Ajutati-ma cu interpretarea rezultatului unui rmn coloana cervicala

20-04-2024
Andraan
Nu este medic/terapeut
Andraan
Buna dimineata,
Ma poate ajuta cineva cu interpretarea rezultatului unui rmn coloana cervicala.

Rectitudine de profil, cu tendinta spre inversare a lordozei cervicale C3-C5.
Corpi vertebrali cervicali aliniati posterior, fara tasari.
Degenerescenta vertebro-discala cervicala etajata, in grade diferite: hiposemnal T2 de deshidratare a nucleului pulpos; usoare pensari discale posterioare C5-C6 si C6-C7; osteofite marginale.
Deborduri discale circumferentiale C3-C4, C4-C5 si C5-C6, cu amprentare durala, fara conflicte medulo-radiculare.
Mic debord discal circumferential C6-C7, cu amprentare durala si discret contact radicular C7 dreapta foraminal.
Fara stenoze foraminale sau de canal rahidian.
Cordon medular cervical fara modificari patologice de semnal.
Artere vertebrale cu semnal de flux rapid prezent.
Fara modificari patologice de semnal la nivelul musculaturii paravertebrale spinale cervicale.
Concluzii:
Rectitudine de profil, cu tendinta spre inversare a lordozei cervicale C3-C5.
Modificari de spondilodiscartroza cervicala etajata.

Va multumesc frumos!!
2 comentarii
1
22-04-2024, ora 09:26
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună dimineața,

Rezultatul RMN-ului pentru coloana cervicală pe care l-ai descris indică mai multe modificări, pe care le voi interpreta pe rând:

1. Rectitudine de profil, cu tendință spre inversare a lordozei cervicale C3-C5: Acesta este un indiciu că aliniamentul normal al coloanei cervicale (lordoza cervicală, adică curbură ușoară îndreptată anterior) este pierdut sau inversat în segmentul C3-C5. Acest fenomen poate fi asociat cu poziții vicioase ale capului și gâtului sau cu stres mecanic crescut pe această regiune.

2. Degenerescență vertebro-discală cervicală etajată: Semnalează prezența unor modificări degenerative la nivelul discurilor intervertebrale și al corpurilor vertebrale, distribuite la mai multe niveluri ale coloanei cervicale. Hiposemnalul T2 de deshidratare a nucleului pulpos indică pierderea hidratării normale a discurilor, ceea ce este un semn al îmbătrânirii sau deteriorării discului.

3. Ușoare pensări discale posterioare C5-C6 și C6-C7; osteofite marginale: Acestea indică proeminențe ale discului intervertebral care pot compresa structurile adiacente și formarea de osteofite (creșteri osoase) care sunt un răspuns al osului la stresul mecanic crescut sau la deteriorarea articulară.

4. Deborduri discale circumferențiale C3-C4, C4-C5 și C5-C6, cu amprentare durală, fără conflicte medulo-radiculare: Înseamnă că discurile intervertebrale se extind circumferențial (în jurul întregii circumferințe a discului) și exercită presiune asupra tecii dure mater (amprentare durală), dar fără a comprima semnificativ măduva spinală sau rădăcinile nervoase.

5. Mic debord discal circumferential C6-C7, cu amprentare durala și discret contact radicular C7 dreapta foraminal: Aceasta indică o mică proeminență a discului la nivelul C6-C7, care atinge dura mater și intră ușor în contact cu rădăcina nervului C7 pe partea dreaptă, în zona foraminală (zona prin care ies nervii spinali din coloană).

6. Fără stenoze foraminale sau de canal rahidian; Cordon medular cervical fără modificări patologice de semnal; Artere vertebrale cu semnal de flux rapid prezent; Fără modificări patologice de semnal la nivelul musculaturii paravertebrale spinale cervicale: Aceste constatări sugerează că nu există îngustări patologice ale canalelor prin care trec nervii sau măduva spinală, structura măduvei este normală, fluxul sangvin în arterele vertebrale este neperturbat, iar musculatura paravertebrală nu prezintă semne de patologie.

În concluzie, RMN-ul dezvăluie prezența spondilodiscartrozei cervicale etajate, un termen care descrie modificările degenerative ale discurilor și articulațiilor vertebrale. Aceste modificări sunt tipice procesului de îmbătrânire sau pot fi accelerate de factori precum postura necorespunzătoare, traumatisme sau afecțiuni inflamatorii. Tratamentul și managementul ulterior depind de simptomatologia clinică asociată și de evaluarea de către un specialist în domeniul coloanei vertebrale.
0
06-05-2024, ora 11:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Textul postat de D-voastra ("interpretare") nu are relevanta in absenta examinarii clinice directe si a studierii nemijlocite a imaginilor.
Prin urmare, logic este sa apelati la o examinare clinica la neurochirurg.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul