ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Semnificaţia culorilor în desenele copiilor

O componentă foarte importantă în desenele copilului o reprezintă culoarea.
Copilul care nu are o predilecţie pentru o culoare şi le foloseşte cu bucurie pe toate ştie să se armonizeze cu realitatea; el este asemenea unui curcubeu pe cerul senin.

Roşu
Exprimă vitalitate, putere vitală, exuberanţă, motricitate, vivacitate, energie, ambiţie, emoţie, încântare, pasiune, curaj, agresivitate benignă şi direcţionată spre creştere.
În comportamentul său copilul va manifesta intoleranţă faţă de obstacole în propriile activităţi, un caracter vesel, înclinaţia entuziastă de a-i implica şi pe alţii şi o puternică nevoie de a fi observat.
Punctele sensibile traduc o agresivitate necanalizată care se poate răsfrânge
asupra comportamentului, făcându-l reacţionar sau, dimpotrivă, taciturn şi reţinut. Uneori, exuberanţa excesivă devine ostilitate sau violenţă, copilul fiind uşor de enervat şi având posibile descărcări de furie.

Galben
Exprimă energie, dinamism, deschidere mentală, ancorare în prezent, extrovertire, libertate, nevoie de mişcare.
În comportament galbenul este expresia căldurii şi a entuziasmului; copilul care îl alege are un caracter sensibil şi expansiv, este în căutarea căldurii prieteniilor şi, când creşte, se va implica în activităţi sociale şi va urca pe scara succesului. Părinţii şi educatorii trebuie să evite restricţiile în spaţiul lui de acţiune pe care, deşi poate părea haotic şi împrăştiat, îl domină perfect.
Tatăl trebuie să fie un punct de referinţă pentru copil, pentru că el are nevoie să se simtă în siguranţă pentru a se exprima fără restricţii.
Dacă însă îi lipseşte figura paternă, micuţul poate deveni melancolic şi îşi dezvoltă teama de viitor. Este nevoie să evaluaţi raportul cu tatăl şi eventualele tensiuni din familie.

Verde
Exprimă linişte, relaxare, satisfacţie, echilibru, pace interioară, complacere, speranţă, gândire, calm.
În comportament alegerea verdelui denotă lipsa liniştii interioare, pentru că această culoare, legată de mediul natural, acţionează ca un calmant al sistemului nervos, favorizând destinderea (de aceea este indicat pentru calmarea copiilor exagerat de vivace sau agresivi). De obicei, copilul care îl alege este nervos, hipersensibil şi emotiv; iubeşte natura şi animalele.
Este foarte impresionabil, de aceea părinţii trebuie să fie atenţi în alegerea
emisiunilor de televiziune la care priveşte copilul pentru a nu-l speria.
Verdele poate indica o tendinţă spre lene şi inhibiţie. Uneori, paradoxal, indică nervozitate şi descărcări furioase (după cum arată şi expresia "s-a înverzit de furie").

Albastru
Exprimă calm, seninătate, absenţa spiritului de competiţie, înţelegere, rezervare, nevoia de destindere.
În comportament preferinţa pentru albastru indică un puternic autocontrol asupra emoţiilor şi un caracter calm şi senin. Un copil cu acest comportament
alternează momentele de socializare cu cele de singurătate plăcută. Dacă albastrul domină întreaga foaie sau este utilizat ca fond, pentru un teren, o stradă sau un lac, poate fi un indiciu al enureziei.
Albastrul este culoarea cerului şi a mării şi lumina sa este revigorantă şi relaxantă; este potrivit pentru odihna fizică şi chiar mintală. În camera copilului ar trebui să coloraţi un colţ în albastru, pentru că favorizează relaxarea şi îl ajută să treacă peste eventualele insomnii.

Mov
Exprimă dorinţa de realizare personală, intuiţie, tristeţe, nelinişte, dominaţie asupra pasiunilor, credinţă religioasă, idealism, pudoare, spiritualitate, spirit de sacrificiu.
Dacă în desenul celui mic domină movul, faptul acesta poate indica existenţa unor cerinţe prea mari din partea adulţilor sau un precoce simţ al responsabilităţii care provoacă teama de a nu reuşi să fie la înălţimea aşteptărilor. Movul stimulează intuiţia şi imaginaţia şi reprezintă sacrul.
Uneori prea multe pretenţii îl pot constrânge pe copil la reflecţia aproape obsesivă asupra propriilor acţiuni, de aceea este nevoie ca părinţii sau cadrele didactice să fie foarte atenţi să nu ceară prea mult de la el. Melancolia îl poate face să se închidă
în sine, să-i fie dificil să-şi exprime emoţiile, dorinţele şi sentimentele.

Maro
Denotă seriozitate, amărăciune, intoleranţa faţă de contraste şi contrarii, prudenţă, comoditate şi simţ dezvoltat al realităţii.
În plan comportamental alegerea acestei culori poate arăta că cel mic a fost
încărcat devreme cu responsabilităţi şi este posibil să demonstreze o seriozitate excesivă pentru vârsta sa. Reproşurile la adresa agresivităţii sale îl pot întrista. Abordările precaute îl pot însă împinge către un autocontrol exagerat şi pierderea spontaneităţii.
Alegerea obişnuită a acestei culori poate semnala dificultăţi datorate unui sentiment de insatisfacţie interioară din cauza incapacităţii de a îndeplini cerinţele adulţilor.

Negru
Exprimă bogăţie interioară, temeri, anxietate, rezervare, pudoare, melancolie, durere, rigiditate.
În cultura noastră, copilul care preferă negrul îşi exprimă tensiunea sau insatisfacţia profundă. Negrul este un "nu", exprimă închiderea copilului atunci când aspiraţiile şi nevoile lui nu sunt înţelese şi susţinute.
În acest caz ar trebui controlate aspectele legate de starea copilului, care poate trece de la o extremă la alta fără motive aparente.

Gri
Exprimă teamă, timorare, docilitate.
Alegerea griului evidenţiază teama de a înfrunta dificultăţile. Folosirea din plin a acestei culori exprimă blocarea energiei, motiv pentru care copilul devine tot mai închis şi reţinut în propriile manifestări.
Culoarea gri este însă indicată celor care vor să găsească forţa de a înfrunta marile dificultăţi, pentru că exprimă docilitatea,teama de eşecul luării deciziilor rapide şi de reproşuri.


Roz
Exprimă un suflet bun, sensibilitate.
Alegerea rozului denotă o mare sensibilitate şi atenţie la tot ce se întâmplă în jur. Are bogăţie interioară, dorinţa de a iubi şi disponibilitatea faţă de copiii de aceeaşi vârstă, dar este selectiv în alegerile sale, pentru că nu îi plac colegii violenţi sau prea gălăgioşi.
Sensibilitatea excesivă îl face pe copil să nu tolereze frustrările şi eşecurile. Mai mult, susceptibilitatea sa poate interfera negativ în raporturile sociale.

Portocaliu
Exprimă bucurie, entuziasm, dorinţă de creştere, curaj, optimism.
De obicei, portocaliul este preferat de copiii activi intelectual, deschişi şi vorbăreţi, entuziasmaţi de noile experienţe. Este o culoare ce înveseleşte şi încălzeşte; are acţiune eliberatoare, mai ales pentru copiii cu rezistenţă redusă la dificultăţi.
Ca şi puncte sensibile se observă o anumită uşurinţă şi naivitate, motiv pentru care copilul trebuie să înveţe să-şi măsoare mai bine propria generozitate şi imboldul
spre altruism.

Turcoaz
Denotă profunzime a sentimentelor, linişte, dependenţă.
Preferinţa pentru turcoaz apare la copilul bucuros să depindă de cineva, căruia îi place să fie sprijinit şi încurajat şi care are nevoie să ştie că ceilalţi au încredere în el. Sensibilitatea lui îi permite să-şi îmbogăţească sufletul şi să exploreze tot ce îl înconjoară.
 
Programare