Durere profunda la piciorul drept, intr-o parte a genunchiului, spre interior

15-02-2015
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna ziua,
Doresc sa va prezint cazul mamei mele, in speranta ca ma puteti ajuta cu niste sfaturi. Imi cer scuze inca de la inceput pentru prezentarea lunga.

Prezentare generala
= = = = = = = = = = =
Varsta: 59 ani
Greutate: 82 kg - insa acum incearca sa slabeasca, constienta fiind ca are obezitate de gradul I, conform indicelui de masa corporala
Inaltime: 162 cm, pensionara, cu reumatism si varice marunte (vinisoare, la nivelul piciorului - nu-si iesite inafara).
Are si probleme cu coloana - ultimele inele ii sunt deplasate, insa nu o doare decat ft. rar.

De prin vara 2014 a inceput sa o doara piciorul drept, intr-o parte a genunchiului, spre interior, unde s-a si umflat. Nu o doare incheietura. Durerea vine dintr-o data si asa si dispare.
In miscare nu o doare asa de rau, in repaos o doare mai tare - o doare noaptea, o doare cand sta pe scaun.

Stangul ii e umflat doar la glezna insa nu o doare.

Investigatii
= = = = = =
Reumatologie
- - - - - - - - - - -
In noiembrie 2014 am fost la reumatologie unde si-a facut un set de analize si radiografie la ambii genunchi + inca o radiografie la degetele de jos de la picioare.
Rezultate radiografii: https://www.dropbox.com/s/o36xafjabropx3w/radiografii.jpg?dl=0
Rezultate analize: https://www.dropbox.com/s/cg7f7c5aje0q6kn/analize.jpg?dl=0

Rezultatele analizelor au fost foarte bune. Medicul i-a zis pe baza radiografiilor ca are artrita in stadiul 1 (de la 0 la 4). Piciorul stang i-a spus ca e umflat din cauza proastei circulatii.
Tratament prescris:
1. Synotabs - pentru refacerea articulatiilor
2. Vessel Due - pt circulatie - continuu 6 luni de zile si pe urma anual cate 2 serii de cate 2 luni de zile.

Chirurgia cardio-vaculara
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fiindca durerile erau parca din ce in ce mai mari, la inceputul anului 2015 a mers la un control la chirurgia cardio vasculara, unde credeam ca o sa-i faca testul Doppler, insa nu a fost asa, consultul a insemnat doar palpatul zonelor picioarelor.
Medicul i-a spus sa continue tratamentul cu Synotabs si Vessel Due si i-a prescris sa-si cumpere ciorapi elastici clasa medie. Ca si diagnostic nu i-a zis nimic. doar ca are circulatia foarte proasta...
Scrisoare medicala de la chirurgia cardio-vasculara: https://www.dropbox.com/s/9we0q4hzlqhputf/CHIRURGIA%20CARDIOVASCULARA%20-%20scrisoare%20medicala.JPG?dl=0


Maica-mea urmeaza tratamentul cu Synotabs, Vessel Due de aproape 3 luni, insa pe dansa o doare la fel de tare, uneori chiar mai tare decat inainte.
Din acest motiv stau si ma intreb daca nu au fost superficiale investigatiile medicilor si daca nu cumva ar mai trebui facute si alte investigatii.

De ex., fiindca nimeni nu i-a dat un diagnostic privint circulatia, ma intreb daca nu cumva ceea ce are maica-mea este insuficienta circulatore periferica de tip venos sau mai rau tromboza venoasa, care puteau fi diagnosticata, din ce am citit eu pe net, prin realizarea testului Doppler la medicul specialist in chirurgia cardio vasculara, test care insa nu i s-a facut.
De asemenea ma intreb daca un RMN ar ajuta in acest sens, fiindca nu cred ca medicii stiu exact din ce cauza o doare in lateralul genunchiului asa de tare.

Precizez ca durerile nu sunt zilnice, insa sunt zile cand o doare ft. rau, incepe ca si un junghi durerea. Mai as preciza ca de vreo 2-3 saptamani a bagat de seama ca pusca incheietura egnunchiului drept (ca si cum ar rupe o napolitana). In plus maica-mea simte seara un tremur interior, ca si cum ar avea emotii, fara insa un motiv anume.

Va rog mult de tot sa-mi clarificati nedumeririle de mai sus si sa ma ajutati spre a lua o decizie referitor la ce e de facut in continuare.

Multumesc din suflet!
14 comentarii
0
15-02-2015, ora 21:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Desigur ca poate fi vorba despre o insuficienta venoasa profunda (de competenta specialistului in chirurgie vasculara).
Poate fi vorba si despre macro- si micro-angiopatia diabetica (la aceasta greutate este diabetica 99, 99%).
Poate fi vorba si despre un sindrom compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar), agravat enorm de cele 30 kg in exces.
Din cele descrise de D-voastra este vorba despre distrugerea cartilajului articular al genunchiului (gonartroza), distrugere cauzata de cele 30 kg in exces.
Prin urmare, cel mai important si mai urgent tratament consta in reducere ponderala (30 kg), coroborata cu reducerea drastica a efortului fizic.
Abia dupa normalizarea greutatii se poate pune problema unui tratament activ, adica endo-protezarea articulatiei distruse.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-02-2015, ora 21:30
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna seara!
Multumesc pentru raspuns.
1. Specialistul in chirurgia vasculara la care a fost nu i-a spus nimic despre insuficienta venoasa profunda. Aceasta cum se depisteaza - printr-o simpla palpare a zonelor sau e nevoie de teste mai amanuntite (gen testul Doppler)?

2. 'Poate fi vorba si despre macro- si micro-angiopatia diabetica (la aceasta greutate este diabetica 99, 99%). ' nu sufera de diabet.

3. 'distrugerea cartilajului articular al genunchiului (gonartroza)' - pe baza radiografiei (https://www.dropbox.com/s/o36xafjabropx3w/radiografii.jpg?dl=0) nu i s-a pus acest diagnostic.


Mama mea deja tine regim de slabire, insa nu poate sa mai stea asa cu acele dureri groaznice. Efort fizic nu face. Poate ca nu m-am facut pe deplin inteles, insa pe dansa nu o dor articulatiile, ci are dureri profunde, de scurta durata, pe lateralul genunchiului, in partea din interior - catre piciorul stang. Nu o doare genunghiul in sine..
M-ar interesa sa stiu cui sa ne adresam in continuare, inafara unui nutritionist, pentru a identifica cu exactitate cauzele acelor dureri, care tind sa cred ca nu sunt doar din cauza celor 30 de kg in plus avand in vedere ca sunt atat de profunde si 'vin' si 'pleaca' - dureri sub forma de junghi.

Stima!
0
15-02-2015, ora 21:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Durerile descrise sunt tipice gonartrozei (distrugerea cartilajului articular).
Starea vasculara se apreciaza mai ales clinic, dar si prin examene complementare, de catre specialistul in chirurgie vasculara.
Se impune obligatoriu asistenta unui diabetolog.
Daca nu intelege importanta greutatii in geneza suferintei actuale, nu este nimic de facut.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-02-2015, ora 22:01
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Multumesc. Interesant este faptul ca nici unul dintre specialistii la care a fost nu i-au spus nimic despre faptul ca ar trebui sa slabeasca (desi stie ca trebuie si chiar e intr-un proces de slabire), precum nici cum ca ar avea gonartroza - cu toate ca si-a facut radiografie la genunghi.

As mai dori sa va intreb daca ca si inlocuitor pentru Synotabs se poate folosi Artrostop sau Dona 1500g pulbere pentru solutie orala?
0
15-02-2015, ora 22:06
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Raspunsul este simplu: fie medicii ignora importanta obezitatii in geneza gonartrozei (99% din cazuri), fie incearca sa fie "draguti" si sa nu-si indeparteze pacientii dezvaluindu-le adevarul, unul dureros si adesea inaccceptabil..
Produsele mentionate sunt suplimenti nutritivi, adica substante chimice fara eficacitate demonstrata stiintific: prin urmare, le consuma sau nu, efectul este acelasi.
facut.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-02-2015, ora 22:50
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Am inteles. Deci sunt mai mult apa de ploaie acele medicamente..
0
15-02-2015, ora 22:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nuuuu
Ati inteles gresit: nu sunt medicamente, ci suplimente nutritive.
Diferenta intre medicamente si suplimenti alimentari este capitala: medicamentele au o eficacitate demonstrata stiintific si au trecut prin nenumarate "filtre" inainte de a fi comercializate.
Suplimentele nutritive sa comercializeaza ca orice alt produs alimentar de pe piata.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-02-2015, ora 22:57
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Inteleg. De aia nu au nevoie nici de prescriptie medicala aceste suplimente. Pacat ca totusi sunt atatea suplimente si multe din ele ridicate in slavi ca au efecte atat de bune..
0
15-02-2015, ora 22:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Da, dar uitati ca ""reclama este sufletul comertului""..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
28-05-2015, ora 21:16
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna ziua,
Revin cu niste informatii dupa ce maica-mea a fost la un control la spitalul judetean, la reumatologie.

Medicul s-a uitat peste radiografia facuta in noiembrie anul trecut si i-a zis ca nu are deloc artrita (in noi. medicul reumatolog de atunci i-a spus ca are atrita de gradul I;...nici nu mai stim pe cine sa credem...)
Dupa palpare i-a zis ca are un tendon inflamat si ca din cauza aceasta o doare. I-a facut o injectie cu DIPROPHOS + Xilina si i-a spus ca daca in circa 10 zile nu se amelioreaza simptomele sa revina sa-i mai faca inca o injectie.
Legat de aceasta injectie, am citit prospectul ei pe net, insa tot am cateva neclaritati:
- este un cortizon aceasta substanta (cel mai probabil) sau acid hialuronic?
* despre cortizon am citit cum ca ar fi foarte neindicat, avand multe efecte adverse
* despre acidul hialuronic stiu ca este cunoscut mai ales pentru diminuarea ridurilor insa am gasit si ca 'Injectat în articulaţie, el calmează durerile şi face să crească mobilitatea articulaţiei respective. Însă acidul hialuronic nu poate influenţa uzura articulară. Sunt posibile unele efecte secundare: dureri şi (mai rar) inflamaţii. '
- daca e cortizon e adevarat ca exista si o tendinta de ingrasare dupa administrarea lui ?

Dupa 15 zile de la injectie, zice ca se simte mult mai bine, dar ca mai are dureri (gen intepaturi) in locul unde i-a facut injectia, insa doar din cand in cand.

Sincer dupa ce am tot citit despre cortizon sunt cam ingrijorat si ma gandesc ca era poate mai bine sa nu accepte sa i se faca acea injectie...
Este ok acest tratament (injectia) - adica chiar rezolva problema sau e ceva doar temporar si durerile o sa reapara ?
Multumesc mult!
0
28-05-2015, ora 21:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Asa cum deja v-am mentionat, atat produsele cortizonice (de tip Diprophos), cat si altele injectate intra-articular, au o actiune profund daunatoare in cazul mamei D-voastra.
Motivul este simplu: ignora adevarata problema, si anume cele 30 kg in exces, care au distrus articulatiile.
Fara intelegerea legaturii dintre greutatea excesiva si durerea articulara (semn al distrugerii articulare), nu va reusi sa amelioreze situatia actuala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
25-10-2015, ora 20:37
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna ziua,

Revin dupa mult timp, timp in care problemele mamei mele legate de genunchiul drept au continuat - durerea este chiar mai accentuata.
Recent a facut un RMN, rezultatul fiind cel de mai jos:


****************************************************************************
Regiunea de examinat: RMN Genunchi Drept

Examenul RM al genunchiului drept evidentiaza edem osos tibio-femular intern-suprasolicitare.
Osteofite tibio-femurale predominant interne.
Ligamente incrucisate de aspect RM normal, fara semne de ruptura.
Ruptura CPMI cu dislocare interna si impingement LCM.
Intindere LCM, LCL.
Defecte cartilaginoase tibio-femurale interne.
Tendon patelar, tendon cvadricipital, tendon popliteal de aspect RM in limite normale.
Fara lichid patologic intraarticular.
Fara modificari de semnal in structurile musculare adiacente articulatiei genunchiului.
Fara modificari de semnal in partile moi din regiunea genunchiului.
Fara formatiuni tumorale.

CONCLUZIE:
Gonartroza cu defecte cartilaginoase tibio-femurale interne.
Ruptura CPMI cu dislocare interna si impingement LCM.

Recomandam consult ortopedic.

****************************************************************************

Inca nu am fost la ortoped, insa doresc sa aflu si parerea dvs. in legatura cu diagnosticul dat. Acea ruptura necesita interventie chirurgicala ?
Precizez ca in ultimele luni maica-mea a slabit circa 6 kg prin miscare si dieta si continua sa slabeasca.
0
25-10-2015, ora 20:42
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Situatia actuala este datorata, cu mare probabilitate, neintelegerii conduitei corecte (precizata in raspunsul de pe 15 febr 2015).
Va mentionam ca trebuie sa slabeasca minim 20 kg si mai ales trebuie sa reduca DRASTIC efortul fizic.
Dansa procedeaza absolut invers, incearca sa slabeasca prin efort, ceea ce duce, logic, catre agravarea distrugerii articulare, cu agravarea consecutiva a suferintei (edemul osos mentionat este tocmai expresia supra-solicitarii articulare, a efortului fizic excesiv coroborat cu greutatea exagerata).
Este evident ca interventia chirurgicala este inutila si chiar total contra-productiva.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
25-10-2015, ora 20:46
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna seara,
Mutumim pentru raspunsul atat de prompt si pentru informatiile furnizate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durere la nivelul piciorului (neurinomul Morton) - primul ajutor
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Durerea de picioare
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • De ce te dor picioarele - cauze și tratament
  •