suplimente aminoacizi si acidul uric crescut

10-08-2017
alex901
Nu este medic/terapeut
alex901
Salutare,

As avea o intrebare. La ultimele analize mi-a iesit acidul uric putin marit, nu sunt valori foarte mari, mi s-a recoamndat sa ma hidratez mai mult si sa evit carnea. Practic jiu jitsu si kickboxing la nivel destul de inalt si am inceput sa am nevoie de niste suplimente sa pot face fata cu antrenamentele. Intrebarea mea este urmatoarea: Suplimentele proteice, bcaa-urile ar putea influenta cu ceva acidul uric? Tin sa precizez ca pana sa imi iasa valorile putin mai mari nu am mai consumat nici un fel de supliment, niciodata.

In mod normal acidul uric ma gandesc ca se gaseste doar in carnea pura, nu in zar.

Astept niste pareri. Multumesc!
1 comentarii
1
11-08-2017, ora 20:42
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Stimate domnule Narcis M,
In linii generale, hiperuricemia este o afectiune metabolica caracterizata prin cresterea acidului uric in sange peste limitele maxim admise.
In cazul dumneavoastra, excluzand orice afectare patologica a metabolismului proteic dar avand in vedere faptul ca aveti o dieta alimentara hiperproteica – cresterea valorii acidului uric poate fi o consecinta direct legata de regimul alimentar pe care il urmati. SI aici trebuie sa avem in vedere atat aportul proteic din alimentele pe care le consumati, dar si pe cel furmizat de suplimentele alimentare.
Deoarece consider ca aveti un organism sanatos (ca sportiv banuiesc ca aveti un program de monitorizare a starii de sanatate, a starii generale, constante sanguine, etc) - echilibrarea sau scaderea acidului uric se va obtine foarte usor prin echilibrarea proteica a ratiei zilnice: monitorizati consumul de carne rosie, organe ca si excesul de alimente de origine animala. Fara a avea acelasi randament, proteina vegetala este o optiune.

Bineinteles ca suplimentele proteice si bcaa-urile influenteaza si ele metabolismul proteic, acestea participand la sumatia ratiei proteice, chiar daca sunt proteine provenite din zer, carne roie sau proteine sintetice. Toate acestea sunt metabolizate in ficat. Mai mult, trebuie sa stiti ca acidul uric provine in cantitati mici si in urma metabolismului celular- deci de origine endogena.
In etiologia hiperuricemiilor, exceptand hiperuricemia primara, mai trebuie sa aveti in vedere ca secundar, excesul de acid uric poate sa fie influentat in afara de dieta hiperproteica, de starea de cetoacidoza (practicata des de sportivi prin dieta ketogenica), de efortul muscular intens, de consumul de alcool (chiar ocazional), de hipertensiunea arteriala, de hiperlipemie, chiar si de afectiunea pielii numita psoriazis.
Nu ne dati informatii exacte nici despre regimul alimentar urmat, nici despre valoarea depasita a parametrului – consider ca sunteti totusi un cunoscator si ca hiperuricemia cu care v-ati confruntat este una tranzitorie si de amplitudine mica. Astfel, cresterea aportului hidric (nu 2 ci chiar 3 litri/zi!), dar si echilibrarea ratiei proteice zilnice ar trebui sa fie suficiente pentru obtinerea unei valorii normale a acidului uric.

Daca v-ati recoltat analize imediat dupa ce ati depus un efort muscular intens si prelungit - in acest caz o valoare putin marita a acidului uric este absolut fiziologica.

In speranta ca raspunsul meu va este de folos, va mai asteptam cu intrebari legate de acesta sectiune.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.