Am greșit când am înlocuit laptele fără lactoză cu cel cu lactoză inițial
Bună seara!
Am nevoie de sfatul dumneavoastră!
Bebe 4 luni jumătate(7400 gr)a avut enterocolită, i am reglat tranzitul cu lapte praf fără lactoză exclusiv apoi când am vrut să revin la laptele inițial m am grăbit și l am introdus treptat doar în 3 zile. Are diaree și nu știu cum să procedez! O iau de la capăt mai lent? Ce mă sfătuiți? Mulțumesc anticipat!
Am nevoie de sfatul dumneavoastră!
Bebe 4 luni jumătate(7400 gr)a avut enterocolită, i am reglat tranzitul cu lapte praf fără lactoză exclusiv apoi când am vrut să revin la laptele inițial m am grăbit și l am introdus treptat doar în 3 zile. Are diaree și nu știu cum să procedez! O iau de la capăt mai lent? Ce mă sfătuiți? Mulțumesc anticipat!
1 comentarii
Bună ziua! Este o situație comună ca bebelușii să aibă sensibilități digestive după un episod de enterocolită, mai ales în perioada de tranziție de la laptele fără lactoză la laptele obișnuit. Iată ce puteți face pentru a gestiona situația:
1. Reveniți la laptele fără lactoză
- Întrucât diareea a reapărut, este indicat să reveniți temporar la laptele fără lactoză pentru câteva zile, astfel încât să îi oferiți sistemului digestiv timp să se calmeze.
- Continuați cu laptele fără lactoză până când scaunele devin normale (consistență mai fermă, fără urme de mucus sau frecvență crescută).
2. Introduceți laptele obișnuit mai lent
- După ce scaunele se reglează, încercați o tranziție mai lentă, pe parcursul a 7-10 zile, astfel:
- Ziua 1-2: Amestecați 1/4 lapte obișnuit cu 3/4 lapte fără lactoză.
- Ziua 3-4: Amestecați 1/2 lapte obișnuit cu 1/2 lapte fără lactoză.
- Ziua 5-6: Amestecați 3/4 lapte obișnuit cu 1/4 lapte fără lactoză.
- Ziua 7+: Trecere completă la laptele obișnuit.
3. Monitorizați semnele de intoleranță
- Urmăriți scaunele, eventualele colici, starea generală (irascibilitate, somn) și prezența simptomelor de deshidratare (gură uscată, fontanelă deprimată, urină redusă).
- Dacă diareea reapare sau simptomele persistă, copilul ar putea avea o intoleranță temporară la lactoză după enterocolită (post-enterocolitic). Această intoleranță este frecventă și tranzitorie, durând câteva săptămâni.
4. Asigurați hidratarea
- Bebelușul trebuie să rămână bine hidratat, mai ales în cazul diareei. Continuați să îi oferiți laptele fără lactoză și, dacă este necesar, ser fiziologic pentru rehidratare orală (la recomandarea medicului pediatru).
5. Consultați medicul pediatru
- Dacă diareea persistă mai multe zile, scaunele sunt foarte apoase sau frecvente, copilul este letargic sau prezintă alte simptome (febră, vărsături), contactați medicul pediatru. Acesta poate recomanda:
- Probiotice adaptate vârstei (ex. Lactobacillus reuteri sau Saccharomyces boulardii).
- Teste suplimentare pentru a exclude alte cauze.
Concluzie
Reveniți temporar la laptele fără lactoză și faceți o tranziție treptată mai lentă către laptele obișnuit, urmărind atent semnele de intoleranță. Cu răbdare și o adaptare graduală, majoritatea bebelușilor tolerează bine laptele obișnuit după această perioadă sensibilă. Multă sănătate micuțului!
1. Reveniți la laptele fără lactoză
- Întrucât diareea a reapărut, este indicat să reveniți temporar la laptele fără lactoză pentru câteva zile, astfel încât să îi oferiți sistemului digestiv timp să se calmeze.
- Continuați cu laptele fără lactoză până când scaunele devin normale (consistență mai fermă, fără urme de mucus sau frecvență crescută).
2. Introduceți laptele obișnuit mai lent
- După ce scaunele se reglează, încercați o tranziție mai lentă, pe parcursul a 7-10 zile, astfel:
- Ziua 1-2: Amestecați 1/4 lapte obișnuit cu 3/4 lapte fără lactoză.
- Ziua 3-4: Amestecați 1/2 lapte obișnuit cu 1/2 lapte fără lactoză.
- Ziua 5-6: Amestecați 3/4 lapte obișnuit cu 1/4 lapte fără lactoză.
- Ziua 7+: Trecere completă la laptele obișnuit.
3. Monitorizați semnele de intoleranță
- Urmăriți scaunele, eventualele colici, starea generală (irascibilitate, somn) și prezența simptomelor de deshidratare (gură uscată, fontanelă deprimată, urină redusă).
- Dacă diareea reapare sau simptomele persistă, copilul ar putea avea o intoleranță temporară la lactoză după enterocolită (post-enterocolitic). Această intoleranță este frecventă și tranzitorie, durând câteva săptămâni.
4. Asigurați hidratarea
- Bebelușul trebuie să rămână bine hidratat, mai ales în cazul diareei. Continuați să îi oferiți laptele fără lactoză și, dacă este necesar, ser fiziologic pentru rehidratare orală (la recomandarea medicului pediatru).
5. Consultați medicul pediatru
- Dacă diareea persistă mai multe zile, scaunele sunt foarte apoase sau frecvente, copilul este letargic sau prezintă alte simptome (febră, vărsături), contactați medicul pediatru. Acesta poate recomanda:
- Probiotice adaptate vârstei (ex. Lactobacillus reuteri sau Saccharomyces boulardii).
- Teste suplimentare pentru a exclude alte cauze.
Concluzie
Reveniți temporar la laptele fără lactoză și faceți o tranziție treptată mai lentă către laptele obișnuit, urmărind atent semnele de intoleranță. Cu răbdare și o adaptare graduală, majoritatea bebelușilor tolerează bine laptele obișnuit după această perioadă sensibilă. Multă sănătate micuțului!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3enterocolita acuta la copii de 3 ani
- 2ENTEROCOLITA, cer sfat dr. nutritionist
- 2diaree, ten usor schimbat, fundulet oparit la un bebe de 1 an
- 12gastrita la copil de 5 ani
- 11Posibila intoleranta la lactoza?
- 4enterocolite repetate
- 1Nan fara lactoza???
- 55 enterocolite in 6 luni
- 0Gastroenterocolita acuta
- 0Ma puteți ajuta? enterocolita
- 0Diaree verde închis cu mucus
- 0Enterocolita
- 1Nedumerire - la anumite produse cu lactoza(ciocolata, etc) devin foarte balonat, crampe severe
- 2Gastroenterocolita hepatocitoliza
Mai multe informații despre: enterocolita lactoza diareea bebelusului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: