Colecistul dismorfic alitiazic

07-03-2024
Ionutcris
Nu este medic/terapeut
Ionutcris
Bună ziua. am făcut un rmn și singura problema mi sa zis că este la vezica biliară.simptomele sunt multe și diverse. durere in partea dreapta sus in coaste, stare de oboseală, dureri de spate și de umăr, dureri insistente și puternice în tâmpla dreapta asociate cu stări de vomă. greutate oscilantă. eu acum am 69kg și 1.87 înălțime.am făcut toate analizele posibile și toate sunt bune.as dori sa va rog sa îmi spuneți dacă ar trebui scoasă vezica biliara. va mulțumesc mult pentru răspuns
4 comentarii
0
08-03-2024, ora 04:09
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Dacă problema ar fi fost pietrele din colecist (litiaza biliară), vezica merita operată dacă dădea probleme frecvente (colici biliare, colecistită sau pancreatită). Sunt și alte situații rare când vezica trebuie scoasă, în funcție de ce se vede la examinări - perete îngroșat etc.
La dumneavoastră colecistul este doar dismorfic, adică mai îndoit sau cu o formă atipică, dar nu are pietre. Atât cât se poate spune de la distanță, probabil că NU merită operat.

Existau unii oameni cu simptome care păreau să provină de la vezica biliară, care se operau, dar simptomele totuși nu se treceau nici după operație. În general, chirurgii înclină spre operație, dar vorbiți și cu un gastroenterolog. Astăzi există criterii care arată cine trebuie și cine nu trebuie operat. Oricum, dacă medicul a văzut ecografia și RMN-ul și nu v-a indicat operație, toate șansele că NU aveți nevoie de ea.

Pentru durerile în tâmpla dreaptă vorbiți, desigur, cu un neurolog. Pot fi multe cauze, majoritatea sunt banale, dar este bine să vă vadă.

Oricum, medicul vă va spune mai multe.

Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
0
08-03-2024, ora 05:29
Ionutcris
Nu este medic/terapeut
Ionutcris
Am vorbit cu toți medicii posibili. Am luat în calcul și depresia, și nu este. Toate analizele au ieșit bune. Doar colecistul a ieșit așa, iar simptomele ar justifica o problema la el. Problema este că unii doctori se contrazic că ba este ba nu este. Unul mi-a zis că dacă era să nu fie găsite probleme ar fii trebuit să scrie colecist în limite normale fara prezența calculilor. Cum scrie și la rinichi. Că el mi-a zis că dece nu scrie și la rinichi la fel că nu ai pietre.(Alitiazic). Ideea că nu îmi permit să mă plimb la toți doctorii sa aflu
0
08-03-2024, ora 11:48
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Problemele vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari sau disfuncția vezicii biliare, pot provoca simptome variate, inclusiv durere în partea dreaptă superioară a abdomenului, dureri de spate, greață, și chiar simptome care par a fi nerelevante, cum ar fi durerile de umăr și de cap.

Decizia de a scoate vezica biliară, cunoscută sub numele de colecistectomie, depinde în mare măsură de simptomele pacientului, de prezența calculilor biliari sau a altor anomalii identificate prin imagistică, și de modul în care aceste simptome afectează calitatea vieții.

Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare în luarea unei decizii:

1. Evaluarea completă a simptomelor: Este important să discuți cu medicul tău despre toate simptomele pe care le experimentezi, chiar dacă par nerelevante pentru vezica biliară. Acest lucru poate ajuta la stabilirea dacă simptomele tale sunt cu adevărat legate de vezica biliară.

2. Investigații suplimentare: În unele cazuri, alte teste pot fi recomandate pentru a evalua funcția vezicii biliare, cum ar fi o ecografie HIDA (hepatobiliară) care poate evalua dacă vezica biliară se golește corespunzător.

3. A doua opinie: Dacă ești nesigur sau dacă primești opinii contradictorii de la medici, poate fi util să ceri o a doua opinie de la un alt specialist în gastroenterologie sau chirurgie generală care are experiență în tratarea afecțiunilor vezicii biliare.

4. Evaluarea riscurilor și beneficiilor: Discută cu medicul despre riscurile și beneficiile îndepărtării vezicii biliare, inclusiv posibilele schimbări în digestie și gestionarea simptomelor după operație.

5. Stilul de viață și modificările dietetice: În unele cazuri, modificările dietetice și stilul de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor legate de vezica biliară.
0
16-03-2024, ora 17:55
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
"Colecist dismorfic" este o exprimare foarte generală, spune doar că vezica biliară are o formă cumva anormală, dar nu spune exact cum anume.

Poate fi vorba de colecist cudat (adică îndoit) - este frecvent și de cele mai multe ori nu dă simptome. Chiar dacă un colecist cudat dă simptome, probabil simptomele NU sunt din cauză că este cudat, ci din alte cauze (colecistită etc.).
Sau poate fi vorba de colecist septat (colecistul are un perete, prin mijloc).
Toate acestea sunt variante de formă ale colecistului care există de la naștere, de când s-au format organele.

Atât cât se poate spune de la distanță, probabil că NU problemele de structură ale colecistului dau simptomele pe care le aveți. Dar oricum, ar trebui clarificat ce anume înseamnă "colecist dismorfic" - CD-ul cu RMN-ul poate fi revăzut, de același radiolog, de un alt radiolog, sau de un gastroenterolog care știe citi imagini de RMN. Dacă nu, colecistul se vede bine la ecografia abdominală.

Multă sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colecistul mărit (vezica biliară mărită) - cauze și tratament
  •