Copilul de 2 ani nu vorbeste, inca? | Forumul Medical ROmedic

Copilul de 2 ani nu vorbeste, inca?

14-08-2014
Maria Gioroc
Identitate neconfirmată
Maria Gioroc
Cu toate ca nu este tipic, situatia copilasului tau de 2 ani nu trebuie sa fie neaparat ingijoratoare. Unii copii de 2 ani mai rezervati tind sa astepte sa inteleaga in mare parte ce aud inainte de a incepe sa vorbeasca.
Incearca sa urmaresti semnele de recunoastere a limbajului:
- Copilul tau arata catre obiecte? Aratand o jucarie pe care o doreste sau catre o poza, este un gest care arata ca va incepe foarte curand sa vorbeasca si ca se afla pe drumul cel bun.
- Intelege ce ii spui? Reactioneaza cand il strigi pe nume in momentul in care el nu te vede? Abilitatea de a intelege limbajul precedeaza momentul vorbirii. In cazul in care copilasu tau intelege o mare parte din ceea ce altii vorbesc, din nou este un semn ca urmeaza dezvoltarea limbajului.
- Copilul tau foloseste gesturi si expresii faciale pentru a comunica? Multi copii comunica ceea ce au nevoie printr-un limbaj non-verbal, mai exact majoritatea copiilor de 2 ani dezvolta o baza de semne non-verbale.
- Copilul mormaie/gangureste? Anumite studii arata ca micile mormaieli ale copiilor in timp ce arata catre o poza sau un obiect sau cand se joaca, de fapt sunt un fel de comentarii.
Copiii ce inca nu vorbesc sau nu scot sunete sunt predispusi a fi diagnosticati cu intarziere in limbaj. In cazul in care copilasul tau nu arata aceste semne, ar fi indicat sa iti faci o programare la un psiholog sau logoped si chiar la un doctor ORL pentru verificarea auzului; de asemenea discuta cu pediatrul tau.
De retinut faptul ca o astfel de intarziere, cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat este mai usor de remediat. Multe din intarzierile limbajului se remediaza cu succes in perioada prescolara, astfel copilul tau nu va suferi repercursiuni pe termen lung.

Psiholog Clinician,
Maria Gioroc
www.spontania.ro
1 comentarii
0
23-07-2015, ora 21:47
Psiholog Stefan Liviu
Psihologie, PloieÅŸti
Psiholog Stefan Liviu
Dificultatea copilului in relationarea cu persoane poate fi unul din semnele care ar putea pune in discutie o tulburare din spectrul autist. De asemenea trebuie examinat modul in care copilul raspunde la vocea, la zambetul, la expresiile faciale ale parintilor.
Psiholog Åžtefan Liviu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea limitată la limbaj în timpul copilăriei modifică structura creierului adult
  • Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii È™i întârzierile de limbaj la copii
  • Noi descoperiri în structura creierului copiilor cu tulburări de dezvoltare a limbajului
  •