care am auzit ca da rezultate bun. Nu lasa boala sa se cronicizeze!
Mult succes!
1
29-01-2008, ora 00:00
sorinbalan2000
Nu este medic/terapeut
sorinbalan2000
Afectiunea pe care o prezentati este foarte raspandita. Este cunoscuta sub numele general de distonie neuro-vegetativa si prezinta variati individuale. Se pare ca la dvs. este vorba de Distonie neuro-vegetativa cu manifestare predominant digestiva. Altii au cardiaca, altii neuro-psihica. Din pacate medicina alopata nu are metode terapeutice redutabile impotriva acestei afectiuni. In schimb acupunctura (medicina traditionala chineza) rezolva ca prin minune acesta suferinta. Abordati un acupunctor si sunteti ca si salvat.
0
29-01-2008, ora 00:00
marian c.
Nu este medic/terapeut
marian c.
Multumesc domnule Balan. Am vazut ca sunteti medic internist si va ocupati si de acupunctura. Unde profesati, daca nu sunt prea indiscret.?Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra? Eu locuiesc langa Sibiu. Poate aveti vreun coleg care face acupunctura la Sibiu pe care mi l-ati putea recomanda.
0
06-02-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Buna ziua

Nu mentionati nimic legat de conditiile de viata generale: locul de munca, mediul familal, grupul social etc., practic domeniile vietii in raport cu care ne putem accesa resursele necesare pentru a face fata intr-un fel sau altul solicitarilor obisnuite sau celor iesite din cotidian. Insa tot in aceste domenii ale vietii se pot ivi situatii dificile sau neasteptate, in raport cu care nu reusim intodeauna sa ne mobilizam in mod adecvat. In astfel de momente se creeaza o vulnerabilitate la evenimente de acest gen sau la unele asemanatoare.
Consecintele acestei vulnerabilitati se pot manifesta atat in plan psihic, cat si somatic, ori chiar in ambele, uneori fiind dificil de separat. Se ajunge astfel in situatii absurde in care persoana acuza o sumedenie de simptome, desi analizele repetate nu depisteaza nici o anomalie.
Sistemul psihic si cel fizic sunt strans interconectate, astfel incat orice dereglare ce apare intr-unul, va fi resimtita si in celalalt si acompaniata de o serie de simptome specifice.
Va recomand sa solicitati si consultul unui psiholog sau psihoterapeut. Veti avea sansa de a privi acesti 15 ani si dintr-o alta perspectiva si de aplica altfel de solutii decat cele incercate pana in prezent.

Multa sanatate!
0
11-02-2008, ora 00:00
sorinbalan2000
Nu este medic/terapeut
sorinbalan2000
Va stau cu placere la dispozitie-. Daca doriti sa faceti o excursie la Suceava intr-un viitor apropiat pentru acupunctura, sunteti binevenit. Pana atunci putem tine legatura pe Yahoo Messenger.
Nu omiteti sa luati in seama ce spune d-na Simina pentru ca acolo e cheia problemei dumneavoastra (afectiunile psiho-somatice).
Cu stima!
0
12-02-2008, ora 00:00
Cori100
Nu este medic/terapeut
Cori100
Stimate Domnule Sorin,
Ptr ca am gasit in raspunsul dumneavoastra atit aplecare, cit si caldura de care fiecare bolnav are nevoie, gasindu-se practic in fata unei dileme si vulnerabilitati extreme in viata lor, atunci cind sufera de o astfel de tulburare psihica, m-am gindit sa va intreb cum se poate deosebi ca astfel de manifestari intra sub spectrul simptomatologiei distoniei neuro-vegetative si nu sindromul oboselii cronice, sau depresie, sau nevroa anxios depresiva. Intreb asta ptr ca simptomatologia la cele amintite include astfel de stari, si atit medicii cit si pacientii nu mai stiu la un moment dat in care situatie se afla. Mie personal mi se pare ca panoplia asta de stari neuro vegetative, e f greu de diagnosticat, si ca uneori punindu-se un diagnostic gresit, si respectiv, dindu-se o medicatie gresita, simptomele se pot agrava, si bolnavului i se accentueaza si mai tare starea de rau, la care se adauga simptomele somatice. Ce e de facut totusi ptr ca in ultima vreme la stiri suntem anuntati cu detasare ca depresia va fi in urmatorii anii cea mai intilnita tulburare. Chiar nu se poate face nimic, decit faptul ca suntem anuntati cu cinism despre asta? Nu se poate creea un program de salvare a acestor ghinionisti, care s-au imbolnavit ptr ca sunt niste oameni mai profunzi, poate chiar mai credinciosi, timizi si de bun simt, a caror suflet a ramas poate mai in urma decit asa zisa dezvoltare si modernizare a acestei tari?
