18 ani, crestere in inaltime

04-10-2017
vladc2705
Nu este medic/terapeut
vladc2705
Buna ziua, am 18 ani si 165 cm.Parintii mei au aprox 170 cm amandoi, iar eu am fost la endocrinolog si mi-a spus ca nu am nicio sansa sa mai cresc :(. Am facut o radiografie a pumnului din care a rezultat ca " cartilajele de crestere la nivelul epifizei distale radiale si ulnare sunt inchise ". Nu am mari sperante, tot ce intreb este daca mai sunt sanse sa mai cresc, sau daca mai sunt anumite teste sa mai aflu daca voi mai creste.

Multumesc pentru timpul acordat !
1 comentarii
0
05-10-2017, ora 11:21
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Din ceea ce spui, cresterea in inaltime s-a incheiat in cazul tau. Modificarile care pot sa apara in adolescenta târzie, de la 18 până în jurul vârstei de 25 de ani influențează puțin spre deloc creșterea în înălțime.

În schimb, în această perioadă plină de tentații - alimentație necorespunzătoare, sedentarism, consum de alcool, fumat, etc. - riscul de a crește excesiv în greutate este foarte mare, ceea ce ar putea să îți afecteze sistemul musculo-scheletal și articular.
Sfatul meu este să te alimentezi echilibrat, din surse nutritive, sa eviti pe cat posibil bauturile indulcite din comert, produsele de tip junkfood și ceilalti factori de risc enumerati anterior, sa fii cat mai activ pe durata zilei și sa te concentrezi pe un nou obiectiv: o viata si o greutate sanatoasa.

E foarte important sa incluzi in alimentatia ta zilnica: alimente bogate in calciu (produse lactate, 2-3 portii/ zi, 1 iaurt 150 g, 225 ml lapte, 100 g branza, 25 g parmezan, broccoli, naut, fasole, spanac, nuci- migdale, caju, nuci pecan etc si alune, care sunt bogate mai ales in magneziu) si in vitamina D (pestele gras de cel putin 2 ori pe saptamana - ton, sardine, somon, macrou, hering-, oul de circa 4 ori pe saptamana).

Poti sa afli mai multe informatii despre cresterea si dezvoltarea in perioada adolescentei din link: http://www.romedic.ro/dezvoltarea-fizica-a-adolescentului-0P17063

Incearca sa iti accepti corpul si sa nu iti creezi frustrari suplimentare.

Inaltimea prezisa in perioada adulta, utilizand o formula simpla, [(inaltimea tatalui+ inaltimea mamei+ 13)/ 2], a fost de 176.5 cm, plus sau minus 10 cm.. in conditiile in care ambii parinti au 170 cm inaltime. Factorii genetici contribuie in proportie de circa 60-80%, dar cuvantul final il au cei hormonali, alimentatia si stilul de viata in general, anumite medicamente administrate in copilarie etc., factori care s-au manifestat predominant inainte de aceasta varsta. Cum am spus mai sus, ei au decis daca potentialul tau genetic de crestere in inaltime a fost sau nu atins.

Multa sanatate si succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete
  • Un studiu oferă o explicație asupra caracterului sezonier al creșterii și greutății copiilor
  • Legături genetice între creșterea în înălțime la pubertate și sănătatea pe termen lung la vârsta adultă
  •