Diagnostic genunchi (RMN)
Sunt din Timisoara. Astazi am primit rezultatul de la RMN. Diagnosticul e urmatorul : "intindere LIA leziuni fibrilare incomplete insetiei LIA si ruptura corn posterior menisc intern". Daca imi puteti da unele lamuriri cum ar fi : presupune operatie, fizioterapie.ma rog detalii despre acest diagnostic si despre ceea ce urmeaza sa fac.
Multumesc.
Multumesc.
8 comentarii
Stimate Domn,
RMN-ul nu are absolut nici o semnificatie in absenta unui consult clinic specializat.
Daca nu aveti dureri, instabilitate, blocaje etc puteti ignora cu totul rezultatul RMN.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
RMN-ul nu are absolut nici o semnificatie in absenta unui consult clinic specializat.
Daca nu aveti dureri, instabilitate, blocaje etc puteti ignora cu totul rezultatul RMN.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Nu am dureri, am doar instabilitate la schimbari bruste de directie. Intrebarea mea e ce anume inseamna : ruptura de corn posterior menisc intern " si daca o pot rezolva altfel decat prin operatie.
Multumesc.
Multumesc.
Va rog, daca aveti o adresa de mess, va pot trimite si imaginile RMN ca sa va faceti o opinie.
Stimate Domn,
Doar diagnosticul clinic este relevant (consultatia efectiva) si nu examenul RMN.
Cautati un ortoped bine familiarizat cu problematica genunchiului. Eu ma ocup in prezent practic doar de glezna si picior.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Doar diagnosticul clinic este relevant (consultatia efectiva) si nu examenul RMN.
Cautati un ortoped bine familiarizat cu problematica genunchiului. Eu ma ocup in prezent practic doar de glezna si picior.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Am un deosebit respect fata de D-voastra, ca doctor, dar daca nu va ocupati de "durerea" mea nu stiu de ce v-atri mai obosit sa-mi raspundeti.
Stimate Domn,
Cred ca ati inteles de ce v-am raspuns: pentru a va determina sa intelegeti ca rezultatul RMN nu are nici o valoare intrinseca, in absenta unei consultatii specializate.
Exista zeci, poate sute de situatii diferite, avand tratamente fundamental diferite. Aplicarea unui tratament necorespunzator si automedicatia genereaza sechele pe toata viata.
Neglijarea unei rupturi meniscale poate genera leziuni cartilaginoase, dar numai examenul clinic poate prescrie sau nu operatia. Pe de alta parte, nici interventia chirurgicala nu este anodina, trebuind foarte bine cantarita. Credeti ca v-as putea indica sau nu operatie fara macar sa fiti consultat??
Cu mereu aceeasi stima,
Dr. Marius Uscatu
Cred ca ati inteles de ce v-am raspuns: pentru a va determina sa intelegeti ca rezultatul RMN nu are nici o valoare intrinseca, in absenta unei consultatii specializate.
Exista zeci, poate sute de situatii diferite, avand tratamente fundamental diferite. Aplicarea unui tratament necorespunzator si automedicatia genereaza sechele pe toata viata.
Neglijarea unei rupturi meniscale poate genera leziuni cartilaginoase, dar numai examenul clinic poate prescrie sau nu operatia. Pe de alta parte, nici interventia chirurgicala nu este anodina, trebuind foarte bine cantarita. Credeti ca v-as putea indica sau nu operatie fara macar sa fiti consultat??
Cu mereu aceeasi stima,
Dr. Marius Uscatu
Imi pare erau daca D-voatra ati inteles ca pe baza raspunsului domniei voastre voi lua o oarecare decizie. Vroiam doar sa stiu ce inseamna diagnosticul respectiv, nimic mai mult. Orice opinie, e binevenita, dar nu hotaratoare.. Va multumesc si va mai intreb odata " Ce inseamna ruptura corn posterior menisc intern" ?
Stimate Domn,
Intr-adevar am neglijat explicatia rupturii:
- meniscul reprezinta o formatiune fibroasa, aflata intre tibie si femur, de fiecare parte a ligamentelor incrucisate, care se afla la mijlocul articulatiei. Ca urmare, exista un menisc intern si altul extern.