Eu personal experimentez recaderi ale depresiei, pe care am tratat-o homeopat si naturist. Mi-e foarte greu sa trec atit de des prin astfel de stari. Viata mea s-a schimbat f mult. Nu mai sunt aceeasi persoana dinainte. Nu stiu ce sa mai fac! Ma puteti ajuta?! Sunt si in preajma unei premenopauze si am descoperit ca starile de rau, anxietate, insomnie, panica, frica sunt mai accentuate o data cu sindromul premenstrual. Ce poate fi facut!?
0
12-02-2008, ora 00:00
sorinbalan2000
Nu este medic/terapeut
sorinbalan2000
Aveti cel mai mare noroc din lume. In Sibiu lucreaza baiatul celui pe care il consider tata acupunctorilor din Romania. Vedeti http://www.caba.home.ro/cabinet.htm
0
12-02-2008, ora 00:00
sorinbalan2000
Nu este medic/terapeut
sorinbalan2000
Stimata Doamna,
Din cei 48 de ani de viata, circa 20 i-am petrecut in mijlocul distoniei neurovegetative (din pdv profesional). Distonicul este intr-adevar un pacient deosebit. Cortegiul simptomatic se impleteste abracadabrant cu evantaiul patologic, astfel incat pacientul este sigur debusolat, uneori chiar medicul. Din pacate, asa cum ati subliniat, acestei afectiuni nu i se acorda atentia cuvenita in medicina alopata si asta pentru simplul motiv ca medicii nu au arme eficiente impotriva ei. In afara de clasa sedativelor, tranchilizantelor, anxioliticelor, antidepresivelor si sfaturilor antistress nu avem altceva. Si daca un pacient ajunge sa consume aceste medicamente situatia nu este tocmai roza, efectul fiind doar de amortire a simturilor si nu de reechilibrare a distoniei.
Pe cealalta parte insa, chinezii au de 4000 de ani leac la aceasta manifestare patologica. Ei spun asa: Boala apare prin dezechilibru energetic pe unul dintre meridiane. Deci primul stadiu este energetic. Aldoilea stadiu este enzimatic, chimic, imunologic sau cum vreti s-o luati, ca raspuns al organismului. Al treilea stadiu este neuro-endocrin si ania al patrulea este organic. Asta inseamna ca un ulcer duodenal sau gastric nu incepe prin ulcer ci prin dezechilibru energetic. Distonia neurovegetativa (ca diagnostic alopat) zugraveste cel mai bine aceasta evolutie. Intelegand medicina traditionala chineza intelegem mai bine boala si mai ales distonia. Pentru discutii mai ample va stau la dispozitie -
Cu stima !
0
15-02-2008, ora 00:00
Cori100
Nu este medic/terapeut
Cori100
Multumesc frumos ptr raspuns. Mi-am dat seama ca are cauze multiple si subtile, poate chiar la un nivel profund, cum spuneti si dumneavoastra, cauze neuro endocrine, dezechilibre energetice, enzimatice. Eu am studiat bio chimie in liceu, dar ulterior am facut o fac economica, asadar ma pricep putin la bio chimie si m-a interesat sa stiu ce se intimpla cu mine. Am gasit intr-o carte recenta ca cercetatorii americani ar fi introdus deja un termen nou (poate uimiti de maladiile noi care survin) psiho-neuro-endocrinologie. Probabil ca ei trateaza pacientii avind in vedere toate conexiunile care se pot face in triada de mai sus.
Pe dumneavoastra ce tratament v-a ajutat cel mai mult?
Acupunctura de care mentionati mai sus?
Numai bine va doresc si am sa incerc sa intru in timpul zilei si pe msn.
0
17-02-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Daca sunteti de acord, o sa intervin in discutia dumneavoastra cu o precizare.
Este adevarat ca anumite tulburari psihice comporta manifestari biologice asemanatoare (de ex., anxietatea, stresul, tulburarea de adaptare pe de o parte, depresia, doliul, distimia pe de alta parte), prin aceasta intelegand modificarea accentuata a activitatii sistemului nervos vegetativ si a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.
Ceea ce le deosebeste si conduce la stabilirea unui tratament medicamentos si/sau psihoterapeutic, sunt celalalte componente implicate in etiopatogeneza: mecanismele cognitive, raspunsurile afective, comportamentele rezultate. Cu alte cuvinte, punctul de pornire, continutul si rezultatul.
Tratamentul corect se adreseaza tuturor elementelor implicate in patogeneza, insa nu se opreste aici, ci se continua prin stimularea factorilor de rezilienta generali si specifici, adica orientarea persoanei spre adoptarea unui stil de viata sanogenetic.
1
24-03-2009, ora 15:11
nicopil
Nu este medic/terapeut
nicopil
Buna ziua. As vrea si eu sa incerc sa va spun povestea simptomelor mele. De vreo jumatate de an am senzatia de caldura excesiva, ma inrosesc ingrozitor de tare in orice camea incalzita. Trebuie sa ma imbrac subtire inclusiv in mijlocul iernii. Respir tare greu, ma simt complet inconfortabil, am si senzatia de mancarime pe fata, iar singurul moment in care ma simt om e cand ies afara la racoare. Am fost si eu diagnosticata cu distonie vegetativa si mi-au spus sa nu ma stresez. Mi-am facut analizele de sange si n-au descoperit vreun dezechilibru. Tare v-as ruga sa-mi sugerati ceva care sa-mi fac acaldura corporala tolerabila si sa nu rosesc ca racu' in oric incinta. Va multumesc.
0
17-04-2009, ora 15:40
Razeeel
Nu este medic/terapeut
Razeeel
buna ziua.am 18 ani si de 2 luni ma confrunt cu diverse simptome.puls marit ma simt slabit fara chef de viata imi vin imi gand fel si fel de boli pe care as putea sa le am.am fost la doctor am facut ekg-uri si mi-a spus ca am distonie neuro- vegetativa si tahicardie sinusala.in prezent iau o 1/2 de 50g de betalok zok dimineata.nu am luat vitamine magneziu nimic.nu m-ar deranja toate aceste lucruri am vazut ca aceste boli sunt raspandite si nu sunt asa grave...dar ma macina problema tensiunii.aceasta variaza12/8.13/8.14/8.13/9 si tot asa..mentionez k de cand mi sa pus acest diagnostic de dnv si ts ma consum in fiecare zi park nu mai am chef de viata ma gandesc ca pana aici mi-a fost.intrebarea care ma macina este sunt hipertensiv sau aceasta tensiune o sa se regleze odata ce tratez dnv si ts?eu de fel sunt si mai emotiv iar tensiunea asta m-a dat peste cap.astept rasp urgent.va multumesc
0
20-06-2010, ora 00:57
corina1986
Nu este medic/terapeut
corina1986
salut!si eu ma confrunt cu aceste chinuri de 3 ani.mi sa spus ca am tulburare neurovegetativa.mii frica sa ies din casa cu gindul ca mi se va face rau si ma voi face de rusine in fata oamenilor.va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti de vreun acunpunctor bun in sibiu.si cit costa sedinta.va multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •