ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Limbajele de iubire ale copiilor

Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate prin care el înţelege cel mai bine afecţiunea părintelui. Copilul dumneavoastră trebuie să ştie că este iubit pentru a deveni un adult responsabil. Vorbindu-i în propriul limbaj de iubire, îi umpleţi rezervorul emoţional. Iubirea este fundamentul unei copilării lipsite de griji, copilul urmând să devină un adult generos şi iubitor.
Trebuie să umplem rezervorul emoţional al copiilor cu o iubire necondiţionată, pentru că iubirea adevărată este întotdeauna necondiţionată. Aceasta este iubirea totală care acceptă şi confirmă existenţa copilului aşa cum este el şi nu datorită a ceea ce face el. Orice ar face, părinţii îl iubesc. Din păcate, părinţii îşi afişează adesea iubirea în mod condiţionat, ea depinzând de altceva decât de simpla existenţă a copilului.
Există 5 limbaje de iubire.
1. Mângâierile fizice
Acesta este limbajul cel mai simplu de folosit. Cu toate acestea, studiile arată că mulţi părinţi îşi mângâie copiii doar atunci când este absolut necesar: la îmbrăcare, dezbrăcare, etc. Limbajul mângâierilor nu se reduce doar la îmbrăţişări şi sărutări, dar şi alt tip de apropiere fizică. Chiar şi atunci când sunt ocupaţi, părinţii pot să-şi mângâie uşor copiii pe spate, pe braţ, pe umeri.
Mângâierile fizice sunt cea mai puternică voce a iubirii.
2. Cuvintele de încurajare
Cuvintele sunt foarte puternice în privinţa comunicării iubirii. Cuvintele afectuoase şi tandre, cuvintele de laudă şi de încurajare, cuvintele care dau un imbold pozitiv, toate spun acelaşi lucru: " ţin la tine". Aceste cuvinte sunt ca un balsam pentru suflet, ele hrănesc interior copilul, dându-i sentimentul valorii de sine şi al siguranţei. Deşi asemenea cuvinte se spun cu uşurinţă, ele se uită greu. Copilul trage foloase de pe urma lor o viaţă întreagă.
Pe de altă parte, vorbele tăioase, care dovedesc diverse frustrări pot dăuna părerii bune despre sine a copilului şi pot arunca îndoieli asupra capacităţilor sale. Copiii sunt convinşi că noi credem sincer ceea ce le spunem, de aceea este foarte important să ne alegem cuvintele potrivite chiar şi atunci când vrem să corectăm ceva în comportamentul copilului.
Copiii receptează mesaje emoţionale cu mult înainte să poată înţelege cuvintele. Tonul vocii, blândeţea, atmosfera afectuoasă, toate comunică o căldură emoţională şi multă iubire.
3. Timpul acordat
Mulţi copii au nevoie de toată atenţia din partea părinţilor.
Timpul acordat este darul pe care părintele îl oferă prin prezenţa sa copilului. El transmite următorul mesaj: "Eşti important, îmi place să fiu cu tine". Acest lucru îl face pe copil să simtă că este persoana cea mai importantă din lume pentru părintele lui. El se simte cu adevărat iubit, pentru că îl are pe părintele său întreg doar pentru sine.
Factorul cel mai important legat de timpul acordat nu este evenimentul în sine, ci faptul că faceţi ceva împreună. Acest timp trebuie să presupună şi un contact vizual plăcut ţi plin de afecţiune. Dacă vă priviţi astfel copilul, doar când el vă face pe plac, veţi cădea în capcana iubirii condiţionate. Asta poate afecta negativ pentru totdeauna dezvoltarea personală a copilului dumneavoastră.
Uneori, membrii unei familii refuză să se privească unul pe altul pentru ca astfel să-l pedepsească pe celălalt. Acest lucru este o cruzime; partenerii de viaţă şi copiii nu uită niciodată acest tratament devastator.
Timpul acordat nu înseamnă doar a desfăşura o anumită activitate împreună, mai înseamnă a vă cunoaşte mai bine copilul. Pe măsură ce veţi petrece mai mult timp cu copiii voştri, veţi constata că reuşiţi în mod firesc să vorbiţi despre tot ceea ce contează în viaţa lor.
4. Darurile
Oferirea şi primirea darurilor pot exprima cu putere iubirea, fie pe moment, iar adesea chiar ani de zile mai târziu. Chiar şi cadourile cele mai neînsemnate devin simboluri ale iubirii. Totuşi, pentru ca părinţii să poată realmente folosi acest limbaj de iubire, copilul trebuie să simtă că părinţilor săi chiar le pasă, că ţin la el. De aceea, celelalte limbaje de iubire trbuie folosite alături de cel al darurilor. Fiţi atenţi, uneori este tentant să vă copleşiţi copiii cu cadouri ca substitute pentu celelalte limbaje ale iubirii. Din multe motive, părinţii recurg uneori la cadouri în loc să fie cu adevărat prezenţi în viaţa copiilor lor.
În exces darurile îşi pierd unicitatea - copilul are mai multe jucării decât timp să se bucure de ele.
Darurile trebuie să fie o expresie sinceră a iubirii. Dacă sunt doar plăţi pentru unele servicii făcute sau o mită, nu trebuie să le mai numiţi daruri, ci să le percepeţi ca atare, explicându-le şi copiilor asta.
5. Serviciile
A fi părinte înseamnă să ai vocaţie de persoană dispusă să facă diverse servicii.
Copiii cu rezervoarele de iubire pline sunt mai tentaţi să aleagă un model de a face servicii afectuos decât cei care sunt nesiguri de iubirea părinţilor lor. Aceste servicii trebuie aduse în funcţie de vârstă. Trebuie să faceţi pentru copiii dumneavoastră ce ei nu pot face.
Serviciile pline de iubire nu sunt o formă de sclavie, aşa cum se tem unii. Sclavia este ceva impus, pe când serviciile au o motivaţie interioară şi anume de a oferi din energia personală şi altora. Serviciile pline de iubire sunt un dar, nu o necesitate , şi se fac de bună voie, nu din obligaţie. Atunci când părinţii îşi servesc copiii cu resentimente şi fără chef, chiar dacă neviole fizice ale acestora sunt satisfăcute, dezvoltarea lor emoţională va avea mult de suferit.
Scopul final al serviciilot făcute copiilor este de a-i ajuta să devină adulţi maturi, capabili să ofere iubire altora prin intermediul serviciilor.

Descoperiţi şi vorbiţi principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră indiferent de ce vârstă are acesta acum. Pe măsură ce detectaţi şi începeţi să vobiţi principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră, rezltatul va fi o relaţie mai sănătoasă înte părinţi şi copii.
 
Programare