Anxietate de somn.

26-02-2024
Dadu485
Nu este medic/terapeut
Dadu485
Bună ziua.
Poate mai sunt oameni pe aici cu aceeași problemă și au găsit o rezolvare, de vreo săptămână și ceva am o anxietate înainte de culcare, pur și simplu îmi este frică ca nu pot să adorm și cu cat îmi doresc mai mult să adorm cu atât nu reușesc anxietatea apară la gândurile ca nu mă odihnesc destul, ca nu dorm cel puțin 6 ore pe noapte iar gândurile astea cumva mă țin treaz destul de mult iar aceste gânduri apar doar în zilele lucrătoare când știu ca următoarea zi trebuie să mă trezesc și să merg la servici.Voi cei care poate ați trecut prin asta cum ați depășit aceste momente destul de grele zic eu?
Mulțumesc.
5 comentarii
0
26-02-2024, ora 11:22
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Anxietatea legată de somn poate fi o problemă dificilă, dar există strategii pe care le poți încerca pentru a îmbunătăți situația:

1. Rutină de relaxare înainte de culcare: Încearcă să stabilești o rutină relaxantă înainte de a merge la culcare. Acest lucru poate include activități precum cititul, meditația, exercițiile de respirație profundă sau ascultarea muzicii liniștitoare. Scopul este să îți calmezi mintea și să te pregătești pentru somn.

2. Limitarea expunerii la ecrane: Lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice poate interfera cu producția de melatonină, hormonul somnului. Încearcă să eviți utilizarea telefoanelor, tabletelor sau computerelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.

3. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Totuși, evită exercițiile intense cu câteva ore înainte de culcare, deoarece acestea te pot energiza prea mult.

4. Tehnici de gestionare a gândurilor: Învață să recunoști și să contesti gândurile anxioase care îți perturbă somnul. Tehnici precum terapia cognitiv-comportamentală (TCC) pot fi de ajutor în acest sens.

5. Mediu propice pentru somn: Asigură-te că dormitorul tău este un mediu liniștit, întunecat și răcoros, favorabil somnului. Investește într-o saltea și perne confortabile și folosește măști de dormit sau dopuri de urechi dacă este necesar.

6. Evitarea cofeinei și a mesei grele seara: Cofeina și mesele grele consumate seara pot interfera cu somnul. Încearcă să limitezi consumul de cafea, ceai, ciocolată și alimente grele cu câteva ore înainte de culcare.

7. Jurnalul de gânduri: Dacă te preocupă gândurile înainte de culcare, încearcă să ții un jurnal în care să le notezi. Acest lucru te poate ajuta să le eliberezi din minte și să te relaxezi.

8. Respectarea unui program regulat de somn: Mergi la culcare și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi, chiar și în weekend. Acest lucru poate ajuta la reglarea ceasului intern al corpului tău.

Dacă aceste strategii nu ajută și anxietatea continuă să îți perturbe somnul, ar putea fi util să consulți un profesionist în sănătate mintală. Un terapeut te poate ajuta să dezvolți strategii personalizate pentru a gestiona anxietatea și a îmbunătăți calitatea somnului.
0
26-02-2024, ora 12:24
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Pe langa ce ti-a recomandat „prietenul” Chat GPT, pot sa iti recomand psihoterapie (am vazut ca si el a recomandat TCC - tot asta recomand si eu, doar ca detaliez un pic) pentru a intelege cauzele acelor framantari/ganduri care nu te lasa in pace. Pare ca e o problema cu privire la locul de munca, poate nu iti mai place acolo, sau au aparut factori stresori noi, poate nu esti multumit de evolutia ta profesionala pana in prezent si s-ar potrivi o schimbare, dar tocmai asta te sperie, poate fi oricare din astea, sau altceva - iar aceste aspecte pot fi discutate in terapie, pentru a intelege cauzele si ce solutii sa aplici. Insomniile de adormire sunt specifice unor tulburari anxioase si ele vin pe fondul unor ingrijorari, a unor ganduri, de cele mai multe ori, irationale.
0
26-02-2024, ora 12:30
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Spui că de o săptămână nu poți dormi. Ce s-a întâmplat înainte de a se declanșa această problemă. Orice comportament are o cauză și e nevoie să acționezi asupra e înainte de a încerca alte remedii. Poate s-a întâmplat ceva care te-a șocat și-ți declanșează gândurile automate care te țin treaz.
0
26-02-2024, ora 17:43
Dadu485
Nu este medic/terapeut
Dadu485
Terapie am făcut și mai fac la nevoie, chiar zilele trecute am vb cu psihoterapeutul meu, nu este legat de munca, la muncă mă simt foarte bine, doar frică ca nu pot să adorm și să mă odihnesc cat trebuie, acele 6-7 ore dacă nu le dorm pentru mine este un stres și de aici tot felul ei de gânduri ca o să mă îmbolnavesc ca nu o să fiu odihnit și parcă nu găsesc o soluție să mă liniștesc, anxietatea devine din ce în ce mai puternică și nu mă lasă să adorm.
0
27-02-2024, ora 09:17
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Nu spui ce fel de terapie ai făcut. În astfel de cazuri se obțin rezultate bune cu terapia cognitiv- comportamentala, pentru că poți învăța cum sa- ți stopezi gândurile automate și sa faci o desensibilizare a anumitor comportamente care- ți fac rău. Încearcă sa urmezi și sfaturile administratorului forumului pentru că dacă le-ai urma în totalitate imposibil sa nu dea rezultate. Psihoterapeutul te poate sprijini în descoperirea cauzei și înlăturarea ei, iar sfaturile administratorului te pot ajuta sa ajungi la starea de somn.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul