Despre traumatismele dentare la copii

25-07-2013
Alemiro
Nu este medic/terapeut
Alemiro
Fiica mea in varsta de 8 ani a cazut de curand si incisivul permanent (care inca este in crestere) i-a fost afectat. Din fericire, s-a ales cu o usoara fisura (se vedea doar cu lampa aceea), radacina nu a fost afectata (radiografia indica acest lucru), insa i s-a spart smaltul (0, 5mm).

Doctorita ei (mergem la o clinica privata specializata in stomatologie pediatrica) i-a pus pe dintisor o plomba (fff mica) din ionomer de sticla. Mi-a cerut acordul, eu i-am zis sa faca asa cum crede ca este mai bine pentru dinte...

Acum imi fac o mie de reprosuri ca nu trebuia sa o las sa se atinga de dinte... Ca poate mai crestea...ca poate se mai refacea, etc. De cateva nopti nu mai am liniste, rasfoiesc internetul in lung si n lat. O fi bine sau nu o fi bine? Oare smaltul din jur, sanatos, poate fi afectat de aceasta plomba?? Poate sa fie mai rau decat ar fi putut fi in situatia in care dintele era lasat liber sa creasca?
3 comentarii
0
26-07-2013, ora 07:06
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Alemiro, ionomerul de sticla nu ii afecteaza dintele si este un mod bun de a reface lipsa de substanta. Smalt in locul respectiv nu se mai formeaza; prin eruptia dintelui, corona dintelui se observa din ce in ce mai mult in cavitatea bucala, dar ea este deja formata in os... asa ca nici gand sa se refaca singur. Dupa cum ti s-a zis probabil, dintele trebuie supravegheat dintele periodic, sa se vada daca ramane vital, daca nervul din el moare ( si trebuie intervenit pe canal) sau ramane viu :). Multa bafta si multa liniste!:)
0
26-07-2013, ora 22:37
Alemiro
Nu este medic/terapeut
Alemiro
Multumesc din suflet, Alina Dragomir! Da, mi-au spus ca trebuie tinut sub observatie.

Oare este posibil, ca nervul sa cedeze in timp, chiar daca mi s-a spus ca acesta nu este afectat? Dar fisura aceea, se mai poate reface in vreun fel??? Sau ramane asa pe vecie?
0
27-07-2013, ora 07:54
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Fisura cam asa ramane. Nervul, din pacate mai poate ceda in timp. Perioada foarte importanta de urmarit este in urmatorii doi ani sa se vada daca se dezvolta radacina ( iti spusesem de coroana dintelui ca este deja formata in os, dar radacina se formeaza in urmatorii ani). Asta inseamna sa nu uitati de controale, nu sa stai cu stresul asta permanent... si daca se intampla sa cedeze, exista tratament, doar ca trebuie actionat la timp. Multa bafta!::)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile alăptării asupra dentiției copiilor
  •