Dureri de cap și presiune intracraniană - cauze și cum să le tratez?

28-08-2023
Pirnero
Nu este medic/terapeut
Pirnero
Bună ziua. Sunt profesor pensionar și am 75 de ani. Am, de doi-trei ani, o presiune în cap aproape constantă (dureri de cap am de foarte mulți ani). Am efectuat câteva RMN-uri cerebrale (ultimul, în august 2022), care au evidențiat leziuni ischemice milimetrice vechi și atrofie cerebrală și cerebeloasă. Nu a fost evidențiată tumoare cerebrală, așa cum mă temeam eu.
Medicul neurolog mi-a explicat că aceste modificări apar din cauza înaintării în vârstă. Precizez că, în urma unor RMN-uri de coloană, am fost diagnosticat cu spondiloză cervicală, lumbago și fracturi vertebrale. Am făcut și tratament pentru osteoporoză (Calciu și Vitamina D, în plus injecții zilnice, timp de un an, cu Movymia), iar de curând, în urma testului DEXA, s-a remarcat revenirea valorilor la normal. Mă îngrijorează, în continuare, durerile de cap și presiunea, care uneori sunt însoțide de greață și vomă.
Oare ar fi necesar să-mi mai fac un RMN cerebral, pe lângă cele trei efectuate deja? Mi s-a mai spus că durerile de cap și presiunea sunt pe bază nervoasă (depresie și anxietate).
Ce ar trebui să iau, pentru ca aceste simptome să diminueze în intensitate și frecvență? Vă mulțumesc pentru atenție.
6 comentarii
0
28-08-2023, ora 16:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua. Daca durerile sunt de la depresie si anxietate ar trebui sa treaca cu antidepresiv (medicament care trateaza depresia si anxietatea). Dar parca ati mai luat antidepresiv. V-au trecut in perioada in perioada in care l-ati luat?
0
28-08-2023, ora 21:07
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Nu trebue sa mai faceti RMN daca celelalte nu a evidentiat ceva rau, in schimb urmariti citeva lucruri, daca luati medicamente ptr tensiune, sa nu fie mica ori mare, alta situatie , consumati lichide suficiente peste 2 l apa ptr ca singele sa cirule mai bine la cap, iar spondiloza si ia provoaca compresie pe nervii muschilor capului creind durere.
Daca medicul spune ca ar fi depresie si anxietate e normal sa o tratati la psihiatru.
0
29-08-2023, ora 08:21
XtremeSRL
Nu este medic/terapeut
XtremeSRL
tin minte ca ati mai scris despre problema asta. v-am raspuns la aceasta problema de pe contul de xtreme (sau 360). raspunsul era ca e posibil sa fie problema de burnout.

legat de faptul ca sunteti scriitor, probabil ca ar fi totusi recomandat sa NU faceti eforturi mentale solicitante. sunteti la o varsta la care refacerea celululelor este diminuata

cautati sa socializati cat puteti, sa iesiti la aer, prin parcuri atunci cand e lume. genul acesta de activitati va stimuleaza suficient mintea si va echilibreaza
0
29-08-2023, ora 12:07
Pirnero
Nu este medic/terapeut
Pirnero
Mulțumesc pentru răspunsuri. Da, se pare că, timp de câțiva ani, am făcut eforturi mentale exagerate. Am obosit psihic și îmi vine greu să mă refac (sunt și la o vârstă când acest lucru este destul de dificil de realizat). Am făcut, timp de un an, tratament cu Quetiapină și Tritico și, în acea perioadă, m-am simțit mai bine, în sensul că reușeam să dorm. Acum, însă, nu mai fac tratament la psihiatru și am optat pentru terapie cognitiv-comportamentală. Să sperăm că va da rezultate. Problema este că am și alte afecțiuni (spondiloză, gastrită antrală congestivă, colon iritabil, hernie hiatală), care-mi cauzează stări foarte neplăcute (greață și vărsături).
0
30-08-2023, ora 22:10
ThunderBay
Nu este medic/terapeut
ThunderBay
N-ati raspuns la intrebarea Clarei.

Cand ati luat Quetiapina si Trittico, va mai durea CAPUL ??
0
12-09-2023, ora 21:41
Alexdavid
Nu este medic/terapeut
Alexdavid
Buna seara tuturor, as avea si eu o intrebare si dorinta de a primi un raspuns multumesc acum 3 ani de zile am facut cu avc ischemic foarte minor, cand spun minor a doua zi totul a revenit la normal brat picior in regula dar, am de atunci o presiune intracraniana pe langa durere la tample si dureri de ochi constant slabiciune musculara la picioare mai exact coapse..dezechilibru din cauza dureri de tample, o senzatie constanta in stomac gen fluturi in stomac dar fara nici un motiv intepaturi in piept pur si simplu simt ca ma topesc din picioare fara energie obosit dureri de spate jos coapse maini picioare reci am 30 de ani nu beau nu alte chesti doar fumez si cate odata cafea.. Mentionez ca si inainte de AVC am avut acea presiune intracraniana.. Toate analizele au fost bune.. Am fost diagnosticat cu depresie si distonie psihovegetativa dar tin sa cred ca problemele astea sunt neurologice, prea multe dureri.. Va rog daca cineva ma poate ajuta cu un sfat orice, multumesc mult sanatate tuturor
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerile de cap, raportate anual de peste 50% dintre oamenii de pe glob
  • 1,25 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri de cap
  • E normal să te doară capul uneori?
  •