Dulciurile

17-08-2017
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Daca vrem sa slabim, dar suntem dependenti de dulciuri, cata cantitate si cat de des putem manca fara a fi probleme pentru ingrasat/depunere grasime?
Stiu ca foarte putin, dar mai exact.
Multumesc
47 comentarii 12 Înainte ›
0
17-08-2017, ora 19:00
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Foarte simplificat, mancati zilnic (cu tot cu dulciuri) mai putine sau cel mult tot atatea calorii cate consumati prin activitate.
0
17-08-2017, ora 20:11
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Trebuie sa inmultesti kilocaloriile ( / 100 de grame ) cu greutatea totala pe care o are produsul, sunt scrise pe ambalaj !
In principiu trebuie sa nu depasesti 2000 de kcal pe zi ca sa nu te ingrasi, deci vezi cat are mancarea gatita pe care o mananci iar de restul poti manca dulciuri ! Bine ar fi sa te opresti cu dulciurile la un maxim de 7-800 de kcal ca sa mai poti manca si altceva mai sanatos !
0
19-08-2017, ora 13:40
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Multumesc!!!
1
19-09-2017, ora 11:40
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Nu doar aportul caloric excesiv din dulciuri este periculos pentru sanatate. Ci comportamentul in sine si lipsa de control. Dependenta de dulciuri are o componenta psiho-emotionala puternica de cele mai multe ori care ar trebuie exploatata pentru a gasi solutii non-alimentare.

Produsele bogate in zaharuri si grasimi industriale - dulciurile concentrate din comert, fie ele ciocolate, biscuiti, napolitane, bauturile carbogazoase, chips urile, bauturile indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, sucurile din comert din fructe sau cu aroma de fructe - ele nu sunt necesare pentru o alimentatie sanatoase si prin urmare se recomanda 0-1 sau 0-2 portii pe saptamana in functie de aportul caloric estimat pentru particularitatile dvs. antropometrice.

Chiar daca reiau unele notiuni de mai sus, ai aici un exemplu, conform recomandarilor americanilor - unde totul este cu zahar: la un necesar caloric de 2000 de calorii pe zi, sursele concentrate de grăsimi saturate și zaharuri nu trebuie sa depaseasca 260 calorii/ zi (13% din totalul caloric zilnic estimat) sau 2-3 porții în valoare totală de 1, 820 calorii/ săptămână...
În această categorie se regăsesc: zahărul de masă pe care il pui in cafea, mierea din ceai, smântâna din ciorbe, untul, untul de arahide, produsele de tip fastfood, cele de patiserie, cofetărie, dulciurile concentrate din comerț, chips-urile, covrigeii sau biscuitii sarati cu diverse arome, înghețata, băuturile răcoritoare îndulcite etc. si as adauga eu chiar si caloriile din bauturile alcoolice.. iar aceste recomandari sunt emise pentru o persoana fara probleme de greutate...

Ideal e sa incerci sa controlezi aceasta dependenta de dulce - sa tratezi cauza, nu sa temperezi efectul cu riscurile de rigoare. Trebuie sa stii ca nu este interzis absolut dulcele, dar trebuie sa fie de calitate - o bucatica de ciocolata cu peste 70% cacao, o clatita mica cu putina dulceata de casa, o portie prajitură cu brânză, o bucatica tartă usoara cu fructe, acestea nu doar ca sunt deserturi delicioase, dar in proportiile optime si cu ingrediente de calitate pot fi chiar nutritive - si nu cantitate, pe care se pune accentul la produsele din comert - cat mai mult la un pret cat mai mic si valoare nutritionala 0.

Dulcele e ideal sa fie consumat cu placere, sa fie un rasfat ocazional, nu o forma de anestezie pentru organism. Te poti consulta cu un psiholog, psihoterapeut pentru a identifica motivele de a manca aceste dulciuri.

Multa sanatate iti doresc!
0
02-11-2017, ora 15:28
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Buna ziua,

Ati spus ca ciocolata cu peste 70% cacao este un dulce de calitate. Sa inteleg ca, cacaoa este un aliment bun de consumat ? E util organismului in vreun fel ?

Ce parere aveti despre miere ? E ok daca iau cate o lingurita de miere dupa masa ?
1
08-11-2017, ora 16:09
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua, Martin,

Cacaua poate fi inclusa cu succes in dieta, ocazional si in cantitati moderate, in functie de toleranta si preferintele individuale, astfel incat sa nu aduca un exces de grasimi saturate sau zaharuri din dieta. Conteaza cum se jongleaza cu alimentele si nutrientii de peste zi.

Are un continut bogat in substante cu proprietati antioxidante de exemplu, dar avand in vedere cantitatea relativ mica recomandata vorbim de efecte sinergice, impreuna cu alte alimente si obiceiuri considerate sa le spun asa „sanatoase”, consumate in cadrul aceleeasi mese sau in dieta, in general.

Alimente considerate sanatoase: respectarea portiilor de lactate recomandate, a fructelor si legumelor, a cerealelor integrale, a proteinelor slabe de buna calitate, a uleiurilor sanatoase si a oleaginoaselor etc. si respectarea recomandarilor de stil de viata (activitate fizica, renuntare la fumat, alcool, igiena mentala etc.).

Nu exista alimente în mod categoric sanatoase, ci diete sanatoase. Daca stii sa dozezi un aliment, oricare iti poate aduce beneficii, pe langa nutrientii in sine, chiar si placerea de a consuma o ciocolata calda cremoasa, facuta cu lapte si cacao de calitate fara adaos de zahar sau alti aditivi.

In ceea ce priveste mierea, poate fi la fel de bine inclusa in alimentatie, drept CONDIMENT in diverse preparate pentru proprietatile sale gustative. In lipsa acestei justificari, nu vad de ce s-ar aduce un aport suplimentar de zaharuri din dieta prin ingestia unei lingurite de miere dupa masa. Pentru vitamine, minerale, enzime etc., consumati ALIMENTE. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articol:

http://www.romedic.ro/mit-mierea-este-mai-sanatoasa-decat-zaharul-0P33962

Sper ca v-a fost util raspunsul. Multa sanatate!

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
0
08-11-2017, ora 20:59
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Multumesc pentru raspuns. Este foarte util ! La fel ca toate raspunsurile dvs. de pe acest forum, pe care le citesc cu mult interes pentru ca se vede clar ca provin de la o persoana foarte priceputa in aceasta stiinta.

In legatura cu mierea... Am uitat sa va spun ca eu sint cam dependent de dulciuri. Nu exagerez, dar simt nevoia sa iau putin dulce dupa fiecare masa... o bomboana, o cuta de ciocolata, orice. Si d-asta v-am intrebat de miere, credeam ca nu e asa rea ca celelalte dulciuri, dar acum am inteles cum sta treaba. Se pare ca n-am incotro decat sa le mai raresc. Eu de ingrasat nu ma ingras orice as manca (1, 83m/80kg), nu de asta imi faceam griji pentru dulciuri ci asa in general pt sanatate. Acum m-am apucat si de sport, dar am stat ani de zile fara sa fac nici un efort fizic si am mancat tot ce am dorit si nu m-am ingrasat decat foarte putin. Cred ca asa am eu organismul facut... sa nu ma ingras. Eu am avut probleme si cu glanda tiroida, hipertiroidism, poate si din cauza asta.
1
28-11-2017, ora 00:00
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Mai exact renunta la tot ce este zahar rafinat.

Vrei dulce?
Manaca fructe uscate (prune, caise), ciocolata neagra (>70% cacao).
Dar si cu astea nu exagera, minim posibil.

Zaharul in general uzeaza organismal mai repede, este o forma de combustil pentru organism care nimiceste mitocondriile in cellule.
Cel mai bun combustibil pentru organism sunt ketonele (grasimi). Creaza mult mai putini radicali liber in cellule decat zaharul.
Vrei sa imbatranesti repede si sa fii client de diabet: baga zahar in burdihan.

Singurul zahar aceptat este cel din legume (mai putin fructe) pentru ca vine cu micro si macro nutrienti care repara stricaciunile (oxidarea)de zaharul in sine.

Daca vrei sa fii prost, sa faci diabet, Alzheimer's, cancer, boli cardiovasculare manaca dulciuri si bea cola.
Vrei sa ai burta de gravida dar sa nu fii gravida manca dulciuri cu lopata.

Daca vrei sa fii destept si sa ajungi la batranetese sanatos cauta si vezi documentarul: That Sugar Film (2014) - IMDb
Dupa ce o sa-l vezi o sa vezi ca n-o sa mai vrei dulciuri.

Sananate.
0
28-11-2017, ora 20:05
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Sa mananc fructe "minim posibil" ?? E prima oara cand aud asta... Daca nici fructele nu mai sint bune de mancat... atunci nustiu ce mai ramane.

Apropo... Cu totii cred ca am auzit de expresia "felul 3", care evident ca se refera la dulciuri, prajituri. Prin deductie logica eu inteleg din "felul 3" ca e al 3-lea fel de mancare care se mananca la masa... la fiecare masa. Si atunci eu ma intreb, de ce exista acest fel 3 daca nu e voie sa mananci dulciuri ?. Pai ori e voie ori nu e ?
Eu am cam inteles cum sta treaba din raspunsul doamnei doctor de mai sus, dar acum am postat mai mult pentru ce a scris Turmeric.
0
28-11-2017, ora 21:18
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Zaharul din fructe: fructoza in cantitati mari este diabet curat.
Merele nu au zahar mult, dar portocalele au.

Alimetatia trebuie sa fie echilibrata: carbohidrati, grasimi, protein si tone de micro/macro nutrienti.
Cei mai multi micro/macro nutrienti sunt in legume si apoi in fructe.

Poti sa traiesti numai cu struguri?
Fructele cu mult zahar trebuies mancate rational.
Bea numai suc de portocale si o sa vezi cum ajungi.

Sursa numarul unu de diabet in USA este: corn syrup (sirop din proumb - fructoza pura) pus additional in toate mancarurile procesate ca sa fie apetisante.
Este la fel si in macarurile procesate din Ro.
0
28-11-2017, ora 21:25
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Leguma care este regele micronutrientilor este: kale, un tip de frunze de varza - are peste 500 de micronutrienti.

Mancarea cea mai proasta posibil pentru om este mancarea cu calorii fara micro/macro nutrient. Este mancare moarta (otrava).
Cel mai tipic exemplu este zaharul. Trestia de zahar are zahar si o gramada de nutrient, Vitamina C, potasiu pentru ca asa natura le-a facut pentru maimuta umana. Asa e sanatos sa le manaci impreuna.

Dar vulpea destepta scoate si rafineaza zaharul pe care il vinde cu profit si arunca melasa sau o da la fabricile de bere.
Unde omul/maimuta vicleana intervine ca sa faca profit din mancare sananatea e pe ultimul loc.
0
28-11-2017, ora 21:40
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Sa rapsund la intrebare de la inceput.

Atata timp cat mincati dulciuri nu o sa slabiti niciodata! NICIODATA!
De ce?

Pentru ca zaharul pune pancresul sa arunce in sange insulina sa tina zaharul sub control.
Insulina este un hormon care semnaleaza pentru organism sa stochezee reserve de energie, trasforma zaharul in glycogen in ficat si grasimi in zona viscerala.

Corpul uman a fost creat sa manance si sa stocheze energie cand are mancare din belsug si sa consume energia cand macarea nu mai este disponibila.
Datorita societatii multilateral dezoltate si cretine in care traim mancare de proasta calitate este din belsug peste tot acum.
Si animalele de colivie se uita la TV si baga zahar 24 de ore pe zi non stop la burdihan.
Este reteta ideala pentru obezitate, cancer, diabet, atac de cord, dementa.

De asta bunicii ne spuneau si in biblie e scris sa postim (fasting in engleza). Nu din cand in cand in fioecare zi daca e posibil.
Ca sa golim depozitele de zahar si grasimi. Trebuie facut curat in organism din cand in cand.Nu credeti.
Mancand duciuri in fiecare zi nu faceti decat sa infundati organismal (ficat, vase de sange, pancreas, .)
Detalii foarte multe despre subiectul asta sunt in cartea: Codul Obezitatii scrisa de Jason Fung.

Post sa va dau cartea in format PDF dar este scrisa in engleza.

Desteapta-te gurmandule din somul cel de zahar!
Amin.
0
29-11-2017, ora 15:17
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Dar SORBITOL-ul e bun ca inlocuitor pentru zahar pentru cei care sint dependenti de dulce ?
0
29-11-2017, ora 16:29
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Orice stimul de gust dulce streseaza pancreasul - secretia de insulina.
Vrei sa pacalesti organismul?
S-au facut studii si s-a constatat ca orice bautura inclusiv cola dietetica (calorii putine) fac rau la organism.
Ce e artificial este facut sa faca bani nu sa va tina sanatosi.

Mancati mancare buna (reala) nu la pachet si no sa mai fiti dependent de dulciuri.
Pofta de dulciuiri vine de la o deficienta de obicei magneziu.

Adresati problema correct fara a vopsi gardul putred.

Zaharul rafinat este de fapt un drog dar care omoara incet, nu asa repede cum e cocaina sau marihuana.

Acum fiecare traieste cum vrea, inclusive e legal sa fumezi marihuana in anumite tari.
0
30-11-2017, ora 21:34
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Pofta de dulciuri de multe ori indica o lipsa cronica/ deficient de potasiu.

Mananca mancare cu potasiu (banana, avocado, rosii, salata) si o sa vezi ca nu mai poftesti dulciuri.
Deficenta de potasiu are foarte multe efecte negative in timp (oase slabe, tensiune, diabet, oboseala).
Mancarea procesata nu are mult potasiu are sare care supreseaza potasiul.

Potasiul este mineralul care trebuie consumat zilnic in cantitati mari (5 grame pe zi - doza zilnica).
Este din abundenta in legume, fructe si plante. Plantele nu pot creste fara potasiu.
Nu cauta pastille ca nu au acelasi effect.
0
30-11-2017, ora 22:19
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Poate ca uneori e de la potasiu, dar alte ori e doar din simpla cauza ca ciocolata e chiar a dracului de buna ! Cand mesteci o cuta de ciocolata in gura incep sa se secrete prin corp toate substantele bune care te fac sa te simti ca in paradis !
0
30-11-2017, ora 23:11
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Da e adevarat.
Cicolata stimuleaza repede productia de dopamina, care shimba in mod placut dispozitia.
Daca vrei sa schimi brusc din depresie, oboseala, amorteala, somnolenta ia o bucata de ciocolata neagra peste 70%> cacao.
Are efectul scontat si e sanatoasa atata timp cat nu are mult zahar.
0
30-11-2017, ora 23:17
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Am incercat si cu ciocolata cu 70% cacao, dar nu are acelasi efect (poate chiar contrar) pentru ca e amara. Dar cine stie, poate am nimerit eu una de proasta calitate...
0
16-12-2017, ora 01:07
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Lasa ca daca mancam dulciuri chiar si cu zahar rafinat dar doar de 1-2 ori pe sapt.nu are nimic.Daca mancam in fiecare zi e o problema.Si asta-i buba fructe cica minim posibil dsca nici fructe nu piti sa mananci cate vrei atunci ce sa mananci? Plus ca mie nu imi plac legumele aproape delic, doar asa putin rosiile si castravetii, dar atat, de celelalte nu prea ma ating, pur si simplu nu imi plac.Si nu sunt de acord deloc cu ce a zis Turmeric, sa nu mancam dulciuri delic, inteleg, cumpatat dar deloc?Si mai ales ca eu sufar psihic pofta de mancare si de dulciuri e mare, ma refugiez in dulciuri cateodata, asta sunt eu.Si ca chestie, am intrebat un medic psihiatru daca faci diabet de la dulciuri si mi-a zis ca nu, slabe sunt sansele, si il cred fiindca toti bolnavii de diabet si in general batraniu aia multi care il fac nu cred ca au bagat atatea dulciuri in ei.Altele sunt cauzele mi-a zis si mi-a zis sa nu devin ipohondru asa ca eu cred ca Turmeric exagereaza rau.Trebuie si putem sa mabcam si duociuri dar cumpatat nu excesiv
0
16-12-2017, ora 05:18
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Daca nu-ti plac legumele deloc dar iti plac ducliurile esti pe calea cea "buna": diabet, pietre la rinichi, cancer, Alzheimer, boli cardiovasculare.
Dulciurile sunt facute pentru profit nu pentru a hrani corpul uman.
Drum bun.
0
16-12-2017, ora 14:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
E bine sa punem pe fundul gratarului putin ulei in conditiile in care avem steatoza hepatica? Sau trebuie neaparat sa folosim gratar cu aburi?
Ce fel de carne e recomandata in steatoza hepatica?
0
22-12-2017, ora 18:27
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Zaharul brut e stabil termic ?

E vreo diferenta intre "zahar brut" si "zahar brun" ?
0
22-12-2017, ora 20:18
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Ca aliment nici una, ambele tipuri produc mai multa stricaciune in organism decat hranesc, pentru ce este o sursa de mancare/nutritie saraca in micro-nutrienti.
0
22-12-2017, ora 21:08
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Turmenic, apreciez raspunsul tau, dar il stiam deja dinainte.
As prefera un raspuns de la un specialist, nu de la cineva care a vazut un filmulet despre zahar si a ramas obsedat de asta. Tu esti atat de patimas incat nici nu ai inteles ce am intrebat.
0
29-12-2017, ora 16:24
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Specialistii se uita dupa clienti noi (dupa portofelul tau) nu au timp de explicatii fara plata pe gratis.
Vezi ce ti-am scris in postul celalalt destre YouTube traducere in Romana.
Daca ai timp pot sa-ti trimit zeci de link-uir care o sa-ti raspunda la toate intrebarile de nutritive, timp sa ai sa le vezi.
Sananate.
0
30-12-2017, ora 19:22
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
E adevarat, dar nu poti sa-i invinuiesti. Asta e serviciul lor, din asta traiesc. Ca orice om cu orice alta meserie. Daca la tine la servici ti-ar zice seful ca de azi incolo va trebui sa muncesti pe gratis, ti-ar conveni ?

O sa ma uit si la filmul indicat de tine. Pentru mine a inceput sa fie o pasiune asta cu nutritia. :) Mi se pare ceva interesant care chiar merita studiat.
0
25-01-2018, ora 18:09
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Cate grame de zaharuri e recomandat sa consumi pe zi ? Ma refer la cele din fructe, nu zahar rafinat.
1
25-01-2018, ora 20:50
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Conform WHO numai 5% din caloriile zilnice are trebui sa fie din zahar/sugar pentru o sananate optima.
Deci din cele 2000 de calorii numai 100 de calorii ar trebuio sa fie din zahar.
Un mar de 100g are 50 de calorii, deci poti manca 2 mere.
Restul de calorii 65%-70% ar trebui sa fie din grasimi si restul din proteine.

Un om normal are zahar/glucoza in organism in jur de o lingura (tsp) la o glicemie normala. Ce e peste nu e bun.

Problema mare este ca zaharul este adaugat peste tot in toate alimentele ca da dependenta.
Se mananca mult peste 50% din calorii din zahar.
Zaharul este subventionat puternic si este profitabil pentru industria alimentara.

Chiar daca eviti complet zaharul alb tot o sa manaci zahar rafinat in: paste, paine, sosuri, pariserie, etc.

Regula de 5%
5% zahar pe zi este aprox 25 grame de zahar/zi, aproximativ 6 lingurite (2tsp sau 6tbsp).
O cocacola are aprox 10 lingurite (10tbsp).

tbsp. - tea spoon (lingurita de ceai)
tbs - spoon / lingura normala
1 tbs = 3 tbsp.
0
25-01-2018, ora 21:07
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Acel 5% se refera la totalul de carbohidrati (zaharuri, amidon, fructoza, glucoza), sau care din ele mai exact ?
Pe mine ma intereseaza doar ce are legatura cu fructele, nu alte mancaruri cu zahar rafinat.
0
25-01-2018, ora 22:29
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
The World Health Organization is again urging people to lower the amount of sugar they eat.

The Geneva-based global health agency says getting daily sugar intake to below five per cent of one's daily caloric intake would be optimal but reiterated that restricting intake to no more than 10 per cent is also good.

"We should aim for five per cent if we can... but 10 per cent is more realistic, " said Dr. Francesco Branco, head of nutrition for health and development for WHO.

The draft recommendations, which will likely be contentious, will be open for public comment for the rest of the month until March 31. Then the agency and scientific advisers will finalize the guidance.

"Sugar might become the new tobacco in terms of risk, " said Branco at a news conference in Geneva on Wednesday morning.

Branco warned about the "sugars that we don't see."

"It's sometimes in condiments, sauce added to meats, a tablespoon of ketchup has up to seven grams of sugar [and] sweetened yogurt up to six grams."

The WHO has long urged people to limit sugar calories to below 10 per cent of their daily calories, but the five per cent target is new.

To put it into context, five per cent would be about six teaspoons of sugar a day; a can of sugar-sweetened soda contains about 10 teaspoons of sugar.

Added sugars in diet linked to heart disease

Branco was particularly concerned about pop drinks and children.

"An average serving at a fast food place of sugar-sweetened soda... approaches 30 grams of sugar per serving, " noted Branco. "That already exceeds the recommended daily serving for a child."

He emphasized that if parents can limit their child's intake to the five per cent mark, the child will have almost no tooth decay in addition to being healthier and unlikely to become overweight and obese.
Adaugă un comentariu / răspuns
47 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.