ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Importanța modelelor în educația copilului

Autor: Ludmila Fluture
Copiii au nevoie de modele în viața lor întrucât nu vin pe lume cu un set de instrucțiuni care să îi ghideze în viața de zi cu zi. Modelele, eroii cu care se identifică, le conturează treptat aceste ”instrucțiuni”, respectiv atitudini, comportamente, calități, prin care învață să devină adulți și să facă față realității din jurul lor.
Primii superiori ai oricărui copil sunt proprii părinți pe care îi copiază în cele mai mici detalii ale comportamentului. Pentru a ne convinge de acest lucru este suficient să observăm modul în care copilul gestionează diverse situații cotidiene, de la relaționarea cu ceilalți copii la rezolvarea problemelor cu care se confruntă ( de ex. o ceartă cu un al copil ), și apoi să comparăm comportamentele observate cu propriile noastre reacții în situații asemănătoare. Abilitatea de a-ți face prieteni, de a rămâne calm și de a găsi soluții atunci când ești frustrat și nemulțumit se învață în copilărie tot așa cum se învață deprinderea de a vorbi, e a mânca singur, de a te îmbrăca etc.
Părinții ar trebui să conștientizeze importanța învățării prin imitație a copiilor. Astfel că, dacă ne dorim ca printre calitățile copilului nostru să se regăsească răbdarea, generozitatea, sinceritatea, încrederea în sine, trebuie să începem prin oferirea acestora ca modele în propriul comportament. Părinții și adulții din preajma copilului sunt, așadar, cei care pun bazele conturării valorilor și a reperelor după care se va ghida copilul.
Desigur un rol important în modelarea comportamentului copilului îl joacă eroii din desenele animate sau din filme, de la Superman la Harry Potter sau la mult îndrăgita Hannah Montana. Dorința copilului de a avea și alte modele, exterioare familiei, este una firească și sănătoasă. Ca părinți nu ne rămâne altceva de făcut decât sî-l ajutăm pe copil să discearnă între comportamentele dem,ne de urmat și cele ce trebuie evitate. Și, de ce nu, să învățăm să ne aliem din când în când cu acești supereroi care, prin magia lor, ne pot fi adesea de folos în educarea copilului ( de ex. s-a constatat că după difuzarea filmelor cu Harry Potter foarte mulți copii, în dorința lor de a semăna personajului, au acceptat cu mai multă ușurință să poarte ochelari, combătând astfel stereotipul ”tocilarului”asociat adesea copiilor cu ochelari ).
 
Programare