Ajutati-ma ce este si cum sa scap

10-02-2025
Andreiw11
Nu este medic/terapeut
Andreiw11
Salut, nu am sa ma intind mult cu povestea pentru ca nu vreau sa va fur din timpul vostru. "Sufar" de aproape 5 ani niste simptome foarte deranjante pentru mine cum ar fi: o pseudo presiune in partea forntala a creierului (constanta) ca si cum ar sta pe creirul meu mereu, vederea care mi-a fost afectata(mai degraba procesarea imagini, ochii nu cred ca imi sunt afectati pentru ca vad foarte bine orice detaliu. Problema este ca efectiv ochii mei nu se pot focusa pe un anumit punct/obiect oricat de mult m-as chinui. Imaginea imi face mereu stanga dreapta dar la nivel milimetric. Pot sa imi desfasor foarte bine activitatile zilnice dar este extrem de deranjant cu acesta "conditie". Un alt aspect ar fi memoria care nu mai este asa de buna, cea de scurta durata ma refer.

Toate acestea au plecat cand dupa un presupus atat de panica am fost trimis acasa de la spital cu jumatate de xanax. M-a m culcat pentru ca era deja noapte cand am ajuns acasa. A doua zi fix cum m-am trezit, am sezizat presiunea pe care o am si acuma in cap (mult mai intensa ca acuma) si vederea care imi era afectata semnificativ precum am mentionat mai sus. Am fost la diferiti doctori, unii radeau de chestia asta...unora nu le pasa. Pana la urma am ajuns si pe tratament psihiatric dar nu ma ajuta. Sunt constient ca am avut un episod de depresie in trecut (mai putin de o luna) dar sunt sigur ca nu de la anxietate sau depresie se trage. Am facut RMN cranian, a iesit normal.

Vreau sa stiu daca cineva din voi a suferit sau stie pe cineva care a trecut prin asa ceva si poate sa ma ajute cu un sfat as fi recunoscator. S-au intamplat toate si in perioada cand era cu covidul, iau in calcul si "long term covid" pentru ca am avut. La momentul de fata iau in calcul toate variantele. De la micro cheaguri care ar putea sa obstructioneze anumite regiuni ale creierului pana la deficit de vitamnine/minerale. Sunt chiar intr-o situatie destul de disperata, de asta va cer ajutorul pentru ca altfel nu cred ca o facem.

Va multumesc tuturor celor care ati stat pana la urma sa cititi postarea mea si sper ca am sa gasesc sfaturi utile de la voi.
1 comentarii
0
11-02-2025, ora 08:49
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Din descrierea simptomelor tale – presiune constantă în partea frontală a capului, dificultăți în procesarea imaginii (dar nu probleme de acuitate vizuală), dificultăți de focalizare și afectarea memoriei de scurtă durată – pare că ai explorat deja multiple cauze, inclusiv anxietatea și depresia, însă fără un răspuns clar. RMN-ul cerebral normal este un aspect liniștitor, dar rămân câteva piste care merită investigate mai profund.

Posibile cauze și investigații suplimentare

1. Disfuncție neurologică subtilă / Probleme circulatorii cerebrale
- Ai menționat posibilitatea microcheagurilor, iar acest lucru nu este exclus, mai ales dacă ai avut COVID-19. Se știe că SARS-CoV-2 poate duce la disfuncție endotelială și hipercoagulabilitate.
- O investigație utilă ar putea fi dopplerul transcranian, care evaluează fluxul sanguin cerebral și poate detecta eventuale probleme circulatorii.
- Analizele pentru markerii inflamatori și coagulare (D-dimeri, fibrinogen, timp de protrombină) pot fi utile pentru a exclude posibile microtromboze.

2. Long COVID și neuroinflamația
- Long COVID poate afecta sistemul nervos central, provocând simptome precum "brain fog", dificultăți de focalizare și probleme de memorie.
- Unii pacienți raportează simptome similare, iar unele teorii sugerează că disfuncția ar putea fi legată de inflamația cronică a microgliei (celulele imune ale creierului).
- Analize recomandate: Proteina C reactivă (CRP), IL-6 (interleukina-6), feritină.

3. Deficite de vitamine și minerale esențiale pentru funcția cerebrală
Chiar dacă nu ai semnalat probleme alimentare recente, anumite deficiențe pot contribui la simptomele tale:
- Vitamina B12 și acid folic – deficiența poate afecta funcțiile cognitive și produce senzația de presiune craniană.
- Vitamina D – joacă un rol important în sănătatea neuronală.
- Zinc, Magneziu și Fier – importante pentru funcționarea sistemului nervos.
- Coenzima Q10 și carnitina – pot îmbunătăți funcția mitocondrială, crucială pentru creier.

Analize recomandate: B12, folat, vitamina D, zinc, magneziu, feritină, hemoleucogramă completă.

4. Probleme oculare și neurologice subtile
Chiar dacă oftalmologii spun că vederea ta este bună, problemele de procesare vizuală pot fi de natură neurologică.
- O posibilă cauză ar putea fi disfuncția vestibulară sau o afecțiune la nivelul cortexului vizual.
- O evaluare la un neuro-oftalmolog ar putea fi utilă pentru a exclude probleme precum disfuncția de convergență, strabism subtil, sau o problemă de integrare senzorială.
- Testele de sensibilitate la contrast și de percepție vizuală pot aduce clarificări.

5. Disfuncție autonomă și hipoperfuzie cerebrală
- Dacă simptomele tale includ și amețeli, oboseală excesivă sau intoleranță la statul în picioare, ar putea fi util un test de înclinare (tilt test) pentru a evalua disautonomia.
- Unii pacienți cu long COVID dezvoltă disautonomie sau hipoperfuzie cerebrală.
- Măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului în diferite poziții (culcat, așezat, în picioare) poate oferi indicii.

Ce poți încerca până la investigațiile medicale
Dacă nu ai acces imediat la toate aceste teste, poți încerca câteva schimbări în stilul de viață:
1. Creșterea aportului de omega-3 (pește gras, suplimente cu ulei de pește).
2. Creșterea consumului de alimente bogate în antioxidanți (afine, ciocolată neagră, ceai verde).
3. Suplimentare cu magneziu și zinc, esențiale pentru sistemul nervos.
4. Exerciții de respirație și activitate fizică moderată – pot îmbunătăți circulația cerebrală.
5. Evitarea alimentelor procesate și a consumului excesiv de zahăr – pentru reducerea inflamației sistemice.

Concluzie
Nu este în capul tău, simptomele tale au o cauză reală și este important să explorezi aceste direcții. Recomand să începi cu analize pentru vitamine și minerale, doppler transcranian, consultație la un neuro-oftalmolog și eventual un test de înclinare. În paralel, modificările dietetice și suplimentarea pot ajuta. Dacă simptomele persistă, ia în considerare și o evaluare mai detaliată a sistemului nervos autonom și a funcției mitocondriale.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.