- meniscurile au o forma "lunara", respectiv forma Lunii din primul sau ultimul patrar, forma consacrata dpdv artistic. Prezinta doua coarne, respectiv un corn posterior si unul anterior (partile mai subtiate). Acestea se pot rupe sau dezinsera, provocand simptomatologia de tip meniscal, caracterizata prin durere, senzatie de instabilitate articulara si limitarea miscarilor articulare.
- operatia artroscopica presupune eliminarea partii rupte a meniscului, care nu se mai regenereaza si care poate determina leziuni cartilaginoase. Aceasta ruptura este de obicei mica, respectiv 5-10% din suprafata meniscala, iar eliminarea ei artroscopica nu este urmata de consecinte articulare grave.
- de aici incolo, discutia se complica, referitor la indicatia chirurgicala sau abstentie. RMN-ul are doar un rol minor, si am intalnit de nenumarate ori rupturi obiectivate pe RMN, care nu s-au regasit in timpul interventiei chirurgicale.de aici importanta capitala a unui examen clinic competent.
Sper ca m-am facut bine inteles si nu am utilizat prea mult "pasareasca" medicala.
Cu aceeasi stima,
Dr. Marius Uscatu
Intr-adevar am neglijat explicatia rupturii:
- meniscul reprezinta o formatiune fibroasa, aflata intre tibie si femur, de fiecare parte a ligamentelor incrucisate, care se afla la mijlocul articulatiei. Ca urmare, exista un menisc intern si altul extern.
- meniscurile au o forma "lunara", respectiv forma Lunii din primul sau ultimul patrar, forma consacrata dpdv artistic. Prezinta doua coarne, respectiv un corn posterior si unul anterior (partile mai subtiate). Acestea se pot rupe sau dezinsera, provocand simptomatologia de tip meniscal, caracterizata prin durere, senzatie de instabilitate articulara si limitarea miscarilor articulare.
- operatia artroscopica presupune eliminarea partii rupte a meniscului, care nu se mai regenereaza si care poate determina leziuni cartilaginoase. Aceasta ruptura este de obicei mica, respectiv 5-10% din suprafata meniscala, iar eliminarea ei artroscopica nu este urmata de consecinte articulare grave.
- de aici incolo, discutia se complica, referitor la indicatia chirurgicala sau abstentie. RMN-ul are doar un rol minor, si am intalnit de nenumarate ori rupturi obiectivate pe RMN, care nu s-au regasit in timpul interventiei chirurgicale.de aici importanta capitala a unui examen clinic competent.
Sper ca m-am facut bine inteles si nu am utilizat prea mult "pasareasca" medicala.
Cu aceeasi stima,
Dr. Marius Uscatu
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 7ruptura partiala de menisc
- 7durere de genunchi - tratament naturist
- 7genunchi obositi
- 8blocarea genunchiului
- 6Ruptura posttraumatica partiala a LIA
- 1Durere de genunchi
- 5Fractura picior in 3 locuri: la genunchi, jos la glezna si la mijlocul osului
- 7Umflatura sub genunchi nedureroasa
- 3am alunecat si am cazut pe genunchiul stang
- 6Am dureri de genunchi cand ploua!
- 10Sport de performanta... accidentari, tendon rupt, probleme la genunchi
- 2durere genunchi
- 0Lovitura la genunchi = ruptura de menisc?
- 2durere genunchi - in attn. dlui dr Marius Uscatu
- 1inflamarea genunchiului
- 2Durere in spatele genunchiului
- 1displazie trohleara
- 1Ortopedie.. Condroblastom condil femural lateral
- 0Problema genunchi stang
- 3Radiografie genunchi
Mai multe informații despre: Genunchiul ligamentele
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Entorsa gleznei
- Boala Osgood-Schlatter (Apofizita tibială anterioară de creștere)
- Gonartroza (artroza genunchiului)
- Ruptura de ligamente
- Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului
- Leziunile de menisc
- Ruptura de menisc
- Condromalacia rotuliană (patelară) - condropatia
- Fracturile rotulei
- Osteoartrita genunchiului
- Articulatia genunchiului (genunchiul)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: