Fertilitatea la nivel global a scăzut la mai puțin de jumătate față de anii 1950

©

Autor:

Fertilitatea la nivel global a scăzut la mai puțin de jumătate față de anii 1950
Cercetările recente au oferit estimări cuprinzătoare ale tendințelor trecute și viitoare în fertilitate în 204 de națiuni și teritorii din 1950 până în 2100, subliniind impactul semnificativ al scăderii ratei fertilității la nivel global și schimbările demografice asociate. Cercetarea evidențiază o scădere dramatică a ratei totale a fertilității de la 4,8 în 1950 la 2,2 în 2021, cu o proiecție de continuare a acestei tendințe până la 1,6 în 2100. Această scădere este asociată cu o serie de provocări geopolitice, economice și sociale, inclusiv îmbătrânirea populației și migrația.
Studiul, care utilizează date din Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD 2021), a analizat datele privind fertilitatea folosind regresii gaussiene spațiotemporale și regresii mixte liniare cu efecte fixe, luând în considerare variabile precum realizările educaționale ale femeilor și nevoile satisfăcute de contracepție. Acesta a inclus date din 8.709 ani-națiune de înregistrări vitale și recensăminte, precum și 1.455 de sondaje și 150 de surse suplimentare pentru a calcula ratele specifice de vârstă ale fertilității și a determina numărul de nașteri vii.

Rezultatele indică o scădere globală a nașterilor vii de la un vârf de 142 milioane în 2016 la 129 milioane în 2021, cu o proiecție de scădere continuă a ratei totale a fertilității la nivel mondial. În plus, distribuția geografică a nașterilor vii se schimbă către țările cu venituri mai mici, în special în regiunile subsahariene ale Africii, care se așteaptă să reprezinte peste 50% din nașterile vii până în 2100.

Proiecțiile alternative, care iau în considerare atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite pentru alfabetizare și nevoile de contracepție până în 2030, precum și implementarea politicilor pronatale, sugerează că ratele globale ale fertilității ar putea scădea la 1,70 și 1,60 până în 2050 și, respectiv, 2100.

Aceste tendințe indică schimbări profunde în structura demografică globală, cu implicații semnificative pentru economie, societate și politici de sănătate. Scăderea fertilității va duce la populații îmbătrânite și forțe de muncă în scădere în țările mai bogate, în timp ce o proporție tot mai mare a nașterilor vii va avea loc în cele mai sărace zone ale lumii. Această dinamică necesită adaptări strategice pentru a aborda nevoile de resurse și sănătate, educație, aprovizionare cu forță de muncă, planificare familială și egalitate de gen.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-03-2024 | creare: 27-03-2024 | Vizite: 215
Bibliografie
Comprehensive study reveals global total fertility rate more than halved since 1950, link: https://www.news-medical.net/news/20240326/Comprehensive-study-reveals-global-total-fertility-rate-more-than-halved-since-1950.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ovulatia si fertilitatea dupa nastere
  • Șansa de a ramâne însarcinată
  • Obiceiuri nesănătoase care îţi afectează fertilitatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum