Fertilitatea la nivel global a scăzut la mai puțin de jumătate față de anii 1950
©
Autor: Airinei Camelia
![Fertilitatea la nivel global a scăzut la mai puțin de jumătate față de anii 1950](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46655.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, care utilizează date din Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD 2021), a analizat datele privind fertilitatea folosind regresii gaussiene spaÈ›iotemporale È™i regresii mixte liniare cu efecte fixe, luând în considerare variabile precum realizările educaÈ›ionale ale femeilor È™i nevoile satisfăcute de contracepÈ›ie. Acesta a inclus date din 8.709 ani-naÈ›iune de înregistrări vitale È™i recensăminte, precum È™i 1.455 de sondaje È™i 150 de surse suplimentare pentru a calcula ratele specifice de vârstă ale fertilității È™i a determina numărul de naÈ™teri vii.
Rezultatele indică o scădere globală a naÈ™terilor vii de la un vârf de 142 milioane în 2016 la 129 milioane în 2021, cu o proiecÈ›ie de scădere continuă a ratei totale a fertilității la nivel mondial. În plus, distribuÈ›ia geografică a naÈ™terilor vii se schimbă către țările cu venituri mai mici, în special în regiunile subsahariene ale Africii, care se aÈ™teaptă să reprezinte peste 50% din naÈ™terile vii până în 2100.
ProiecÈ›iile alternative, care iau în considerare atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale NaÈ›iunilor Unite pentru alfabetizare È™i nevoile de contracepÈ›ie până în 2030, precum È™i implementarea politicilor pronatale, sugerează că ratele globale ale fertilității ar putea scădea la 1,70 È™i 1,60 până în 2050 È™i, respectiv, 2100.
Aceste tendinÈ›e indică schimbări profunde în structura demografică globală, cu implicaÈ›ii semnificative pentru economie, societate È™i politici de sănătate. Scăderea fertilității va duce la populaÈ›ii îmbătrânite È™i forÈ›e de muncă în scădere în țările mai bogate, în timp ce o proporÈ›ie tot mai mare a naÈ™terilor vii va avea loc în cele mai sărace zone ale lumii. Această dinamică necesită adaptări strategice pentru a aborda nevoile de resurse È™i sănătate, educaÈ›ie, aprovizionare cu forță de muncă, planificare familială È™i egalitate de gen.
sursa: News Medical
Data actualizare: 27-03-2024 | creare: 27-03-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
Comprehensive study reveals global total fertility rate more than halved since 1950, link: https://www.news-medical.net/news/20240326/Comprehensive-study-reveals-global-total-fertility-rate-more-than-halved-since-1950.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Suntem sau nu fertili?
- Boala crohn si sansele de a avea copiii
- Postinor 2... cat este de eficient?
- Se poate sa fi ramas insarcinata?
- Tratament pentru fertilitate sau anticonceptionale in chist ovarian?
- Conizatie-fertilitate
- Fertilitate la 50 de ani
- Sunt derutata in ceea ce privesc zilele fertile
- Am facut analize pentru fertilitate