colica renala

10-08-2016
elinda
Nu este medic/terapeut
elinda
Colica renala diagnosticata de urolog, Hidronefroza grad I.
S-a facut Algifen intramuscular, durerea a cedat. Tratament prescris: Urorec 8 mg/zi, 7 zile, Diclofenac supoz 100 mg, 1/zi, Rowatinex caps, 3/zi.
Dupa 3 zile in care sub acest tratament nu a mai fost durere, urina cu aspect normal, a reaparut durere dar suportabila in zona rinichiului drept si cu iradiere in jos sub ombilic, urinare rara si cantitate mica ( la aparitia durerii nu s-a mai consumat apa decat in cantitate mica), urina fiind limpede dar usor mai inchisa la culoare (portocaliu). Nu sunt semne de infectie.
La ecografie nu s-au observat calculi.
Este a 3-a colica in decursul a 4-5 ani, in trecut s-a apreciat a fi colica urica datorita valorii mari a acidului uric. As dori sfaturi pentru alimentatie dar mai ales pentru consumul de apa (lichide) in perioada in care este prezenta durerea aceasta suportabila.
Este vorba de fiul meu, 26 de ani, nu stiu ce sa-i dau sa manance si mai ales cata apa trebuie sa bea, parerile( chiar medicale) fiind impartite. Multumesc.
1 comentarii
0
17-08-2016, ora 10:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Desi parerile sunt impartite, dupa cum ati spus si dvs... avand in vedere potentialul efect terapeutic al aportului oral de lichide (facilitarea pasajului calculului), se recomanda hidratarea astfel incat sa se obtina o diureza de cel putin 2 litri intr-o zi. Pentru a evalua aceasta cantitate se poate strange urina din timpul zilei, sau se poate aprecia culoarea urinii, aceasta in mod normal fiind galbena-pai.

Recomandarile fac referire la un aport zilnic de 10-12 pahare de apa, limonada, lapte, suc de portocale. Limonada (apa concentrata cu zeama de lamaie), sucul de portocale si cel de grapefruit ar putea contribui la alcalinizarea urinii si ar putea ajuta la preventia aparitiei cristalelor de urati la nivelul tesutului renal.

In cazul consumului citricelor sau al bauturilor obtinute din acestea, se recomanda spalarea dintilor sau clatirea cavitatii bucale cu apa consecutiv ingestiei pentru a readuce pH-ul mucoasei la valorile apropiate de normal. Consumul cu paiul pentru a nu afecta structurile sensibile ale danturii ar putea fi de asemenea o varianta rezonabila.

Trebuie avut in vedere si faptul ca alimentele contin de asemenea apa, contribuind la asigurarea necesarului zilnic de lichide.

Aveti aici un articol unde este mentionata cantitatea de apa pe care o contin alimentele. Ar putea sa va fie de folos.

Link: http://www.romedic.ro/mit-consumul-de-apa-in-timpul-sau-dupa-masa-dilueaza-sucurile-digestive-0P34134

Cantitatea de apa poate fi repartizata pe parcursul zilei astfel: 1-2 pahare dimineata, 1-2 pahare de apa seara, inainte de culcare (pentru a nu permite concentrarea urinii pe parcursul noptii), iar restul distribuite intre mese. Nu este nici o problema daca apa este consumata si in timpul meselor, conditia fiind ingerarea unei cantitati relativ reduse pentru a nu supraincacra stomacul si a reduce aportul alimentar.
Hidratarea pe parcursul noptii ar putea fi o optiune, insa disconfortul este mare si ar putea altera sever calitatea somnului.

Potrivit informatiilor oferite este vorba despre o litiaza urica. Principala recomandare în acest caz o reprezinta reducerea aportului de proteine animale, bogate in purine, deoarece in urma degradarii purinelor rezulta acidul uric.

Portia corecta de carne: 60 -65 g carne rosie slaba gatita dietetic prin fierbere, coacere, 80 g carne slaba de pasare gatita, 90-100 g peste preparat termic corespunzator. Incercati sa respectati aportul proteic recomandat de 5-6 portii de proteine, fiecare a cate 30 g. De exemplu, 60 g carne porc reprezinta 2 portii, alaturi de 30 g de nuci si 90 g leguminoase (3x30g) asigura aportul proteic recomandat.

Cititi mai multe informatii despre recomandarile nutritionale pentru a preveni reaparitia litiazei renale in articolul acesta:
http://dieta.romedic.ro/dieta-pentru-a-preveni-recurenta-litiazei-renale

Sper sa fie util raspunsul! Multa sanatate fiului si dvs., iar daca aveti nelamuriri va raspund cu drag.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.