5 enterocolite in 6 luni

16-05-2014
scurtu monica
Nu este medic/terapeut
scurtu monica
buna ziua.Am o fetita de un an jumate diagnosticata cu enterocolita virala de 5 ori in 6 luni. fiecare episod debuta cu 2 zile de febra foarte mare (39, 40) insotite de frisoane, febra ce ceda extrem de greu la antitermice si impachetari (cam 3-4 ore pentru a ajunge la 38 de grade), iar de 3 ori a fost nevoie de antibiotic. De fiecare data analizele de scaun si sange i-au iesit foarte bine iar ultima oara a iesit la exudat un stafilococ auriu iar in scaun au aparut hemati.
Mentionez ca este exclusa cauza alimentatiei deoarece de 6 luni este tinuta pe un regim foarte strict(supa de radacinoase, banane, branza slaba, mar copt, iaurt doar in zilele cu scaun mai tare).
nu stiu ce sa mai fac pt ca toti medicii la care am mers au zis ca e bine dar acasa copilul imi face dintr-odata toate cele mentionate mai sus..
nu mi-a mai ramas decat sa astept luna viitoare urmatoarea imbolnavire..va rog sa ma ajutati cu o parere!!!!
va multumesc
5 comentarii
0
16-05-2014, ora 18:03
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Pediatrie, Timisoara
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Buna ziua.
Incep prin a va intreba daca etiologia virala a enterocolitei a fost documentata prin pozitivarea analizei din scaun?
Am constatat ca regimul copilului este restrictiv (fara carne, piure de legume sau orez fiert?!).S-a identificat vreo alergie alimentara?
In aceste 6 luni a prezentat doar patologie digestiva sau si infectii respiratorii?
Inteleg ca s-a creat un pattern al tabloului clinic: febra inalta care survine la interval de o luna si scaune diareice (deja 5 episoade).Explorarea imunitatii s-a realizat?
Febra si scaunele diareice pot fi datorate unor infectii cu alte sedii: reno-urinare, otice, etc.
Astept raspunsul D-voastra.
0
17-05-2014, ora 10:55
scurtu monica
Nu este medic/terapeut
scurtu monica
buna ziua!
in cele trei internari pe care le-am avut i s-au recoltat probe de scaun, urina si sange. Din pacate nu stiu sa va raspund la prima intrebare deoarece detalii peindelete nu am primit niciodata, doar asigurarea ca in fecale nu au paraut bacterii, deci, este viral. mai mult de atat nu stiu sa va spun.
Refeitor la alimentatie am uitat sa specific carnea de pui insa fara supa rezultata din ea. doar cand vedeam ca scaunul se intarea prea tare si ajungeam la o usoara constipatie ii fierbeam carnita in supa si adaugam putin dovlecel sa mai alternez putin gustul ca s-a saturat de aceeasi supita de radacinoase. Iar ferutra de orez este nelipsita in crizele mari, de asemenea am uitat sa o mentionez.
vis a vis de alergii alimentare nu i s-au facut analize in schimb am observat ca la incercarea de a-i introduce cartoful in ciorbita(incercare insemnand sa-l fierb doar, fara sa-l las in ciorbita) urmatorul scaun avea miros puternic de amoniac iar funduletul ei era rosu spre labii in sus si continuand usor spre picioruse.
alt aliment priblema este spanacul, pe care inainte de aceste episoade il mancat foarte bine fara nici un fel de probleme. in incercarea de reintroducere am fiert orez si am adaugat foarte putin spanac. A urmat, bineinteles diareea insa fara febra.
daca prin explorarea imunitaii, i s-au recoltat probe de sange de 3 ori la interval mai mare de timp si de fiecare data a iesit o usoara anemie, carenta de fier pe care nu am ptut-o redresa din cauza scaunelor moi. Din lipsa mea de cunostinte nu stiu daca exista si alte investigatii pentru imunitate.
episoadele nu au fost chiar foarte regulate..au fost si la 3 saptamani dar si la o luna si ceva..nu am sesizat vreo regularitate intre ele.
I-a fost facut un eco la rinichi de teama unei malformatii renale, dar se pare ca nu este o problema acolo iar examenele de urina sunt in regula.
In schimb la ORL nu am fost.
Va multumesc pentru raspuns si imi doresc tare mult sa pot face ceva pentru fetita inainte de a aparea urmatoarea imbolnavire pentru ca tare teama imi e de cum va fi avand in vedere ca fiecare episod s-a manifestat din ce in ce mai violent.
o zi buna va dorim!
0
17-05-2014, ora 11:27
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Pediatrie, Timisoara
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Buna ziua. Multumesc pentru informatiile detaliate oferite. Consider ca trebuie reluata evaluarea si extinsa aria investigatiilor catre imunologie- alergologie si gastro-enterologie pediatrica. Ce as recomanda cat mai urgent: examen ORL; probe de scaun: examen coproparazitologic; examen coprocitologic; proba de digestie. As mai sugera si determinarea din sange a imunoglobulinelor E serice totale precum si a celor specifice pentru alergene alimentare. Suspectez o maldigestie-malabsorbtie cu pierderi digestive (cauza trebuie elucidata!) si un posibil deficit imun secundar acesteia. Intarzierea precizarii diagnosticului si a instituirii tratamentului adecvat este riscanta, instalandu-se sindromul carential (anemie, etc)dificil de corectat uneori. Multa sanatate!
0
17-05-2014, ora 15:08
scurtu monica
Nu este medic/terapeut
scurtu monica
Va mulţumesc pt răspunsul grabnic. Mai am o rugăminte, dacă a-ţi putea să-mi recomandaţi un spital unde să-i pot face aceste investigaţii. Chiar si internarea pe termenul necesar nu o exclud indiferent în ce oras. Cu mulţumiri vă dorim o zi buna
0
17-05-2014, ora 18:21
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Pediatrie, Timisoara
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Buna seara. Va puteti adresa unei clinici universitare cu potential de explorare si precizare a diagnosticului, cu specialisti in domeniul gastroenterologiei pediatrice si in alergologie-imunologie. Va sugerez sa discutati cu medicul de familie si sa stabiliti strategia evaluarii. Toate cele bune!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul